Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen 25’inci Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları (CACCI) Konferansı’nda yabancı işadamlarına Türkiye’yi üs yapmalarını önerdi. İstanbul’un, uluslararası ticaret ve finans merkezi haline geldiğini belirten Gül, “Bazen çevremizdeki siyasi rahatsızlık ve istikrarsızlıklardan tereddüt edebilir ama aslında bu İstanbul için bir avantaj haline geliyor. Çevremizdeki bütün büyük şirketler, aileler, bölgelerine yakın ve güvenilir bir yerde olmak için İstanbul’da muhakkak bir bölgesel ofislerini açıyorlar” dedi.
Risklerimiz minimuma indi
Türkiye’nin de Asya Pasifik coğrafyasına çok önem verdiğini belirten Gül, şöyle konuştu: “Şu çağrıda bulunmak isterim ki, Türkiye hem Doğu hem de Batı için büyük fırsatlar sunmaktadır. Bir taraftan hızlı büyümesi, hâlâ büyüme potansiyelinin büyük olmasıyla çok büyük fırsatları sunarken öte yandan da AB ile müzakere sürecinde olması, Maastricht Kriterleri’nin neredeyse tamamını gerçekleştiriyor olması, Türkiye’deki riskleri de neredeyse minimuma indirmiştir. Uzakdoğu’dan Türkiye’ye gelen dostlarımızın, Avrupa, Batı piyasalarıyla girecekleri temaslarda Türkiye’yi üs seçmeleri, Türkiye’yi değerlendirmeleri inanıyorum ki doğru olacaktır.”
Krizden hızlı çıktık
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Asya, Afrika ve Uzakdoğu’da yeni dış temsilcilikler açtığını, daimi temsilciliklerin sayısının artırıldığını belirterek, şunları anlattı: “THY, bölgeye sefer sayılarını artırarak mesafeleri ortadan kaldırdı. Türkiye’ye açacağınız bir ofis veya Türkiye’de uğraşacağınız bir üretim alanı sadece Türk piyasalarına değil, AB başta olmak üzere bütün çevreye de hitap edecek bir pazar alanını size sunmaktadır. Türkiye, kendini yeniden yapılandırmayı başardı ve geçirdiği reform süreci sonunda cazip hale geldi. Bunların sonucunda Türkiye kriz döneminde dahi sermaya çekmeyi başardı. Çünkü krizden en hızlı çıkan ülkelerden olduk.”
Pedalı çevirmeyen düşer
Abdullah Gül, dünyada bilgi, sermaye ve insanların tarihin hiçbir döneminde olmadığı kadar hızlı hareket ettiklerini ciddi riskler de doğduğunu vurgulayarak, “Küreselleşmenin hızına ayak uyduramayan ülke ve toplumlar bisikletin pedalını çeviremeyen sporcular misali yarış dışı kalmaktadırlar. Bu büyük yarış içinde en iyi şekilde yer almak için siyasi istikrar çok önemli” dedi.
Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz
CACCI Başkanı Benedicto Yujuico, Türkiye’nin doğru yönde ilerleyen bir ülke olduğunu belirterek, “Ekonomik büyüme anlamında da Türkiye örnek teşkil ediyor. 27 CACCI üyesi ülke olarak Türkiye’den çok şey öğrenebiliriz. Bu ülkede, bu şehirde olmakla bile çok şey öğrenebiliriz” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, Asya Pasifik ülkelerinin 1820’lerde dünya ekonomisinin yüzde 50’sinden fazlasına hükmederken, bu oranın 1950’lerde yüzde 18’lere gerilediğini, dünya ekonomisinin yüzde 50’sinin 2050’de yine bu bölge ülkelerinde olacağını söyledi. Bu ülkelerin iş dünyalarıyla bir araya gelerek halkları daha zengin hale getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Ticaretin girdiği yere refahın girdiği gibi huzur, barış ve istikrar girer. Biz bunun çabası içindeyiz” dedi.
Türk Filistin İş Konseyi kuruldu
TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen CACCI 25. İş Zirvesi kapsamında Türk-Filipin İş Konseyi kuruluş anlaşması da imzalandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve CACCI Başkanı Benedicto Yujuico tarafından imzalanan anlaşma ile, Türk-Filipin İş Konseyi resmen kuruldu. Konseyin yıl sonuna kadar Türkiye ve Filipinler arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması hedefleniyor. 2012 yılına girmeden önce hem Türkiye hem de Filipinler’de iş forumları düzenlenecek. Türk-Filipin İş Konseyinin başkanlığını Doruk Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Esen yürütecek. Konseyin eş başkanlığına da işadamı ve milletvekili Harry Angping getirildi.
Kadını iş dünyasından uzak tutmak büyük kayıp
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Seans Salonu’nda kadın girişimcilerle biraraya geldi. Gül ve eşi, kadın girişimcilerle birlikte gongu çalarak seansı başlattı. Burada TOBB Kadın Girişimciler Kurulu toplantısına katılan Abdullah Gül, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Gül, “Kadınların önündeki bütün engellerin aşılması gerek. Absürt engellerin çıkartıldığını görüyoruz. Kılık, kıyafet, başka şeyler gibi tüm engellerin kaldırılması ve gücü, özgüveni, çalışma azmi, iradesi olan kadının her alanda önünün açılması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Gül, şöyle konuştu: “Kadınlar eğitimde, sağlıkta, yargıda, üniversitede, bilim dünyasında, hariciyede kendilerini çok göstermeye başladı. Ama dengesiz alanlar da var. Siyaset ve ekonomi, iş alanı gibi. Ümit ederim ki önümüzdeki günlerde siyasi partiler bununla ilgili önemli kararlar alır. İşgücünü baktığımızda, 50 milyon civarında iş gücü var. Yarısı, 25 milyonu çalışabilecek, emeğini, aklını, fikrini, gücünü, ekonomiye, hayata verecek kadın. Ancak Türkiye’de sadece 6 milyon kadının iş gücü içinde olduğunu görüyoruz. Enerjimizin, kaynaklarımızın, imkanlarımızın çok az bir kısmını değerlendiriyoruz. Bu büyük israf, kayıp.”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, “Erkek girişimcilerden kadın girişimciler daha heyecanlı ve daha ateşli. İnşallah bu ateşi yaktık. Bu ateş bizi hem dünyanın en zengin ilk 10 ekonomisi arasına sokacak hem de ferden, fert olarak hepimizi zengin edecek” dedi. İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ise Borsa’da lisans almış broker’ların yüzde 50’sinin kadın olduğunu belirterek, “Hiçbir borsada bu kadar yüksek temsil edilen kadın çalışanı görmedik” diye konuştu. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş da İMKB tarihinde ilk defa kadınlar tarafından gong çalındığını söyledi.