Avrupa’da ‘kül’e takılan işadamları TIR’a sarıldı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da ‘kül’e takılan işadamları TIR’a sarıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2010 00:00

İzlanda’daki Eyjafjallajökull Yanardağı’nın faaliyete geçmesi Avrupa’da havayolu trafiğini felç ederken, birkaç gündür yurtdışında bulunan bazı işadamları dönüş alternatifleri arasına ihracat TIR’larını da aldı. TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, “1 haftada Avrupa’ya 250 sefer yapıldı. Vizesi olan şoför kalmadı” dedi.

Haberin Devamı

   

BULUTLARIN TÜRKİYE'YE GİRİŞİNİ İLK HURRİYET.COM.TR DUYURDU

KÜL BULUTLARINI TRENLE AŞACAKLAR

'TÜRK HAVA SAHASI TEMİZ' AÇIKLAMASI

İZLANDA’daki Eyjafjallajökull yanardağının faaliyete geçmesiyle karışan Avrupa hava trafiği, söz konusu ülkelerde bulunan, Türkiye’ye dönüş için çözüm arayan işadamlarını TIR yolculuğuna da itti. Tren ve otobüslerde yer sıkıntısının yaşanması üzerine Türkiye’ye dönmek isteyen işadamları ihracat TIR’larına yöneldi. Türkiye’den, Avrupa’ya son 1 haftada 250 otobüs yola çıktı. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “İşadamları Türkiye’ye ihracat TIR’larıyla gelmek istiyor” derken, Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, “Türkiye’de vizeli şoför nerdeyse kalmadı. Biran önce Ulaştırma Bakanlığı’nın devreye girerek şoförlere vize kolaylığı için çalışma yapması gerekiyor” diye konuştu.

Vize işlemi hızlansın

Avrupa’dan uçuşların iptal edilmesiyle otobüs firmalarına yoğun talep olduğunu belirten Mustafa Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Ulaştırma Bakanlığı’nın olağanüstü durum ilan ederek Avrupa ülkeleriyle analaşıp Schengen vizelerinin geçici olarak hızlandırılması gerekiyor. Ayrıca tarifeli seferler dışında ek seferler için de gerekli izinlerin biran önce alınması lazım. Normal bir haftada Türkiye’den Avrupa’ya 70 adet otobüs yola çıkıyordu. Ancak son bir haftada bu sayı 250’ye çıktı. Antalya’dan büyük talep var. Buradaki turistler ülkelerine gitmek istiyor. Avrupa’dan gelemeyen yolcular da bulunuyor.”

TIR’la gelmek istiyorlar

Avrupa’da mahsur kalan Türk işadamlarının ihracat TIR’larına yönelmeye başladığını söyleyen UND Başkanı Tamer Dinçşahin, şu değerlendirmeyi yaptı: “İşadamlarını nakliye firmalarına yönlendiriyoruz. Ancak TIR’larda taşıma yapılması zor bir durum. Çünkü burada vize ve taşıma mevzuatı öne çıkıyor. Bu araçlar sadece yük taşıyabiliyor. İnsan taşımalarına izin verilemiyor. Ayrıca TIR’larda sadece bir yatak bulunuyor. Bu işadamları için zorlu bir yolculuk olur. Ancak üyelerimizin ve çalışanlarımızın mahsur kalmaması için çalışmalar yapıyoruz.”

200’den fazla ihracatçı

Avrupa’nın çeşitli kentlerinde 200’den fazla ihracatçının mahsur kaldığını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İtalya, Almanya, Danimarka ve Fransa gibi bir çok Avrupa ülkesinde 200’den fazla ihracatçı mahsur kaldı. THY İtalya’da Roma’ya ek seferler koydu. İhracatçıları Roma’da toplayıp Türkiye’ye getirmeye çalışıyoruz” dedi.

