ANKA
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 10:02
Ankara Ticaret Odası (ATO), internetten yapılan her 100 dolarlık alışverişten, devletin 26 dolardan 41,6 dolara kadar KDV ve ÖTV kaybına uğradığını belirledi.
ATO’nun hazırladığı “Online Kayıtdışı Ekonomi” raporuna göre, internet üzerinden faaliyet gösteren çok sayıda sitede, ayakkabıdan çantaya, bebek eşyalarından kitaba, bilgisayardan DVD oynatıcısına, parfümden makyaj malzemesine kadar akla gelebilecek bin bir çeşit ürün satışa sunuluyor. Faturasız satılmaları nedeniyle Türkiye’deki fiyatlara göre daha ucuz olan bu sitelerin vatandaşlarca da cazip görülmeleri, kayıtdışı ekonomiyi körüklüyor.
Başta Uzakdoğu olmak üzere yurtdışı menşeli bu siteler, vatandaşların
kredi kartı ya da online bankacılık sistemi ile yaptığı alışverişleri istediklere adrese posta yoluyla “hediye” adı altında gönderiyorlar. Vatandaşın verdiği siparişlerin fazla olması durumunda, Türkiye gümrüklerinde şüphe uyandırmaması için, birden fazla paketlere bölünerek gönderiliyor.
100 DOLARLIK FATURA OYUNUUluslararası taşımacılık yapan kargo şirketleriyle gelen ürünlerin 100 doların üzerinde olması durumunda vergiye tabii olması nedeniyle, pek çok ürüne, yurtdışındaki bir Türk şirket tarafından 100 dolarlık fatura kesiliyor.
Vatandaşlar, internet üzerinden sanal alışverişe yönelirken, devlet de bu alışverişten, gümrük vergisi, KDV, ÖTV, gelir, kurumlar, çevre ve emlak vergisi, SSK ve Bağ-Kur primlerinden kaynaklanan önemli vergi kayıplarına uğruyor. Bu yolla satın alınan ürünlerin büyük bölümü lüks tüketim malı olduğu için devlet yüzde 6.7 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda ÖTV ve yüzde 18 oranındaki KDV’yi alamıyor. Buna göre yapılan her 100 dolarlık alışverişten, devlet 26 dolardan 41,6 dolarla kadar KDV ve ÖTV kaybına uğruyor.
Sözkonusu sitelerde, spot piyasalardan ucuza toplanmış, kullanım süresi geçmiş ya da dolmak üzere olan, orijinaline benzeyen sahte ürünler satılabiliyor. “Karlı bir alışveriş” yaptığını düşünen vatandaşlar, ayıplı ürünlerle karşı karşıya kalabiliyor.
SANAL TİCARETE ENGEL KONULMALIATO Başkanı Sinan Aygün, tüketicileri, ucuzluğun cazibesine kapılmamaları ve bilinçli davranarak faturalı alışveriş yapmaya davet ederek, belgesiz satışların yasal olarak suç teşkil ettiğini kaydetti. Türkiye’de maliyenin kayıtlı mükellef üzerinde, matrah artırımı ve banka hesaplarına el koyma gibi yöntemlerle vergi tahsilatına yöneldiğini öte yanda da, internet üzerinde kayıtdışı ekonominin cirit attığını vurgulayan Aygün, “Kayıtlı mükellefe şahin olan maliye, yurtdışı menşeli siteleri görmüyor mu? Maliye uyuyor mu?” dedi. Sanal ticarete engel konulması gerektiğine de dikkat çeken Aygün, şunları söyledi:
“Aralarında yerli internet siteleri de olmak üzere yerli mükelleflerimiz kira ödeyip, eleman istihdam edip, vergi, SSK primi verirken, yabancı menşeli internet siteleri kayıtdışı satışlarıyla haksız rekabete yol açıyorlar. Bizim firmalarımız ringte sanal bir rakiple karşı karşıya bırakılıyor. Ha merdiven altında kayıtsız çalışan işyeri ha internetten bir tıkla ulaşılan sanal mağazalar... Hem işletmeler haksız rekabetle karşı karşıya kalıyor hem de devlet vergi kaybına uğruyor.”