Güncelleme Tarihi:
Çimento üretimi maliyetinde yüzde 70 ile önemli bir paya sahip olan enerjide, fabrikaya önemli rekabet avantajı sağlayacak bu tesis, yıllık 105 kWh elektrik enerjisi üreterek, fabrikanın elektrik tüketiminin yüzde 30’unu karşılayacak. Bu da fabrikanın yıllık enerji faturasını 10 milyon dolar azaltacak.
İki kat kapasite
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, yıllık 9 milyon ton ile Akçansa’nın bugün Türkiye’nin en büyük çimento üreticisi olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Sabancı Topluluğu’nun çimento faaliyetlerine Çimsa’yı da dahil edersek, ikisinin pazar payı yüzde 18 civarında. Türkiye’nin çimento sektöründe en büyük grubuz. İki şirketin piyasa değeri 1 milyar 150 milyon dolar. Son beş yılda çimento kapasitesini iki misli arttırdık ve ciromuz 1 milyar doları aştı. Hedefimiz, önümüzdeki beş yılda kapasiteyi yine iki misline çıkarabilmek.”
Bu bir hayaldi
Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ise, çevreye karşı duyarlı faaliyet göstermenin kendileri için değişmez öncelik olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Her gün 400 bin kilogramdan fazla atığı değere dönüştürüyoruz. Bu tesis 24 milyon dolarlık bir yatırımla hedeflediğimiz bir hayaldi. Bir yıl önce temelini attık. Tesis, yılda 60 bin ton karbondioksit salınımını engelleyecek ki bu da 2.7 milyon ağacın bir yılda sağladığı oksijen miktarına denk geliyor. Kurduğumuz sistemle sağladığımız elektrik Çanakkale merkez nüfusun bir yılda tükettiğine denk. Bu tesis 2008’de yine Çanakkale’de hayata geçirdiğimiz ikinci üretim hattımızdan sonraki en büyük projemiz. 15.2 MW kapasitesi olan tesis, aynı zamanda yakın coğrafyadaki ilk, Avrupa’daki en büyük kapasiteli tesis olma özelliğini taşıyor.”
Karbon geliri sağlayacak
Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, “Tesisi Gönüllü Karbon Piyasası’nda tescil ettirmek için başvurduk. Gold sertifikayı almamızı takiben bir yıllık izleme sürecinden sonra karbon kredisi için sertifikalandırma yapabileceğiz. Bugünkü karbon piyasasında 200-250 bin Euro yıllık karbon getirisi olacak. Türkiye’de ilk defa bir sanayi tesisi karbon geliri sağlamış olacak. Gönüllü Karbon Piyasası’na başvuran ilk sanayi şirketi de biz olduk” dedi.
Türkiye bizim için önemli pazar
HEIDELBERG-CEMENT Yönetim Kurulu Başkanı Bernd Scheifele, “Türkiye bizim için önemli bir pazar. Her zaman batı ve doğu arasında bir köprü olacak. Bugün dünya yeniden derin bir finansal kriz riskiyle karşı karşıya. Buradaki tesis Avrupa’daki en büyüklerinden birisi. Grubumuzun Avrupa’daki tesisleri arasında enerjinin en verimli kullanıldığı ve en modern tesis burası” dedi.