Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2006 00:00
SAVUNMA Sanayi İcra Komitesi’nin dün yapılan toplantısında ATAK Projesi konusunda bir sonuca varılamazken, JSF Projesi’nin üretimine katılımın uygun olacağı kararı çıktı. Toplantıda ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 30 adet F-16 alınması kararlaştırıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan Başkanlığında toplanan İcra Komitesi toplantısına, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve SSM Müsteşarı Murad Bayar da katıldı.
TETKİK İHTİYACI DOĞDU: Gönül toplantı sonrası yaptığı açıklamada ATAK Projesi’nde sonucun açıklanmasının beklendiğini belirterek, "helikopter (ATAK) ihalesinde nihai karar olabilirdi, ancak KKK’nın bazı konuları daha tetkik etme ihtiyacı doğduğu anlaşıldı. Kısa liste değişmiş olmayacak" dedi. Gönül, Denel firmasının helikopterinin mahallinde denetlendiğini, Türkiye’de bir tecrübe yapılmadığını belirterek, "bundan dolayı bir endişe oldu. Belki orada aynı hava şartlarında veya Türkiye’de denetlenecek" dedi.
JSF’DE ÜÇ İMZA: 100 adet alınması planlanan yeni nesil savaş uçağı F-35’lerin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde hesaplandığını bildiren Gönül, JSF’de üç ayrı doküman imzalanacağını kaydederek, şunları söyledi: "Üretime iştirak eden 9 ülkenin mutabık kaldığı Memorandum of Understanding’dir. Bunu bu ay sonuna kadar muhtemelen ben imzalayacağım. İkili anlaşma var. Onun müzakerelerinde de son aşamaya gelindi. O da ayrı imzalanacak. İş payı konusunda sanayi planıyla ilgili anlaşmanın müzakereleri devam ediyor. Teslimat tarihi itibariyle 4,2 milyar dolara ulaşıldı. Buna 1,5 milyar dolarlık ilave için müzakereler yapıyoruz. Zannediyorum mutabakat sağlanacak. "
F-16’LAR 1.6 MİLYAR DOLAR: "Biz icra komitesinde ilk defa 30 F-16 alınması için SSM’na bu hususların müzakere edilerek bir neticeye bağlanması için yetki verdik" diyen Gönül, F-16 uçaklarının 1 milyar 650 milyon dolara mal olacağının tahmin edildiğini açıkladı. Gazetecilerin neden AB’nin ortak savaş uçağına girilmediğini sorması üzerine Gönül şunları söyledi:
EUROFIGHTER’A RUM ENGELİ: "Eurofighter AB’nin ürettiği bir uçak. Bazı sıkıntılar var. Türkiye daha önce müşterek üretim projesi üyesi iken, yerine kurulan Avrupa Savunma Ajansı’nın (EDA) üyesi olamadı. Güney Kıbrıs’ın veto etmesi sonucu. Bu çok önemli bir etken olmaktadır. AB ile olan projelerin devamında. A400M projesi EDA kurulmadan girdiğimiz proje olduğu için gayet başarıyla yürütülmektedir. EDA üyesi olmadığımız halde AB projelerine nasıl katılacağımız konusunda bir formülü bugüne kadar bulabilmiş değiliz."
ANKARA