Asgari ücretin yüzde 70'i vergi

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücretin yüzde 70i vergi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 11:50

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, asgari ücretin yüzde 70'ine denk gelen 280.59'unun vergiye gittiğini açıkladı.

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, net 403.03 YTL olarak açıklanan asgari ücretin “açlık sınırı olarak tanımlanan dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için gerekli 583.90 YTL'nin ancak üçte ikisine denk geldiğine” dikkat çekerek, Asgari Ücreti Tespit Komisyonun “insanca bir yaşam için gerekli ücreti” belirlemediğini kaydetti. Polat, asgari ücretin yüzde 70'ine denk gelen 280.59'unun vergiye gittiğini açıkladı.

Polat, yaptığı yazılı açıklamada, Asgari Ücreti Tespit Komisyonunun belirlediği 403.03 YTL'lik ücretle ailelerin açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edildiğini kaydetti. Polat, “İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım, kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret olarak tanımlanan asgari ücret, 403,03 YTL'lik belirleme sonucu tanımından tamamen uzaklaşmıştır” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 70'İ VERGİ

Polat, net 403.03 YTL asgari ücret alan bir işçinin, devlete 280.59 YTL vergi ve sigorta primi ödediğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen asgari ücretli, aldığı ücretin net tutarının yüzde 70'ini vergi ve sigorta primi olarak devlete ödemektedir. Adil olmayan vergi sistemi sadece işçi aleyhine değil, işveren aleyhine de çalışmakta, bu yönüyle kayıt dışılığı beslemektedir.

Asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti en az 683.43 YTL'dir. İşin tehlikesine göre işveren payının yüzde 25’e kadar artması söz konusu olduğundan işverene maliyet 714.84 YTL’ye kadar çıkabilmektedir. Halen asgari ücretle işçi çalıştıran bir işveren, 562.50 YTL brüt asgari ücret üzerinden; 403.03 YTL net ücret, 71.72 YTL Gelir Vergisi, 3.38 YTL Damga Vergisi, 78.75 YTL SSK Primi İşçi Payı, 5.62 YTL İşsizlik Sigortası Primi İşçi Payı, 109.68 YTL SSK Primi İşveren, 11.25 YTL de İşsizlik Sigortası Primi İşveren Payı ödemektedir. Kayıt dışılığı adeta teşvik eden bu adaletsiz asgari ücret uygulamasında ısrar edilmesini akla ve mantığa sığdırmak mümkün değildir.”

“GERİ KALMIŞ İLLERDE İŞVERENE AİT SSK PRİMİNİ HAZİNE KARŞILASIN”

Asgari ücretin tamamen vergi dışı bırakılmasını isteyen Polat, geri kalmış illerde acil olarak yüzde 19ç5-25 arasında değişen işverene düşen SSK priminin Hazine tarafından karşılanması uygulamasına geçilmesini önerdi. Bu uygulamayla bölgeler arası giderek derinleşen gelir dağılımı uçurumunun bir ölçüde dengelenebileceğini ve geri kalmış bölgelerde istihdam artışı sağlanabileceğini belirten Polat, “Geri kalmış bölgelerde işverene düşen SSK priminin Hazine tarafından karşılanması halinde, asgari ücretli bir işçinin işvere maliyeti 562.50 YTL olacaktır. Bu işveren üzerindeki mali yükleri büyük ölçüde hafifletecek, kayıtlı-sigortalı istihdam teşvik edilmiş olacaktır. Bu uygulama, orta vadede yatırımların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine kaydırılmasının da önünü açacaktır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!