Ataköy’de 28 yıllık işgali biz bitirdik sahili halka açıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Ataköy’de 28 yıllık işgali biz bitirdik sahili halka açıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2009 00:00

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Ataköy sahilinde 517 milyon lira muhammen bedelle ihaleye çıkardıkları arazinin 28 yıldır kaçak yapılarla işgal altında olduğunu ve bu araziyi kendilerinin kurtardığını belirterek, “Ataköy sahili bu işgalciler yüzünden halka kapalıydı. Hiç kimse endişelenmesin yeni proje ile sahili asıl biz şimdi halka açacağız” dedi.

BAŞBAKANLIK Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gelecek hafta yaklaşık 517 milyon TL muhammen bedelle satış ve kiralama ihaleleri yapılacak olan Ataköy sahilindeki arazinin, üzerinde yapılacak projelerle ‘sahili halka kapatmayacağını’ söyledi ve “Bu arazi 28 yıldır işgal altındaydı. Sahil de bu işgalciler yüzünden halka kapalıydı. Hiç kimse endişelenmesin Ataköy sahilini yeni projeyle asıl biz şimdi halka açacağız” dedi. Ataköy sakinlerinin bazı çevreler tarafından yanlış bilgilendirildiğini ileri süren TOKİ Başkanı Bayraktar şöyle konuştu: “Sahilin halka kapanacağı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Bu araziler 28 yıldır işgal altındaydı. Hiç bir zaman da halkın kullanımına açık olmadı. Orada kimlerin ne yaptığını uçan kuş bile çok biliyor. Biz o arazileri temizlemek için uğraşırken, Bakırköy Belediyesi bize evrak bile vermedi. Oralar işgal altındayken sesi çıkmayan Bakırköy Belediyesi, şimdi İstanbul’a, Ataköy’e, turizme katkı sağlayacak büyük bir projeyi engellemeye çalışıyor.”

1991-1997’de yapıldı

Sözkonusu arazide TOKİ’nin yetkisiyle plan yaptığı yönündeki iddiaları da yanıtlayan Erdoğan Bayraktar şöyle devam etti: “Ataköy’ün en değerli arsalarından olan bu arsa, 1981’de, iki ayrı bölüm halinde, Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmeleri ile Emlak Bankası tarafından özel şahıslara kiralanmış. 1991 ve 1997 yıllarında Turizm Bakanlığı’nca turizm ve rekreasyon alanı olarak imar planı yapılmış. TOKİ, bu planlarda hiç bir değişiklik yapmadı. Kiracılar sözleşmedeki yatırımları yapmamışlar ve bankanın sözleşmenin feshi için 1992’de davalar açmışlar, davalar 16 yıl sürmüş. Devlet, bu arsadan sağlayabileceği yüksek gelirden 28 yıl mahrum kalmış, kiracılar arsayı cüzi bedelle kullanmaya devam etmiş. 28 yıldır genel olarak yıkık metruk binalar bulunan ve mezbelelik olan arsa, hiç bir zaman halkın serbest kullanımına açık olmamış ve kiracı özel şahıslarca arsa üzerindeki otel ve tatil köyü işletilmiştir.”

3 tane yol yaptık

Arsanın bakanlar kurulu kararıyla Emlak Bankasından TOKİ’ye devrinden sonra, hukuki takip sonucunda 16 yıldır devam eden davaların sonuçlandırılarak kiracıların tahliye edildiğini anlatan Bayraktar, “Davalar sonuçlandı ve devletin bölge üzerinde tasarrufta bulunma imkanı doğdu. Biz oradaki betonları yıktık ve sahili halka açmak için 3 tane de yol yaptık. Yakında sahil bandını olduğu gibi halka açıyoruz. Oradaki imar, rekreasyon ve turizm amaçlıdır. Çevre bütünlüğüne, tarihi niteliğine ve imar planına uygun, hem devletin hak ettiği geliri en üst düzeyde sağlayacak hem de halkın ihtiyaçlarını karşılayacak, rekreasyon ve benzeri serbest kullanım alanları içerecek bir değerlendirme yöntemi geliştirildi” dedi.

Halka açılacak araziye otel rezidans yapılır mı

BAKIRÖY Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın söylediği “28 yıldır işgal altındaydı” sözünün doğru olduğunu söyledi ve şöyle konuştu: “Ancak 28 yıldan önce orası tamamen halka açıktı. Orada Ataköy Plajı vardı. Şimdi işgal son buluyor ve biz oranın tamamen yeşil alan olmasını istiyoruz. Tamamı yeşil alan olmazsa halka açılmaz. Halka açılacak yerde otel, rezidans olmaz. Orası satılınca halka açık olabilir mi? Bir yere halka açacaksanız yeşil alan ilan edersiz olur biter. Bizim isteğimiz sahilimizi tamamen halka açmak. Düşünün Bakırköy Belediyesi’nin 30 kilometre sahili var ama 1 metre kendi yeri yok. Versinler bize gösterelim halka nasıl açılıyormuş. Direnebileceğimiz kadar direneceğiz.Her haklarımızı kullanacağız.”

76 anıt ağaç tescil edildi

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, proje kapsamında bölgedeki tarihi yapılar ve 76 adet anıt ağacın, İstanbul Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na (İKTVKK) tescil ettirilerek koruma altına alındığını belirtti. Bayraktar, şöyle konuştu: “Bölgenin görünümü ve ekolojisini bozan fiziksel yapılar temizlendi. İskender Bahçesi, Baruthane Binası, kule gibi tarihi yapıların bulunduğu bölümler ise satış kapsamından çıkarıldı.”

Rami kışlası kütüphane olacak

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halen toptancı hali olarak kullanılan tarihi Rami Kışlası’nda yürütülen çalışmalar konusunda da bölgedeki ticaret hanelerin boşaltılarak, yapıların tarihi değeri korunarak kütüphane olarak düzenlenmesi konusunda proje geliştirildiğini bildirdi. Bölgedeki esnaf için Bayraktar, bedeli alınarak yeni işyerleri yapılacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!