Güncelleme Tarihi:
Bugüne kadar binlerce firma iflas erteleme başvurusu yaptı. Bir çok firma bu mekanizma sayesinde ayakta kaldı. Bazı firmalar ise, mali durumları iyileştirilemeyince, iflasına karar verildi. Erteleme başvuruları, Temmuz ayı ortasından bu yana yasak. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda ise, Fettullahçı Terör Örgütü’ne yakın firmaların bu mekanizmadan yararlanmalarının önüne geçmek olarak belirtildi.
İflas erteleme yasaklanınca yerine, uzun süredir kullanılmayan konkordato geçti. Ancak, uygulamada zor olması, konkordatoya ilginin çok sınırlı kalmasına yol açıyor. İstanbul Barosu’nun eski başkan adaylarından Av. Satılmış Şahin, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: “Ülkemizde çeşitli şekillerde ekonomik krizler yaşanmış, bu krizlerden birçok şirket etkilenmişti. Bu süreçte birçok şirket faaliyetlerini durdurdu; bazıları kapandı.
İflas eden firmalar nedeni ile hem alacaklılar, hem de toplum bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. İflasın Ertelenmesi ile bir şirketin iflasının bu tür vahim sonuçlarının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. İflasın Ertelenmesi ile mali durumu bozulan şirketin sermayesi ve malvarlığı koruma altına alınarak mahkeme gözetiminde şirketin normal faaliyetlerini devam ettirmesi söz konusu oluyor.”
Av. Şahin, iflas erteleme sürecini yürüttükleri 32 firmanın faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydetti.
Av. Şahin, iflasın eşiğine gelmiş firmanın bu sayede ayakta kalabildiğine işaret ederek “İflasın ertelenmesi her ne kadar borçlunun menfaatine görülse de aynı zamanda alacaklıların da menfaatini korur. İflasın ertelenmesi olmadığı takdirde şirket alacaklılarının bir bölümü alacaklarını tahsil edebilecekken, belki bir bölümü tahsil edemeyecektir. Hâlbuki İflasın Ertelenmesi sayesinde şirket, faaliyetlerini devam ederek alacaklılarına karşı olan yükümlülüklerini de yerine getirme olanağına sahip oluyor” şeklinde konuştu.
22 FİRMANIN 3 BİNİ AŞKIN ÇALIŞANI VAR
Av. Şahin, bugüne kadar, aralarında Arifoğlu Baharatları, İbrice Enerji, CHN Hamle Makine gibi 32 firmanın iflas erteleme sayesinde ayakta kalabildiğine işaret ederek şunları kaydetti: “Şuanda 22 farklı şirketin iflas erteleme davalarını devam ettirmekteyiz. Bu 22 şirketin 3 bini aşkın personeli istihdam etmesi ve yaklaşık 2 milyar TL’nin üzerinde piyasa borcunu yaşatması iflas erteleme kurumunun önemini ortaya koymaktadır. Şuan iflas ertelemesi yargılamasına devam edilen şirketler iyileştirme projeleri doğrultusunda faaliyetlerine devam ederek, hem kendileri, hem alacaklıları hem de toplum yararına hizmet vermektedir.”
Av. Şahin’in verdiği bilgiye göre, iflas erteleme sürecini takip ettikleri firmalar arasında Mikrogen, Vatan Ofset, Deniz Kılavuzluk gibi önemli firmaların olduğunu kaydetti.
dgokce@hurriyet.com.tr