Güncelleme Tarihi:
JLL'in Türkiye ofisi, "Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü" adlı raporunu yayımladı. Raporun tanıtıldığı toplantıda konuşan Alkaş, Türkiye piyasalarına güvenin geri geldiğini vurgulayarak, 2014 yılı yerel seçimlerinden sonra hükumetin bir önceki genel seçimlerde sağladığı hakimiyeti korumasının finansal piyasalar tarafından olumlu olarak algılandığını dile getirdi.
Türkiye’nin büyüme performansı ve perakende talebi bakımından pozitif bir görünüm sergilediğine dikkati çeken Alkaş, "Paralel bir şekilde ofis sektörüne bakıldığında, yılın ilk yarısı itibariyle, İstanbul’daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013 yıl sonu ile karşılaştırıldığında 220 bin metrekarelik artış göstererek 3,6 milyon metrekareye ulaştı. Bu rakam bize İstanbul’un, ülkemizin en gelişmiş ve aktif ofis pazarı olmaya devam ettiğini gösteriyor. Türkiye lojistik pazarına baktığımızdaysa, önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 48 büyüme beklendiğini görüyoruz. İstanbul’da 2016 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanan projeler tamamlanırsa, otel arzının yüzde 12 artması bekleniyor" diye konuştu.
AVM’lerin yarısı İstanbul’da
JLL raporuna göre, 2014 yılının ilk yarısında, uluslararası ve yerli perakendeciler Türkiye genelindeki büyüme hedefleri bakımından oldukça aktif bir görüntü sergiledi. Söz konusu eğilimin gelecek dönemde de devam etmesi bekleniyor.
2014 yılı birinci yarıyılı itibariyle, Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin toplam kiralanabilir alanı 2013 yıl sonuna kıyasla 223 bin metrekare artış göstererek 9,7 milyon metrekareye ulaştı. Şu anda inşaat halinde olan ve 2017 sonuna kadar tamamlanması beklenen alışveriş merkezlerinin toplam kiralanabilir alanı 2,7 milyon metrekare olarak hesaplanıyor. İnşaat halindeki projelerin tamamlanmasıyla birlikte alışveriş merkezlerindeki toplam kiralanabilir alanın 12,4 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. İstanbul’da inşaat halinde olan toplam arz, Türkiye’deki inşaat halindeki toplam kiralanabilir alanın yüzde 50’sini oluşturuyor.
Birincil alışveriş merkezlerindeki kira oranları artmaya devam ediyor. 2012 yılı sonunda metrekaresi 80 avro olan birincil kira bedelleri, 2013 yılı sonunda metrekaresi 85 avroya ve 2014 yılının ilk altı ayı sonunda metrekaresi 90 avroya ulaştı. 2013 sonunda bin kişiye düşen toplam kiralanabilir alan 126 metrekare iken, 2014 yılının birinci yarıyılında 127 metrekare oldu. 1000 kişiye düşen kiralanabilir alanın 261 metrekare olduğu İstanbul, Türkiye’deki perakende yoğunluğu bakımından birinci sırayı alıyor.
Yeni ofis merkezleri Levent’in dışına çıkıyor
2014 yılı birinci yarıyılı itibariyle, İstanbul’daki mevcut A sınıfı ofis stoku 2013 yılına oranla 220 bin metrekarelik artış göstererek 3,6 milyon metrekareye ulaştı. İstanbul, Türkiye’nin en gelişmiş ve aktif ofis pazarı olmaya devam ediyor.
2013 yılı birinci çeyreğinde 44 bin metrekare olan A sınıf ofis kiralama hacmi, 2014 yılı birinci çeyreğinde 85 bin metrekareye yükseldi. İstanbul’da 2017 yılı sonuna kadar tamamlanacak olan yaklaşık 2,7 milyon metrekarelik halihazırda inşaat halinde olan ofis stoku bulunuyor. 2014 yılı ilk yarıyılında merkezi iş alanında Levent ve merkezi iş alanı dışında Kağıthane, Seyrantepe, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Küçükyalı, Maltepe ve Kartal ulusal ve uluslararası ofis kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen bölgeler oldu.
2014 yılında tamamlanan yeni A sınıfı ofis arzına rağmen, merkezi iş alanlarındaki birincil kira oranları dengeli pazar koşullarını yansıtarak metrekaresi 35 avro seviyesinde sabit kaldı. Gelecek dönemde birincil kira oranında artış beklenmiyor. 2014 yılının ilk yarısında, kurumsal firmalar tarafından en çok tercih edilen ofisler en fazla kat büyüklüğüne sahip olan ofisler ile 1000 metrekare kiralanabilir alana sahip ofis alanları oldu.
Ofis kullanıcılarına perakende alanı, restoran, kültürel aktivite ve spor kulüpleri sunan prestijli ofis binalarının 2014 yılı ilk yarısında yoğun talep gördükleri gözlemlendi. 2014 yılının ilk yarısında 135 bin metrekarelik ofis stoku pazara sunuldu.