Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komitesi, bölgede şarap üretiminin karşı karşıya bulunduğu darboğazı gidermek için hazırladığı raporda, şarap üretim sürecinde elde edilen artıkların biyo-enerji hammaddesi olarak değerlendirilmesi önerisinde bulundu. Rapor, Avrupa Parlamentosu’nca onaylanır ve uygulamaya geçerse, şarap üretiminden kalan maddelerden yakıt yapılacak.
REFORMA İHTİYATLI YAKLAŞIM: AB Tarım Komitesi tarafından çarşamba günü kabul edilen raporda şarap sektörüne yeniden hayatiyet kazandırmak için ihtiyatlı ve dikkatle yönetilecek reforma ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Avrupa Parlamentosu Üyesi Katerina Batzeli’nin şarap konusunda AB Ortak Piyasa Organizasyonu üzerine, kendi inisiyatifiyle hazırladığı rapor, şarap ve bağlantılı sektörlerde "damıtma" kurallarının şu an için korunmasını öngörüyor. AB üyesi ülkelerin dikim sınırlamalarını kendilerinin belirlemesini ve üretim haklarının "aşamalı olarak serbestleştirilmesini" tavsiye eden rapor sıkı etiketleme kuralları getirilmesini ve şu anda uygulanan yapım tekniklerinin ise korunmasını öneriyor. Büyük şarap stokları tutulmasını tartışmaya açan rapor piyasa desteğinin ortadan kaldırılması önerilerine ise karşı çıktı.
ŞARAP ARTIKLARINDAN YAKIT: Tarım Komitesi raporunda, "alkolün alternatif kullanımı ve şarap üretiminde ortaya çıkan yan ürünlerden biyo enerji politikalarında yararlanılması için" özendirici tedbirler alınması önerildi. Rapor şarap sektöründe iklimsel ya da başka nedenlerden ortaya çıkacak acil durumlarda uygulanacak yeni bir kriz yönetim mekanizması kurulmasını önerdi. Tarım Komitesi, "Şarap üretiminde büyümenin durdurulmasının Ortak Piyasa Organizasyonu reformunun merkezi olmadığı" görüşünü yineledi. Raporda, her üye ülke ve buradaki bölgelerin asma dikimi için esnek bir üst limit belirleme ve dikim programında öncelik verilecek şarap kategorisini saptama imkanına sahip olabilmesi gerektiği belirtildi. Bu amaçla, rapor, dikim yardımında bulunulması için kesin AB kriterleri olması gerektiği üzerinde duruyor.
Bağlarda ekim hakları
yeniden belirlensin
TARIM Komitesi raporu piyasayı olumsuz etkileyeceği düşünülen AB şarap potansiyelinin kontrolsüz biçimde genişlemesinden sakınmak için bağ alanlarıyla ilgili ekim haklarının yeniden belirlenmesi zorunlu olduğuna değindi. Bu amaçla, komite yeni hakların öncelikle özellikle kaliteli şarapların üretilmesi için girişimde bulunacak genç çiftçilere verilmesinden yana olduğunu belirtti. Rapor, bölgesel yönetimlerin özellikle coğrafi işaretleri içeren yerlerde ekim alanları haklarının liberalleştirilmesi konusunda karar alması gerektiğini savundu.
Şarap etiketleri
konusunda anlaşalım
RAPOR, yeni şarap üretimi kurallarının onay makamının Avrupa Parlamentosu’yla ortak inceleme gerçekleştiren Avrupa Konseyi olması gerektiğini belirtirken Avrupa Komisyonu’nun ise bu sürece dahil edilmemesini savundu. Tarım Komitesi raporunda ithal içeceklerin etiketlerinde şarapbilimsel (oenolojik) bilgilerin yer alması istenirken, coğrafi işaretlerin Dünya Ticaret Örgütü nezdinde daha iyi savunulması gerektiği bildirildi. Bu amaçla üçüncü ülkelerle ikili görüşmeler yapılmasını isteyen, menşe ve mahreç korumalarının karşılıklı tanınması için girişimde bulunulmasını öneren Tarım Komitesi raporunda, şarap etiketleri üzerinde kullanılan terimler üzerinde tüm AB ülkelerinin anlaşması gerektiği belirtildi.
Şarapta zenginleştirme
limiti düşürülmesin
AVRUPA Komisyonu’nun Avrupa şarapları için "sorumlu ve ılımlı şarap tüketimi" üzerine temellenen ve bir teşviğin ana hatlarını ortaya koymasını isteyen Tarım Komitesi, teşviğin özellikle dünya pazarına çıkan etiketli Avrupa şarapları için getirilmesini önerdi. Şarapların şeker ve aromalarla zenginleştirilmesi konusunda şu ana kadar uygulanan mevzuatın korunmasını öneren Tarım Komitesi, şaraplarda zenginleştirme limitinin düşürülmesi önerisine karşı çıktı. Şarapların şeker ve konsantre şırayla zenginleştirilmesinin her yörenin varsa geleneksel uygulaması doğrultusunda yapılması gerekliliğine, zenginleştirmenin tortu bırakmaması zorunluluğuna dikkat çeken Komite, ithal edilen şıraların fermantasyona uğratılarak içki elde edilmesi ve bunların AB içindeki şıralarla karıştırılması yasağının kesinlikle sürdürülmesini de önerdi.