Güncelleme Tarihi:
Asgari ücretteki ara dönem artışlarının çalışma hayatına, çalışana, işverene ve değişen trendlere etkisinin incelendiği webinarda çarpıcı veriler üzerinde duruldu. Webinarda konuşan İSPER AŞ. Genel Müdürü ve PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Banu Saraçlar, asgari ücret artışının beklentinin üzerinde gerçekleştiğini belirterek, “Ocaktaki asgari ücret artışının ardından, nisan ayında asgari ücret artışının firmalar üzerindeki etkisini incelediğimiz bir araştırma yaptık. 16 sektörden 317 firmanın katıldığı araştırmamıza göre, asgari ücret öngörümüz 11 bin TL seviyesindeydi. Beklentinin biraz daha üzerinde gerçekleşti” dedi.
ÜÇTE BİRİ YANSITAMIYOR
Banu Saraçlar, asgari ücret artışının tüm pozisyonların ücretlerine uygulanamadığı durumlarda motivasyon ve verimliliğin düştüğünü vurguladı: “Araştırmamıza katılan firmaların üçte biri bu artışı şirket içindeki diğer seviyelere yansıtamadığını belirtiyor. Bu da aslında şirket hiyerarşisini bozan bir etki göstermekte. Şirketler bunu telafi etmek için ilave ödemeler, primler, market kartı, hediye çekleri gibi özel ödemeler koymaya gayret ediyorlar. Ama uzmanlık seviyesi görevlerde bunun bir adaletsizlik duygusuna yol açtığı, verimsizlik ve motivasyon kaybı oluşturduğu paylaşılıyor. Bu durumun orta vadede şirketlerden bu işgücünün kaybedilmesine yol açacağı öngörülüyor.”
Saraçlar ayrıca, İstanbul’daki işgücünün çeşitli sebeplerle Anadolu’ya kaydığını belirterek, “İstanbul’daki alternatif işlerin olması işgücü temini açısından firmalarda güçlük yaratıyor. Özellikle Türkiye çapında faaliyet gösteren, İstanbul ofisi olan firmaların yoğun nakil talebi aldıklarını görüyoruz” bilgilerini paylaştı.