ATO: Çimento karaborsaya düştü

Güncelleme Tarihi:

ATO: Çimento karaborsaya düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2006 11:08

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, inşaat sektörünü çok zor günlerin beklediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün yaptığı yazılı açıklamada, inşaat sektöründeki canlılığı fırsat bilen üreticilerin malzeme fiyatlarını spekülatif olarak artırdıklarını savunarak, “Üreticiler, artan talebi fırsat bilerek aşırı kar hevesiyle zam üstüne zam yapıyorlar, inşaat sektörünün temeline dinamit koyuyorlar” dedi.  ATO Başkanı, “Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü çökerse buna bağlı olarak en az 40 sektör çöker. İnşaat malzemeleri üreticileri de enkaz altında kalır” uyarısında bulundu.

Çimentonun karaborsaya düştüğünü, piyasada demir, alçı, bakır ve alüminyum bulmakta zorluk yaşandığını belirten Aygün, Çin'e yapılan demir ihracatı ile diğer ülkelere yapılan çimento ihracatının da fiyatları yukarı çektiğini kaydetti.
Çimento ve demirin, inşaatın ana maddeleri olduğunu anlatan Aygün, çimento üreticilerinin dış piyasaya 45 dolardan (70 YTL) sattıkları çimentoyu iç piyasaya tonu 75-80 dolardan (115-120 YTL) satmalarını eleştirdi.
Hazır betona da son 8 ayda yüzde 35-40 civarında zam yapıldığını ifade eden Aygün, piyasada hazır beton bulunamadığını belirtti.

SEKTÖR BATIŞ NOKTASINA GELDİ

Piyasadaki bazı fiyatların Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatlarının iki katına ulaştığına dikkat çeken Aygün, “Çimento fiyatları bir yıl içinde yüzde 100 arttı. Maliyetlerin artması nedeniyle inşaat sektörü batış noktasına geldi” görüşünü dile getirdi.

“Yap-satçı” olarak da bilinen müteahhitlerin, henüz inşaatı tamamlanmadan temelden sattıkları gayrimenkullerde büyük zarara uğradıklarını ifade eden Aygün, vatandaşın ucuz konut edinme umudu haline gelen toplu konut sektörünün de zor durumda olduğunu kaydetti. Bu gelişmelerin konut edinmek isteyen vatandaşları da olumsuz etkileyeceğine işaret eden ATO Başkanı, önümüzdeki günlerde konut fiyatlarında önemli artışlar beklendiğini öne sürdü.
Aygün, “Fiyatlar artmaya devam ederse vatandaşın ev hayali suya düşer. Çünkü inşaat maliyetlerindeki spekülatif artışlar Mortgage Yasası'nın uygulanmasını da tehlikeye atabilir” uyarısında bulundu.
İnşaat sektörünün “öncü sektör” olduğuna dikkat çeken Aygün, ”Bu sıkıntıya bir çözüm bulunamazsa ekonomi de bundan zarar görür” dedi.

KONUT FİYATINA “DEMİR' ZAMMI

Haberin Devamı

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, inşaat demiri fiyatlarındaki önemli artışın, sektörün önüne adeta “demir perde” ördüğünü savundu. Babacan, geçen yıl Aralık ayında 535 YTL olan demirin ton fiyatının, bu ay 840 YTL'ye yükseldiğini, bunun daire başına 3-5 bin YTL arasında ek maliyet getirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bazı sektörlerin gerçekçi fiyat izlememelerini eleştiren ve bunu doğru bulmadıklarını anlatan Babacan, inşaat maliyetinin geçen yıl normal seyrinde ilerlediğini, ancak son 5 ayda enflasyon rakamlarının üzerinde artış sergilediğini dile getirdi.

Babacan, şunları kaydetti: “(Aralık ayından bu yana) demir fiyatlarındaki yüzde 57'lik artış, tüm hesapları altüst etti. İnşaat demirindeki bu artıştan, sektör mensupları çok ciddi zarar görecek. Bu sektör, (istikrara kavuştu) dediğimiz ekonomi zincirinin en sağlam halkasıdır. Bu halka inceldi, kırılma noktasına geldi. Bu şartlar altında sektör temsilcilerinin özel veya resmi taahhütlerini yerine getirebilmeleri mucize olacak.”
  
Babacan, serbest piyasa kurallarının dengesiz şekilde işlendiğini, demir-çelik üreticilerinin fiyatları bu noktaya getirmesiyle haksız kazancın ortaya çıktığını belirtti. Dış satımdaki rahatlığın, iç piyasada kar marjını ikiye katlayarak piyasayı altüst etme hakkını hiç kimsenin kendisinde görmemesi gerektiğini vurgulayan Babacan, şöyle devam etti: "Sektördeki olumlu gelişmelerin ardından iç piyasada demire olan talep arttı. İç piyasadaki fırsatı değerlendirmek adına istikrarı bozmamak gerekir. Üreticiler, iç piyasadaki fiyatları dikkate almalı ve dengeleri gözetmeliler. Fiyatlardaki aşırı artışın iç piyasadaki yüksek talep ve ihracattaki bağlantı oranlarının yüksek olmasını göstermelerini fırsatçılık şeklinde görüyoruz. Nedenleri anlaşılamayan yüksek orandaki zamlar zaten zor dönemden yeni çıkmış gibi görünen ve hareketlenmeye başlayan inşaat sektörüne darbe vuracaktır.”
  
“HERKES AKLINI BAŞINA ALMALI”

  
Babacan, inşaat sektörünün zarar görmesi halinde, sadece müteahhit firmaların değil, inşaat sanayicileri safında olan demir-çelik üreticilerinin de olumsuz etkileneceğini vurguladı.

Haberin Devamı

“Fırsatçılıkla yükselen fiyatların” demir-çelik sektöründe de yara açacağını anlatan Babacan, şunları söyledi: “Herkes aklını başına almalı. Hepimiz aynı gemideyiz. Fiyat, fırsatçılığı ve tröstleşmeyle karşı karşıya bulunan sektör mensuplarımızın, bölgemizde, federasyonumuza bağlı illerde, bir süre alımı, talebi durdurup, toplu ithalat yoluna giderek fırsatçılarla mücadele edeceğiz.”
Babacan ayrıca, demir fiyatlarındaki artışa karşın konut fiyatlarında önemli bir değişimin gözlenmediğini kaydetti.

Son iki ayda konut satışlarının da normal seyrinde ilerlediğini dile getiren Babacan, buna karşın ters orantılı olarak inşaat demiri fiyatlarının yükselmesiyle sektör temsilcilerinin önünü göremediğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!