Güncelleme Tarihi:
MERKEZ Bankası döviz kuru aşırı oynaklığının finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalmayacak. Piyasa derinliğinin kaybolmasına bağlı olarak spekülatif davranışlar sonucunda kurlarda sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi ve aşırı oynaklık durumlarında piyasaya esnek ihaleler veya doğrudan müdahale edebilecek. 2019 yılının ilk Para Politikası Kurulu toplantısı 16 Ocak’ta yapılacak. Merkez Bankası dün 2019 para ve kur politikası raporunu açıkladı. Enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde korunduğunun kaydedildiği raporda, para politikasının bu hedefe kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı vurgulandı. Raporda, enflasyon raporlarında güncellenen tahminlerin enflasyonun orta vadede hedefe yakınsarken izleyeceği dezenflasyon süreci için referans teşkil edeceği belirtilerek, “Belirlenen bu patika ile enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi; daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanması hedeflenmektedir” denildi.
DALGALI KURA DEVAM
Dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasının devam edeceğinin kaydedildiği raporda, şöyle devam edildi: “Merkez Bankası’nın nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmamaktadır. Ancak, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır. Döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda ise Merkez, para politikası duruşunu değiştirerek gerekli tepkiyi verecektir. Merkez, döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi için döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü risk faktörünü yakından takip etmeye, gerekli önlemleri almaya ve ilgili araçları kullanmaya devam edecektir.”
MALİ DİSİPLİN ÖNEMLİ
Mali disiplinin enflasyonla mücadele açısından büyük önem taşıdığının vurgulandığı raporda, “Bu nedenle para politikası ile maliye politikası arasındaki eşgüdüm enflasyonla mücadele ve makroekonomik dengelenme açısından büyük önem taşımaktadır. Makro politikaların ve yapısal reformlar konusunda atılacak adımların etkin bir iletişimle enflasyona odaklı ve eşgüdüm içinde oluşturulması para politikasının hareket alanını genişleterek enflasyonla mücadeleye önemli bir destek verecektir” ifadeleri yer aldı.
Para ve kur politikası metnine göre 2018 yılı için nominal 16 milyar lira olarak belirlenen Merkez Bankası Açık Piyasa İşlemleri portföy büyüklüğü, ilave alım seçeneği saklı kalmak kaydıyla, 2019 yılında nominal 18.9 milyar lira olarak belirlendi. Merkez Bankası nezdindeki Döviz Depo Piyasasında bankalara toplam yaklaşık 50 milyar dolar limit ile bir hafta ve bir ay vadeli döviz likiditesi imkânı sağlanmaya devam edilecek.
‘ENFLASYON’ VURGUSU DÜŞÜŞ GETİRDİ
ULUSLARARASI petrol fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyondaki düşüş sonrasında Merkez Bankası’nın faiz indirebileceği endişesiyle dolar kurunda önceki gün başlayan yükseliş dün hızlanmıştı. Merkez Bankası’nın 2019 yılı para ve kur politikası metni ise bu hızı kesmeyi başardı. Dün güne 5.38 liradan başlayan ve 5.4550 liraya kadar yükselen dolar Merkez’in açıklaması sonrasında 5.31 liraya kadar geriledi. Gün içinde dalgalı seyrini sürdüren dolarda bankalararası piyasada son işlemler 5.3250 liradan yapılırken, serbest piyasada dolar 5.3120 liradan kapandı. Reuters’e konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Merkez’in enflasyon odaklı para politikası vurgusu TL’deki satış baskısını tersine çevirdi. Bu metin 13 Aralık’taki Para Politikası Kurulu’na yönelik bir söylem içermiyor. Enflasyona vurgu PPK yapılabileceğini için de önemli” dedi.
8 PPK YAPILACAK
2019 yılında 8 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yapılacak. Para ve kur politikası metnine göre PPK toplantıları, 16 Ocak, 6 Mart, 25 Nisan, 12 Haziran, 25 Temmuz, 12 Eylül, 24 Ekim ve 12 Aralık’ta yapılacak. Enflasyon raporları da 30 Ocak, 30 Nisan, 31 Temmuz ve 31 Ekim tarihlerinde açıklanacak.