Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2007 00:00
Genelkurmay, Askeri Müzesi’nde satılan hediyelik eşyaları, internette de sergileyen Genelkurmay telefon ile satış yapmaya başladı. Fiyatları 1 YTL’den başlayan ürünlere daha çok Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan Türklerin ilgi gösterdiğini söyleyen yetkililer, yeni hedef pazarlarını Kore ve Japonya olarak gösteriyor.
GENELKURMAY’ın "Askeri Müze Eserler" adlı internet sitesinde sergilediği ve telefonla satışını yaptığı hediyelik eşyalara Almanya, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler yoğun ilgi gösteriyor. Askeri Müze de satılan hediyelik eşyaları internet sitesinde sergileyip satışını yapan Genelkurmay, müzeye olan ilgiyi ve ürün satışlarını artırdı. Daha çok Osmanlı motifli, mehter takımı, pano ve bibloların ilgi gördüğü söyleyen müze yetkilileri şimdi de ürün portföyünü genişletmek için kolları sıvadı.
GURBETÇİ İLGİ GÖSTERİYOR: İnternet sitesinde sergilenen ürünlerin sürekli yenilendiğini ifade eden yetkililer, gurbetçi vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüklerini belirtti. Özellikle Almanya, Avusturya ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde çalışan Türk vatandaşlarının hediyelik eşya talebinde bulunduklarını anlatan görevlilileri, Türkiye içinde ise Nevşehir, Konya ve Kars gibi illere satış yaptıklarını kaydetti.
TELEFON SATIŞI DAHA PAHALI: İnternet üzerinden sergilenen ürünlerin fiyatlarının müzedeki satış fiyatlarından daha pahalı olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Müzedeki ürün fiyatları 1 YTL’den başlayıp 40 YTL’ye kadar çıkıyor. Ancak telefonla yapılan satışlarda üzerine kargo ücreti de dahil edildiği zaman fiyatlar yükseliyor" dedi. Telefonla satışların daha çok İstanbul dışı gerçekleştiğini belirten yetkililer, "Müşteri tek parça ürün almadığı zaman fiyatlar müzedekiyle eş değer olabiliyor. Bu da telefon ile yapılan satışları daha cazip hale getiriyor" diye konuştu.
KORE’YE SATABİLİRİZ: İstanbul’da bulunan Harbiye Askeri Müzesi’ne daha çok Kore ve Japonya’dan gelen turistlerin ilgi gösterdiğini söyleyen yetkililer, telefon satışlarında bu ülkelere de ürün göndermek için çalışıyor. Özellikle Osmanlı arması, pano ve asker figürlerinin Koreliler tarafından yoğun ilgi gördüğünü anlatan yetkililer şu bilgileri verdi: "Müzeye günde 3-4 otobüs yabancı turist geliyor. Yerli turist ise daha çok hafta sonları ziyaret ediyor. Hafta içi ziyaretçilerimiz ise öğrenciler oluyor."
ÜRÜN YELPAZESİ ZENGİNLEŞECEK: Ürünler arasında mehter takımı, çorbacıbaşı, Çanakkale askeri, zırhlı muhafız, asker postalı şeklinde kalemlik, VCD, DVD ve çeşitli bibloların bulunduğunu ifade eden yetkililer "Yeni ürünler içinde çalışmalarımız sürüyor" dedi. Özellikle Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarını anlatan filmlerin satışını yapmak istediklerini belirten yetkililer, ürün gamımızı zenginleştirmek için teklif edilen her ürünü değerlendirdiklerini söyledi. "Burada satılacak her ürünü detaylı şekilde incelememiz gerekiyor" diyen yetkililer, müzenin konseptine uygun her ürünü satabileceklerini bildirdi.
Osmanlı armalı ürünler kız meslek liselerinde işleniyor
GENELKURMAY tarafından internet sitesinde sergilenen hediyelik eşya ürünleri arasında bulunan motiflerin çoğu kız meslek lisesinde okuyan öğrenciler tarafından işleniyor. Mehter ve Osmanlı armalı ürünlerin okullardaki atölyelerde işlendiğini söyleyen yetkililer "Öğrenciler hem mesleki anlamda kendilerini geliştiriyor hem de okullarına para kazandırıyor" dedi.