Güncelleme Tarihi:
Avrupa Komisyonu, terörizmin finansmanı ile mücadelede atılacak adımlara ilişkin eylem planını açıkladı. Buna göre, terörün finansmanının önlenmesine yönelik tedbirler kapsamında sanal para birimlerinin alım satımının yapıldığı platformlardaki işlemler denetlenecek. Sanal para ve ön ödemeli kartları kullananların kimlik bilgileri kaydedilecek ve kimin ne işlem yaptığı resmi mercilere bildirilecek.
KARTLA DA İŞLEM YAPIYORLAR
Böylece Bitcoin gibi sanal paraları ve ön ödemeli kartları kimin aldığı ve bunlarla ne işlem yapıldığı belirlenebilecek. Avrupa Komisyonu, haziran ayı sonuna kadar Bitcoin ve ön ödemeli kart kullanıcılarının kimliklerinin belirlenmesine yönelik mevzuatı hazırlayacak.
Fransız emniyet birimleri, Paris saldırılarını gerçekleştiren teröristlerin, kimlik bilgilerine gerek duyulmadan alınan ön ödemeli kartlar kullandıklarını tespit etmişti.
Avrupa Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, teröristlerin mali kaynaklarının kesilmesi gerektiğini belirterek, "Terör ağlarının finansmanının engellenmesiyle hareket imkanları, silah ve patlayıcı satın almaları ve başka saldırıları gerçekleştirme imkanları azaltılabilir" değerlendirmesinde bulundu.
'DENETİMLERİ ARTIRMAK İSTİYORUZ'
Komisyonunun, önümüzdeki aylarda terörün finansmanının engellenmesi için ülkelerin iş birliğini arttırmaya yönelik önlemler alacağını ifade eden Timmermans, "Avrupa'da terörün finansmanının önlenmesi için beraber çalışmak vatandaşların güvenliği için kritik öneme sahip" dedi.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de teröristlerin mali kaynaklara erişimlerinin engellenmesinin önemine dikkati çekerek, "Sıradan insanların piyasalardaki işlemlerini etkilemeden, terörizmin finansmanında kullanılan mecralar üzerindeki denetimleri arttırmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Avrupa Komisyonu, 500 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması gerekip gerekmediği konusunda Avrupa Merkez Bankası (ECB), Europol ve diğer yetkililerle çalışma yapılacağını da duyurdu.
Özellikle çeşitli emniyet kurumları, suç örgütlerinin para taşımalarında 500 euroluk banknotları kullandığı tespitini yapıyor. AB'de banknotların kaldırılması veya değiştirilmesi ise ECB'nin görev alanına giriyor. ECB verilerine göre, 500 euroluk banknotlar piyasadaki toplam nakit euroların üçte birini oluşturuyor.
AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Brüksel'deki düşünce kuruluşu Bruegel’in Kıdemli Uzmanı Nicolas Veron da "Yasa dışı eylemlerle mücadele için gerek 500 euro gerek 200 euro ve hatta 100 euroluk banknotların tedavülden kaldırılması çok uygun olur" diye konuştu.
ECB’nin halen böyle bir adımı atmamasına anlam veremediğini belirten Veron, "Elektronik ödemeler çağında, böyle yüksek değerde banknotlara gereksinim kalmadı" görüşünü de paylaştı.