11 bin Euro’ya otobüsle Hollanda’ya gittiler

HOLLANDA ’ya gitmek isteyen 34 işadamı için otobüs verdiklerini söyleyen TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, şöyle konuştu: “Avrupa’nın çeşitli yerlerine gitmek isteyen işadamı grupları var. Bunları ulaşmak istedikleri yere taşımaya çalışıyoruz. Ancak elimizde belgeli otobüs ve şoför sayısı yetersiz. Haftasonu Hollanda’ya gitmek isteyen 34 işadamı için 11 bin Euro’ya otobüs verdik. Şu anda Avrupa’ya ortalama kişi başı bilet fiyatları 160 Euro civarında. Talep çok fazla.”

33 mobilyacı Milano’da mahsur kaldı

TÜRKİYE’den Avrupa’ya giden 33 mobilya ihracatçısının İtalya’nın Milano kentinde mahsur kaldığını söyleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Değişik sektörlerden Avrupa’nın çeşitli kentlerinde ihracatçılar mahsur kaldı ancak ihracatın etkilenmesi söz konusu değil. Bu durum üretimi engellenmez. Sadece havayoluyla Türkiye’ye getirilmesi planlanan hammadde gecikebilir” dedi.

IATA: Havada zarar 2.8 milyar doları bulacak

ULUSLARARASI Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yanardağ kaynaklı krizin havayolları şirketlerine etkisinin 11 Eylül’den daha ağır olduğunu ve krizin havayollarına günlük maliyetinin 250 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Avrupa devletlerinin kriz karşısında aldıkları önlemleri yetersiz olarak niteleyen IATA, önlemlerin teorik çalışmaları temel aldığını ve gerçekleri gözardı ettiğini ifade etti. Almanya ve Fransa’daki havalimanlarının da önemli zarar içinde oldukları belirtildi. IATA daha önceki açıklamasında, havayolu şirketlerinin bu yıl için kayıp tahminini yarıya indirerek, 2.8 milyar dolara çekti.

British Airways AB’den ‘mali kurtarma’ istedi

İNGİLİZ Havayolu şirketi British Airways (BA), volkanik kül bulutunun verdiği zararı tazmin etmek üzere, Avrupa Birliği’nden (AB) mali kurtarma paketi istedi. BA, kül bulutunun hava sahasını kapaması nedeniyle gerçekleştiremediği uçuşlar nedeniyle, İzlanda’daki yanardağın patladığı geçen haftadan buyana her geçen gün 30 milyon dolar zarar ettiği bildirdi. Şirketin üst yöneticisi Willie Walsh, olağanüstü bir durum içinde olduklarını belirtirken, diğer Avrupa havayolu şirketlerinin de hükümetleri ve AB’den mali destek istediklerini söyledi. Walsh, “Bunun örneği daha önce de yaşandı. 11 Eylül 2001 olaylarının ardından, benzer tazminat ödemeleri yapılmıştı” diye konuştu.

35 TIR şoförü otobüsle gönderildi

UND’nin, Tekirdağ Akport Limanı ile Fransa’nın Toulon Limanı arasında yapılan Ro-Ro seferleri için 35 TIR şoförüne otobüs kiralandı. TIR’ların gemiyle Fransa’nın Toulon Limanı’na hareket ettiğini söyleyen Tamer Dinçşahin, şu bilgileri verdi: “Şoförleri TIR’lardan sonra uçakla gönderiyorduk. Ancak uçuşların iptal edilmesiyle şoförler için otobüs kiraladık. 35 şoför Fransa’ya otobüsle gitti. TIR’lara 24 saatlik bir gecikmeyle ulaşan şoförler yola devam edecek. Fransa’da bekleyen 55 şoför de giden otobüsle Türkiye’ye geri dönecek.”

Şoförler TIR’lara nasıl ulaştırıldı

Pazar sabahı otobüs kiralandı.
Saat 07.00’de 35 TIR şoförü İstanbul’dan hareket etti.
Pazar gece saat 22.00’de Yunanistan’ın Igoumenitsa limanına ulaştılar.
Buradan gemiyle İtalya’nın Ancona limanına hareket ettiler.
Pazartesi akşam saat 19.00’da karayoluyla Fransa’nın Toulon limanına ulaştılar.
Şoförler bekleyen TIR’larla ihracat noktasına hareket etti.
Otobüs ise Fransa’da bekleyen 55 şoförü Türkiye’ye taşıyacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!