Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de yasalarla korunan "Atatürk" ismi AB ülkelerinde artık marka olarak kullanılabilecek. Taraf gazetesinden Fırat Alkaç'ın haberine göre, Ä°ngiliz asıllı Müslüman olan Muhammed Sujah Jioher Yaqub, Atatürk ismini 5 Ekim 2005'ten itibaren AB markası olarak tüm üye ülkelerde geçerli olmak üzere tescil ettirdi. Türkiye ise bu duruma karşı çıkarak dava açtı.Â
Türkiye savunmasında "Atatürk ismini Mustafa Kemal'in kızkardeşi bile kullanamadı. Bu nedenle 'Atatürk' soyadı diğer liderlerin isimlerinden farklıdır. Bunu marka olarak kimse kullanamaz" dedi. Ancak Türkiye davayı kaybetti. Atatürk isminin patentini alan Yaqub, AB ülkelerinde bu markayla artık giyecek, temizlik maddesi, alkolsüz içecek, ayakkabı, ilaç ve giysi üretebilecek.
AB'de ünlü isimler marka olabiliyor
Türkiye, AB İçpazarda Uyumlaştırma Ofisi'ne (OHİM) başvurarak tescilin iptal edilmesi için dava açmıştı. Açılan davada savunma yapan Türkiye, Atatürk isminin marka olarak kullanılamayacağını mahkemeye bildirdi. Ancak AB yasalarına göre ünlü kişilerin isimleri eğer tescillenmemişse kişiler tarafından marka olarak kullanılabiliyor.
"Atatürk ismi bir çok yerde var"
Türkiye'nin savunması üzerine harekete geçen marka sahibi Muhammed Sujah Jioher Yaqub'un avukatları savunma yazmak için Türkiye'de araştırma yapmaya başladı.
"Atatürk" isminin birçok yerde kullanıldığını fark eden avukatlar yaptığı savunmada "Atatürk ismi Türkiye’de birçok yerde kullanılıyor. Bunların başında 'Atatürk Orman Çiftliği' geliyor. Bu arada ticari ürünler üretiliyor. Bunun yanında Kapalıçarşı'da üzerinde Atatürk ismi yazan birçok ürün satılıyor. Aynı zamanda arabaların üzeri ve elbiselerin üzerinde de Atatürk ismi yer alıyor" dedi.
Mahkeme Türkiye'yi haksız buldu
Bu savunmanın üzerine Ekim sonunda kararını açıklayan mahkeme Türkiye'yi haksız buldu ve "Atatürk" isminin patentini İngiliz asıllı Müslüman olan Muhammed Sujah Jioher Yaqub'a verdi. Ancak Türkiye'nin iki aylık sürede itiraz hakkı bulunuyor.
Yaqub'un "Atatürk" markasıyla kurduğu şirkette ise bir birinden değişik ürünler üretilebiliyor. Yaqup tüm AB ülkelerinde bu markayla artık giyecek, temizlik maddesi, alkolsüz içecek, ayakkabı, ilaç ve giysi üretebilecek.
5 yıllık kritik süre
Patent Marka ve Danışmanlık Şirketi avukatlarından Abdurrahim Ayaz, "Türkiye bu aşamadan sonra mahkeme kararını temyiz edebilir. Ancak bir üst mahkemede sonuç değişmeyecektir. Eğer Atatürk isminin patentini alan kişi beş yıl süreyle bir şey üretmez ise marka sahipliğini kaybeder. Bu süreçte Türkiye yeniden marka başvurusunda bulunup Atatürk markasını tescilleyebilir" dedi.
Türkiye Prodi'yi tescillemişti
Devlet başkanları ve önemli şahsiyetlerin isimleri Türkiye’de marka olarak kullanılıyor. Bunların başında tescili Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen "Romano Prodi" markası geliyor. Ramono Prodi, eski İtalya Başbakanı ve aynı zamanda önemli politikacılarından.