Aston Martin'in satışı İslami kurallara uygun olacak

Güncelleme Tarihi:

Aston Martinin satışı İslami kurallara uygun olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2007 00:00

Geçtiğimiz haftalarda ABD'li otomotiv devi Ford'un film kahramanı İngiliz ajan James Bond'un favori spor otomobil markası Aston Martin'i, motorsporları girişimcisi David Richards'ın önderliğindeki bir yatırım grubuna, 939 milyon dolara satması dünya basınında geniş yer buldu.

Aston Martin'i satın alan konsorsiyumun iki büyük ortağının Kuveyt merkezli yatırım şirketleri Invesment Dar ve Adeem Investment olması da dikkat çekici bir başka noktaydı. Çünkü ünlü İngiliz spor otomobil markasının satışında Körfez sermayesinin rol oynaması otomotiv sektöründe bir ilke imza atılmasına neden oldu. Aston Martin'in satışında İslami kurallara uygunluk şartı arandığı ortaya çıktı.

Aston Martin'in satışının finansmanında İslam'da haram kabul edilen faizi içermeyeceği belirtildi. Konsorsiyum tarafından kullanılacak olan 441 milyon dolarlık kredide İslam'a uygunluk şartının ise Invesment Dar ve Adeem Investment tarafından talep edildiği kaydedildi. Buna göre, Almanya'nın en büyük ticari bankalarından biri olan WestLB, ünlü İngiliz spor otomobil markasının satışının finansmanında kullanılmak üzere David Richards önderliğindeki yatırım grubuna kredi sağlayacak. Konsorsiyumun tarafından kullanılacak bu kredi, Invesment Dar ve Adeem Investment'ın talebi üzerine İslami kurallara uygun olacak. WestLB bankası tarafından verilecek olan 441 milyon dolarlık kredi, bir çeşit borç olacak ancak İslam'da haram kabul edilen faizi içermeyecek.

BORSANIN EN BÜYÜK YATIRIM ŞİRKETİ

1913'te Londra'da küçük bir atölyede Lionel Martin ve Robert Bamford tarafından kurulan Aston Martin'i satın alan konsorsiyumun başını dünyanın önde gelen motorsporları ve otomotiv mühendisliği şirketi Prodrive'nin kurucusu ve başkanı David Richards çekiyor. Aston Martin konsorsiyumunun diğer güçlü ortağı ise Kuveyt merkezli Invesment Dar. Kuveyt Borsası'na kote yatırım şirketlerinin en büyüğü olan Invesment Dar, bankacılık, finans, yatırım yönetimi, emlak, sigorta ve lojistik gibi birçok alanda faaliyet gösteren bir şirketler topluluğu olarak dikkat çekiyor. 1994 yılında kurulan yatırım şirketinin toplam varlıkları 3.66 milyar dolar iken, geçen yılki net kárı 317 milyon doları buluyor. Yine Kuveyt merkezli olan Adeem Investment da bankacılık, finans, emlak, otelcilik, ulaştırma, lojistik, gıda ve telekom sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Adeem Investment tarafından yönetilen fonların büyüklüğü 1.5 milyar doları geçiyor.

300 MİLYAR DOLARI YÖNETİYORLAR

ABD'li Ford'un 20 yıldır bünyesinde bulunan İngiliz Aston Martin'i satması, İslami finans piyasalarının Invesment Dar ve Adeem Investment gibi şirketler sayesinde son yıllarda ne kadar büyüdüğünü gösteren en iyi örnek olduğu belirtiliyor. Yüksek petrol fiyatlarının katkısıyla başta Körfez ülkeleri olmak üzere petrol ihraç eden Müslüman ülkelerde kurulan İslami yatırım şirketlerinin bugün 300 milyar dolarlık bir fonu yönettiği kaydediliyor. WestLB, Deutsche Bank, Citigroup ve Barclays gibi Batılı yatırım bankaları da sundukları İslami kurallara uygun finans ürünleriyle bu pastadan pay almak için yarışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!