Güncelleme Tarihi:
Yıldız, köyde hayvan bakma imkanı olanların, şehre gidip asgari ücret karşılığı çalışmalarının mantıklı olmadığını belirtti. Köyde 10 büyükbaş hayvan bakıldığı takdirde, yıllık kazanç olarak asgari ücretin çok çok üstünde bir gelir elde edilebileceğini vurgulayan Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı, şu örneği verdi: “Diyelim köydeki ahırda 10 adet büyükbaş hayvan bakıyorsunuz. Hayvanlar 6-8 aylık olduklarında günde en az 1000 - 1800 gram canlı ağırlık artışı sağlar. Toplam ağırlığı 1- 1,5 tona kadar çıkabilir. Bu bir günde elde edilen etin kilo karşılığı 26 liradır. 6 lirasını yem ve diğer masraflara çıksak bile kilo başına 20 lira kar kalıyor. 10 hayvandan bir günde 200 lira para kazanmış oluyoruz. Aylık gelir 6 bih liraya çıkıyor. Köyde hayvan bakmak her bakımdan asgari ücretin kat kat üstünde gelir demek."
TEMİZ HAVA VE SAĞLIKLI ÇEVRE
Köyde oturmanın aynı zamanda temiz hava ve sağlıklı gıda ve çevre anlamına da geldiğini kaydeden Mustafa Yıldız, bunun değerinin ise para ile ölçülemeyeceğini de dile getirdi. Hayvancılık ve tarımında sosyal güvence kapsamında olduğunu ifade eden Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Devlet ayrıca hayvanların sigorta priminin yarısını ödüyor. Hayvanlarınıza bir şey olduğunda üreticinin zararı karşılanıyor. Köyde yeri ve toprağı olanlar şehre göçüp ayda 1000 liraya bütün gün çalışacağına, köyde kalıp birkaç saat hayvan baktığı taktirde kat küt üstünde gelir elde ediyor. Ayrıca doğal ürünlerle besleniyor, temiz hava alıyor, temiz bir çevrede yaşıyor. Şehirlerin gürültüsünden, kirliliğinden, sağlıksız gıdalardan da uzak duruyor. Her açıdan köyde kalmak hem sağlık, hem de ekonomik olarak daha avantajlı.”
KÖYLERDE BOŞALMAMIŞ OLUR
Yıldız, son günlerde köylerin boşaldığını, tarlaların ekilmediğinin altını çizerek, bunun ülke için büyük bir kayıp olduğunu anlattı. Özellikle köyden göçü önlemek için hayvancılığın teşvik edilmesi gerektiğini belirten Mustafa Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı: “İnsan nüfusu sürekli artıyor. Ancak hayvan nüfusu aynı hızla artmıyor. Hayvancılık yapmak bu bakımdan karlı bir iş. Hayvancılıkta meralar çok önemli. Köydeki meralar çok iyi korunmalı ve amacı dışında kullanılmamalı. Çünkü mera yem masrafını düşürür, hayvanların daha sağlıklı beslenmelerini sağlar."