Asgari ücrette sona doğru

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücrette sona doğru
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2022 07:00

Asgari ücrete uygulanacak ara yıl zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını tamamladı.

Haberin Devamı

Alınan kararın ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul’da açıklanması bekleniyor.

TÜRK-İŞ: 6 BİN 391 TL OLSUN

Asgari Ücret Tespit Komisyonu pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından toplantıya çağrılmıştı. Türk-İş, TİSK ve Çalışma Bakanlığı’ndan oluşan komisyon ilk toplantısını çarşamba günü yapmış ancak bir karar alınamamıştı. Komisyon dün ikinci kez toplandı. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücretteki yapılacak artış teklifiyle ilgili, “6 bin 391 liranın altında kalmasın” dediklerini açıkladı. Irgat komisyonun üçüncü bir toplantı yapması gerektiğini söyledi.

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

Yönetmeliğe göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından alınan karar, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi takip eden ayın başında uygulamaya giriyor. Asgari ücretteki artışın temmuz ayından geçerli olması için yönetmeliğin ilgili 11. maddesinde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre madde, “Komisyonca belirlenen ücretler Resmi Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” diye değiştirildi.

ŞU ANDA 4 BİN 253 LİRA

2021’de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

ZAMDA MUTABAKAT VAR

Türk-İş masaya enflasyon kayıplarının giderilmesi talebiyle oturdu. Komisyon masasında işverenleri temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise çalışanların refahını artıracak her türlü adıma olumlu yaklaştıklarını, aynı zamanda küresel ekonomideki belirsizliklerin de dikkate alınarak, ortak bir karar alınmasını istediklerini açıklamıştı. TİSK, bu çerçevede SGK işveren primlerinde indirim yapılmasını, daha önce TÜRK-İş’le vardıkları uzlaşma çerçevesinde SGK işçi primlerinin 5 puan düşürülmesini, İşsizlik Sigortası priminde 2 puanlık işveren payının alınmamasını ve belirli bir süre için daha önce uygulanan asgari ücret desteğinin tekrar uygulamaya girmesini talep etti.

 

BAKMADAN GEÇME!