‘Atatürk’, gişede 20 milyon lirayı gördü ‘arşiv’ 2 bin doları geçti

Güncelleme Tarihi:

‘Atatürk’, gişede 20 milyon lirayı gördü ‘arşiv’ 2 bin doları geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2010 00:00

Atatürk filmleri, sinemaseverlerden büyük ilgi görüyor. Mustafa, Veda ve Dersimiz Atatürk filmleri gişede 20.5 milyon TL’yi geçerken, TRT arşivlerinde yer alan Atatürk’ün görüntüleri için yapımcılar dakikasına 2 bin 500 dolar ödemeyi göze alıyor.

Haberin Devamı

SON 2 yılda Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını beyaz perdeye yansıtan filmler, gişede 2.7 milyon izleyiciye ulaşmayı başardı. 3 filmin gişe geliri 20.5 milyon TL’yi geçerken, Atatürk’ün hayatını anlatan yeni yapımlar da devreye girdi. Yeni bir Atatürk filmi için, İngiltere’de yaşayan Türk yönetmen Fuad Kavur, önümüzdeki günlerde kamera arkasına geçecek. Filmlere olan talep Atatürk’ün arşiv görüntülerine de yansıdı. TRT’nin arşivindeki Atatürk görüntülerinin 1 dakikalık fiyatı 2 bin 500 doları buldu. Bugüne kadar en çok izlenen Atatürk filmi olmayı başaran Mustafa’yı hâlâ gösterimde olan Veda ve Dersimiz Atatürk filmleri yakından takip ediyor.
10 haftada 1.1 milyon kişi
2008 yılında gösterime giren Can Dündar’ın filmi Mustafa, tartışmalara rağmen gişede en çok izlenen Atatürk filmi olmayı başardı. Sarı Zeybek gibi projelerde de yer alan Can Dündar, en önemli projelerinden birine imza attı. 500 bin TL’lik bütçesi olduğu tahmin edilen filmi 10 haftada 1 milyon 100 bin kişi izledi. Gişe geliri bakımından da önemli bir kazanç sağlayan Mustafa, toplam 8 milyon 500 bin TL’lik gişe hasılatına sahip oldu.
2010’un 5 filmi arasında
Geçtiğimiz ay gösterime giren Zülfü Livaneli’nin filmi Veda ise sadece 6 haftada 1 milyon izleyiciye yaklaştı. Bugüne kadar 8 milyon TL’yi bulan gişe geliriyle dikkat çeken Veda’nın çekimlerinde yabancı ekipler de çalıştı. Toplam 2 bin figüranın rol aldığı filmin bütçesinin yaklaşık 7 milyon 500 bin TL olduğu belirtiliyor. 2010’un en iyi filmlerinden biri olan Veda, Zülfü Livaneli’nin de en önemli yapıtları arasında bulunuyor. Livaneli, Veda’da yönetmen ve senarist olarak dikkat çekiyor. Veda, ilk 5 haftada yakaladığı başarıyla 2010’un en çok izlenen ilk 5 filmi arasına girme başarısını gösterdi.
3 haftada 600 bini geçti
Yılın en önemli filmlerinden birisi ise Dersimiz Atatürk oldu. 3 haftadır gösterimde olan Dersimiz Atatürk filmi 600 bin izleyici sınırını geçti. Filmin 3 haftada elde ettiği gişe geliri ise 4 milyon TL’ye yaklaştı. Çekimleri 5 hafta süren Dersimiz Atatürk ekibinde 100 kişi çalıştı, 1500 figüran kullanıldı. Filmin senaryosunu da, Şu Çılgın Türkler kitabıyla satış rekorları kıran Turgut Özakman yazdı.

Haberin Devamı

Rakamlarla Atatürk filmleri

Haberin Devamı

Dersimiz Atatürk filminin çekimleri yaklaşık 1.5 ay sürdü. Filmde 100 kişilik bir ekip çalıştı. 1500 figüran kullanıldı.
7.5 haftada çekilen Veda filminin ekibinde 98 kişi bulunuyordu. 7.5 milyon TL maliyetli filme 2 bin figüran da katkıda bulundu.
Gösterime girdikten sonra çok tartışılan Mustafa filminin bütçesinin de 500 bin TL’ye yaklaştığı belirtiliyor.
Vizyona giren 3 film bugüne kadar gişede toplam 20 milyon 500 bin TL gelir elde etmeyi başardı.

Bugüne kadar Atatürk’ü kimler canlandırdı

TRT’de yayınlanan Cumhuriyet dizisinde Atatürk’ü, Rutkay Aziz canlandırdı.
İş Bankası reklamında Atatürk’ü canlandıran Haluk Bilginer, büyük beğeni topladı.
Veda filminde Sinan Tuzcu, Atatürk’ün 25-45 yaşlarını canlandırdı.
Anadolu Sigorta’nın reklam filminde ise Mustafa Preşeva, Atatürk’ü oynadı.
Dersimiz Atatürk filminde Atatürk’ü canlandıran, Halit Ergenç’ti.

Haberin Devamı

2 reklam filmi çekildi

ATATÜRK’ün filmleri kadar, İş Bankası ve Anadolu Sigorta reklamları da büyük beğeni topladı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan Anadolu Sigorta’nın kuruluşunu anlatan film, Erzurum’da çekildi. İş Bankası tarafından daha önce yayınlanan reklam filminde Atatürk’ü canlandıran Haluk Bilginer olmuştu. Reklam filminin hazırlıkları 3 hafta, çekimi ise 3 gün sürdü. Filmin yapımında 50 kişilik bir teknik kadro görev aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!