Güncelleme Tarihi:
Helvacıoğlu Selahattin Halefleri Gıda Sanayi şirketi Kocaeli’nin en eski firmalarından biri. Şirket Nisan 1924’te kurulur. Şirketin yönetimi hali hazırda üçüncü kuşak tarafından temsil ediliyor. Lokum, akide şekeri pişmaniye gibi ürünleri ile adından söz ettiren şirketin kaderi ekim 2007’de yaşanan bir yangın ile altüst oldu. Elektirk kontağından çıkan yangın bir anda işyerinde bulunan tüm malların yanmasına yol açar.
Şirket yetkilileri ile yangın ile ilgili mahkemeye başvurdu. Kocaeli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, yangın ile ilgili ‘şüpheli bir durum’ yok yönünde karar verdi. Kocaeli Asliye Ticaret Mahkemesi de, yangında şirket evraklarının zayi olduğu yönünde karar verdi.
BAŞKA BİR FİRMAYI İNCELERKEN…
Şirket sahibi Mustafa Patır yaşadıkları yangın felaketinin etkilerini aşmak için yeniden harekete geçtiği bir süreçte yeni bir şok yaşadı. Yangından sonra, vergi denetmeni Gebze’deki bir şirkete vergi incelemesi yaptı. Bu şirkete yönelik inceleme yapılırken, Mustafa Patır’ın şirketinden mal alım-satımı olduğu anlaşıldı.
YANGIN NEDENİ İLE EVRAKLARI SUNAMADI
Vergi denetmeni, yaptığı inceleme kapsamında Patır’ın şirketinde de ilgili faturaları talep etti. Ancak, evrakların tamamı yangında yok olduğu için Patır, gerekli evrakları sunamadı. Bu durumdan şüphelenen vergi denetmeni, bu kez Patır’ın şirketini mercek altına aldı. Geriye dönük kapsamlı bir vergi incelemesi başlattı. Ancak, Patır, yangın nedeni ile gerekli evrakları kendi şirketi için de sunamadı. Vergi denetmeni ise, Patır’ın şirketi için yüklü bir ceza çıkardı.
DANIŞTAY KARARINI TANIMIYORUZ
Patır, bozma kararını ilgili müdürlüğe götürerek, yapılan hacizlerin kaldırılmasını istedi. Ancak bu kez vergi müdürünün sözleri ile şoke oldu. İlgili müdür ‘Danıştay’ın kararını tanımıyoruz. Danıştay, tavşana kaç tazıya tut diyor; sonra biz uğraşıyoruz” diyerek talebi geri çevirdi.
MALİYE YENİDEN İTİRAZ ETİ
Patır, Danıştay kararı ile uygulanan hacizleri kaldırmayı planlarken yeni bir dava sarmalının içine girdi. Maliye, yeniden karara itiraz edince dosya bir kez daha Danıştay’a gitti. Şimdi gözler Danıştay kararında.
Mustafa Patır ise, “Bu sürçte asırlık şirket yok olup gitti. Tüm mallar ve varlıklar hacizli olduğu için adım adamaz olduk. Yıllarca hacizli kalan araçlarımız çürüyüp gitti. Hatalı hazırlanan bir rapor, şirketimizi yok olmanın eşiğine getirdi” dedi.
dgokce@hurriyet.com.tr