Güncelleme Tarihi:
Vergi borçlarının ödenmesi için yapılan düzenlemenin yeterli olmadığını savunan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, birikmiş SSK ve Bağ-Kur borçları için de ödeme kolaylığı getirilmesini istedi.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, hükümetin birikmiş vergi borçlarının ödenmesi için getirdiği kolaylığın yeterli olmadığını, birikmiş SSK ve Bağ-Kur borçları için de ödeme kolaylığı getirilmesini istedi.
Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, vergi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını, ancak 3 milyar doları bulan SSK ve Bağ-Kur prim borçları için de aynı uygulamanın getirilmesinin şart olduğunu bildirdi. Aygün, yaratılacak kaynakla devlet memurlarının maaşlarında iyileştirmeye gidilmesi yönündeki yaklaşımı da takdirle karşıladıklarını belirterek, kararın vakit geçirilmeden hayata geçirilmesini istedi.
DURGUNLUĞA ÇÖZÜM
SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi ile memur maaşlarında iyileşmenin kolaylıkla yaratılılabileceğine, bu yolla durgunluk içindeki ticaretin de canlanacağına işaret eden Aygün, bu tür alternatif kaynakların kararlılıkla ekonomiye kazandırılması gerektiğini kaydetti. Uygulanan istikrar programının ve ekonominin genel olumsuzluklarından tüccar, sanayici ve esnafın fazlasıyla nasibini aldığını ifade eden ATO Başkanı Sinan Aygün, reel kesim üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi yönünde çalışmaların da bu günden başlatılması gerektiğini söyledi.
Bu arada vergi borçlarına ödeme kolaylığı getiren düzenleme, mükerrer Resmi Gazete'de yayımlandı. Böylelikle mükelleflere, 31 Aralık 2000 tarihine kadar birikmiş vergi borçlarını, yıllık yüzde 3 faizle 18 ayda ödeme imkanı sağlandı.
YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Maliye Bakanlığı'nın, dünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği'nde, bazı mükelleflerin karşılaştıkları ekonomik ve mali zorluklar nedeniyle vergi borçlarını ödeme güçlüğü içine düştüğü bildirildi. Zor duruma düşmeleri nedeniyle borçlarını ödeyemeyen mükelleflere,ödemede kolaylık sağlanması ve kamu alacaklarının biran önce Hazine'ye intikalinin Türkiye ekonomisi için önem arzettiği belirtildi.
Açıklamaya göre mükelleflere, 16 Mart 2001 tarihine kadar müracaat etmeleri halinde, 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle birikmiş vergi ve fer'ilerinden (İkinci derecede olan) olan borçlarını, yıllık yüzde 3 faizle, 18 ay sürede ödeme imkanı sağlandı. Bu ödemelerde ilk taksit mart ayında başlayacak.
Vergide yumuşak af nasıl işleyecek?
Uygulamadan 31 Aralık 2000 tarihine kadar ödenmemiş vergi borcu olanlar yararlanacak.
Vergi borcu olanlar 16 Mart'a kadar vergi dairelerine başvuracak.
Depremde malının en az yüzde 10'unu kaybeten mükellefler için son başvuru tarihi 31 Mayıs.
Başvuruda bulunan mükelleflerin vergi borçları 16 mart itibarıyla dondurulacak ve yıllık yüzde 3 faiz ile 18 takside bölünecek.
Uygulamada ilk taksit mart ayında ödenecek.
Depremden zarar görenler için ise ilk ödeme Haziran ayında olacak.