Güncelleme Tarihi:
Çelik dün kayıt için geldiği Meclis’te, işverenin asgari ücretin artmasının ek maliyet getireceği yönünde kaygıları olduğunun belirtilmesi üzerine, “Şu anda bizim mevcut net asgari ücretimiz 1000 lira. Tabii asgari ücreti bir geçim ücreti olarak almıyoruz. Asgari ücreti bir koruma ücreti olarak aldığınızda 13 Avrupa ülkesinden iyi olduğumuzu söyleyebilirim. Bu konuda işverenlerin doğrusu 7 Haziran’da o süreç içerisinde hiç sesleri çıkmamıştı. Şimdi seslerini yükselttiklerini görüyorum. Ama asgari ücret 1300 lira olacak” açıklamasını yaptı. Çelik şöyle konuştu: “Var olan sistemde rekabeti bozucu, özellikle emek yoğun sektörde rekabetin aleyhinde bir durum söz konusu olursa bunları her an hükümet olarak ilgili taraflarla oturup değerlendirme imkanımız olmuştur, bundan sonra da olacağı konusunda kimsenin endişesi olmasın.”
İŞVEREN ENDİŞELENMESİN
Bu konuda kimsenin endişe olmaması gerektiğini söyleyen Çelik şöyle konuştu: “Var olan sistem içerisinde rekabeti bozucu, yani üretim anlamında, özellikle emek yoğun sektörde rekabetin aleyhinde bir durum söz konusu olursa bunları her an hükümet olarak ilgili taraflarla oturup değerlendirme imkanımız olmuştur, bundan sonra da olacağı konusunda kimsenin endişesi olmasın. İşverenin sigorta işveren prim payıyla ilgili talepleri öteden beri var. Geçtiğimiz dönem uygulanan 5 puan indirim teşviği devam ediyor. Tüm bu konular şu anda bireysel olarak cevaplanacak konular değil. Bunlar hükümet kurulduktan sonra ortaya çıkan dengeler açısından ele alınıp, ona göre hükümet düzeyinde cevaplandırılacak konulardır.”
İş dünyası uyandı: Asgari ücrette 16 milyar lira pazarlığı |
'Asgari ücret tüm ücretleri artıracak' |
Faruk Çelik: Asgari ücretin 1300 lira olmama ihtimali yok |
MALİYETİ 1500’Ü GEÇMESİN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise , G20 Liderler Zirvesi’ne yönelik, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile yaptığı toplantıda, asgari ücretin şu an işverene maliyetinin 1500 lira olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Asgari ücretin işverene şu andaki maliyeti 1500 lira. Asgari ücret tabi ki artırılabilir. Ancak işverene maliyeti 1500 lirayı geçmeyecek şekilde artırılmasını destekliyoruz. Zaten işverene maliyeti 1500 lira olan hakkın 1300 lirasının işçilerimize verilmesini uygun buluyoruz. Bir karşıtlık varmış gibi söyleniyor, böyle bir karşıtlık yok. Biz karşı değiliz, işçimiz daha fazla alsın, daha fazla kazansın. Bundan memnuniyet duyarız.”
Yılda bir kez zam
İŞVERENİN artacak maliyet nedeniyle endişelendiği asgari ücret zammı için yeni bir formül üzerinde duruluyor. Buna göre 1 Ocak’ta bin 300 liraya yükseltilecek asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacak. Böylece asgari ücret 6’şar aylık dönem için değil; 2016 yılının tamamı için ‘yıllık’ belirlenecek. Böylece 1999’da başlayan asgari ücreti yılda iki kez artırma uygulamasından vazgeçilerek, yıllık belirlemeye dönülmüş olacak. Hatta hükümet isterse bu süreyi iki yıla kadar uzatmak da mümkün olacak. Ekonomi bürokrasisinin yeni formülü 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39. maddesinde saklı. 4857 sayılı İş Yasası’nın ‘asgari ücreti’ düzenleyen 39.maddesi “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir” diyor. Bürokrasi, İş Yasası’nın söz konusu hükmünün asgari ücreti iki yıl süreyle belirleme yetkisi verdiğini vurgularken, “Bu durumda aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 2016 yılının tamamı için belirler. Temmuz ayında artış olmaz. Böylece işverene yılın ikinci yarısında ilave bir yük gelmemiş olur” yorumunu yapıyor. Kaldı ki yasanın ‘iki yılda bir’ belirleme olanağı verdiğinin altı çiziliyor.