Asırlık Şenocak Brezilyalılara satılıyor

Güncelleme Tarihi:

Asırlık Şenocak Brezilyalılara satılıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 11:05

Yaklaşık 100 yıl önce İzmir'de kurulan Türkiye'nin sayılı firmalarından Şenocak Holding, Brezilyalı Metalfrio Solutions'a satılıyor.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili olarak İMKB'ye bir açıklama gönderen Şenocak Holding, holding hisselerinin yüzde 71'inin Brezilyalı Metalfrio Solution'a satışı konusunda bugün itibariyle bir niyet mektubu imzalandığını duyurdu. Açıklamada, Şenocak Holding'in halka açık bir şirket olan Klimasan'ın yüzde 61'ine, Şenocak Soğutma Sistemleri'nin yüzde 44.46'sına, Şenocak Marmara Soğutma Ticaret ve Pazarlama'nın da  yüzde 66'sına sahip olduğu hatırlatıldı. Şenocak Holding, Rusya'da kurulu Klimasan LLC ile Klimasan Ukrayna LLC'nin de tamamına sahip.

Anlaşma gerçekleşirse Brezilyalı Metalfrio Solutions, söz konusu hisseler karşılığında 36.92 milyon euro ödeyecek.

Metalfrio CEO'su Luiz Eduardo Moreira Caio "Şenocak Ukrayna ve Türkiye'deki iştirakleriyle 2006 yılında 200,000 adetten fazla satış yapmış güçlü bir soğutma üreticisidir. Şirketin Türkiye, Ukrayna ve Doğu Avrupa'daki sağlam pazar konumu, bizim bu önemli pazarda yer almamıza destek verecektir" dedi.

Haberin Devamı

Şenocak Holding, daha önce de hisse satışı konusunda İtalyan Mondial Group ile görüşmüş ancak görüşmeler anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

BİR ASIRA YAKLAŞAN ÖMÜR

Şenocak, 1915 yılına küçük bir ticarethane olarak Alim Şenocak tarafından kuruldu. 1940'lı yıllarda Sabahattin ve İsmet Şenocak baba mesleğini devralıp şirketi geliştirdi. 1950'li yıllara gelindiğinde, küçük bir atölyede üretime başlandı ve Şenocak Türkiye'deki o güne dek üretilen ilk ticari buzdolabının markası haline geldi.

1969 yılında Åženocak ailesi Klimasan A.Åž. adı altında yeniden yapılanarak ticari tip soÄŸutucu ve dondurucu üretimine Ä°zmir Balçova tesisinde baÅŸlandı.Â
1970'li yıllarda Şenocak pazarlama faaliyetlerine hız verdi. Başta ticari soğutucu ürünleri ve diger beyaz, kahverengi eşya toptan dağıtımıyla katlanarak büyüdü, 1970'li yılların sonuna dogru ayrı bir birim kurup endistrüyel pazara hitap eden aliminium, bakır, bronz ve çelik tel gibi metallerin pazarlamasına başladı.

1980'li yıllarda yedek parça ithalat, toptan satış ve teknik servis işini ayrı bir birim olarak yeniden yapılandırıp daha etkili hizmet vermeye devam etti. 1990'lı yıllarda Şenocak şirket merkezini ticaretin kalbi sayılan İstanbul'a taşıma kararı aldı.

Haberin Devamı

Günümüzde Şenocak ticari soğutucu, klima ve soğutucu yedek parça konularında Türkiye'nin lider kuruluşları arasında bulunuyor.

KLÄ°MASAN TÃœRKÄ°YE'NÄ°N EN BÃœYÃœKLERÄ°NDEN BÄ°RÄ°

İç pazarda Şenocak, yurtdışında ise Klimasan markasıyla satış yapan Klimasan, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde 16 bin metrekarelik kapalı üretim sahası ve 11 bin metrekarelik deposu ile faaliyet gösteriyor.

Klimasan, Coca Cola, Pepsi Cola, Efes, Tuborg, Danone, Heineken, Interbrew Brau Union, Sütaş, Pınar, Erikli, Sansu, Ülker gibi gibi firmaların tedarikçisi konumunda. Yeni yatırımlara devam eden Klimasan, 2005 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde 87 bin metrekare büyüklüğünde arsa satın aldı.

Haberin Devamı

Üretiminin yarıya yakınını ihraç eden Klimasan, 99.4 milyon YTL üretimden satış rakamı ile Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında 418. sırada yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!