Astronot yiyeceğinden yoğurt üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Astronot yiyeceğinden yoğurt üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2015 11:49

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulunda yapay ortamda üretilen spirulina cinsi yosundan yoğurt, peynir ve ayran üretilmesi için çalışmalar yürütülüyor.

Haberin Devamı

Yalova'nın Armutlu ilçesinde, özellikle astronotların beslenmesinde yararlanılan spirulina cinsi yosunu yaklaşık 3 yıl süren çalışmalarının ardından laboratuvar ortamında üreten bir grup akademisyen, spirulinalı yoğurt, peynir ve ayran üretimi için çalışmalara başladı.

Yalova Üniversitesi Armutlu Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Betül Güroy yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıldır sürdürdükleri çalışmayı tamamlayarak yapay ortamda spirulina yetiştirdiklerini söyledi.

Bu yosunun dünyada çok yaygın bir şekilde insan ve hayvanların beslenmesinde kullanıldığını belirten Güroy, Türkiye'de de bu alanda yeni yeni çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti.

Ürünün yüzde 65 protein, anne sütünde bulunan maddeler, Omega 3 gibi yağ asitleri ve B12 gibi çok önemli vitaminler içerdiğini anlatan Güroy, "Dünyada en yüksek klorofil içeriğine sahip, magnezyum, potasyum gibi vücudumuz için çok önemli mineralleri içeren bir yosun. Tamamen üniversite bünyesinde, laboratuvarımızda 21 günde bu yosunu elde ettik. Neden bu yosunu üretmek istedik? Dünyadaki en iyi besin yosun diyebiliriz" diye konuştu.

Güroy, Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nin, astronotlara hazırladığı gıdalarda spirulina içerikli yiyecekleri tercih ettiğine dikkati çekerek, "Demek ki bir astronot uzayda maksimum verim verebilen, minimum atık çıkartan ve uzun süre vücudun fonksiyonlarını destekleyen bir gıda tüketiyor, bu gıdanın içeriğinde de yosun var ayrıca yosun, dünyada kanser tedavisinde, diyabetik hastalıklarda, obezite ve kolesterol tedavisinde destekleyici ürün olarak kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Balıklarda iç organ yağlanmasını azalttı"

Üniversitede kurdukları ayrı bir bölümde spirulinayı balık yemi olarak kullandıklarını ve balıkların gelişimlerini incelediklerini kaydeden Güroy, yosunun bu hayvanlarda iç organ yağlanmasını azalttığını tespit ettiklerini aktardı.

Şimdi ise yosunun insan gıdası olarak hangi yiyeceklerde kullanabileceğini araştırdıklarına değinen Güroy, "Gıda mühendisleri arkadaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayran, yoğurt ve peynir üzerinde çalışmalarımız ileri aşamaya geldi. Sonuç almak üzereyiz. Yosunlu peynir, yoğurt ve ayran yaparak insanlarımızın hizmetine sunabileceğiz" diye konuştu.

Güroy, söz konusu yosunun kilogram fiyatının ABD'de 50 dolara kadar çıktığını belirtti.

Spirulinaya benzeyen ve Türkiye'de deniz kıyılarında yetişen ulva cinsi yosunu da üretmeye çalıştıklarını anlatan Güroy, "Dünyada bunun ticareti yapılıyor. Endonezya gibi ülkelerde bu yosunları toplayıp işleyip satıyorlar. Bizde ise yaz geldiğinde yosunu bir deniz kirliği görüyoruz, toplayıp çöpe atıyoruz. Türkiye'nin de bu işi önemsemesi, kıyılardaki yosunları bir çöp olarak değil, bir ürün olarak görmesi ve toplaması lazım" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Güroy, yosunla gübrelenmiş toprakların ve meyve ağaçlarının daha verimli olacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!