Güncelleme Tarihi:
MİLYONLARCA çalışanın temel geçim kaynağı olan asgari ücrete 2017 yılı için 104 TL zam yapıldı; artışla net asgari ücret bin 300 TL’den bin 404 TL’ye yükseltildi. Geçen yıl işverenlerin muhalefetiyle kabul edilen asgari ücrete, bu yıl da işçiler muhalefet şerhi koydu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “İşçi kardeşlerimizin mutlu olamadığı, işverenlerin de mutlu olamadığı, benim de çok mutlu olamadığım” açıklamasını yaparken şartlar nedeniyle böyle bir karar aldıklarını belirtti.
ÜÇLÜ İMZAYA ÇALIŞTIM
Müezzinoğlu, açıklanan yeni asgari ücretin 10 milyon çalışan ve aileleriyle beraber nüfusun yarısını ilgilendirdiğini belirterek, “Son bir yılda yaşadıklarımız, dünya konjonktürü belli zorlukları önümüze getiriyor. Bir yandan da hedefleri olan bir ülkeyiz” dedi. İşçi ve işverenler arasındaki dengeyi sağlamak istediklerini kaydeden Müezzinoğlu, “Üçlü imzanın (işçi-işveren ve hükümet) peşinde çok koştum. Türk-İş’in de imzası olsun çok isterdim, ama olmadı” açıklamasını yaptı. Asgari ücret artışını işverenlerin iki kademeli olmasını istediğini kendilerinin de öyle öngördüğünü belirten Müezzinoğlu, “İşçi kesiminden gelen talep doğrultusunda tek kademeli olarak 1 Ocak’ta yapılmasına karar verdik. En azından onların bu taleplerini karşılamış olduk” ifadelerini kullandı.
EVLİ, 3 ÇOCUKLUYA 1500 TL
Enflasyonu 2017 yılı için yüzde 6.5 olarak hesapladıklarını asgari ücretteki artış oranının yüzde 8 olduğunu ifade eden Müezzinoğlu şöyle devam etti: “Asgari ücretin brütü bin 777 lira 50 kuruş olacak. Evli ve üç çocuklu olan bir çalışan ise net bin 500 TL alacak. Az veren candan çok veren maldan. Malımız çoğaldığında az veren kısmını da çözeriz. İşverenden de istediğimiz şu, dünya konjonkturündeki zorluklara boyun eğmemeleri.”
2016 yılının son 3 ayında asgari ücretin, gelir vergisi nedeniyle bin 300 liranın altına düşmemesi için düzenleme yapılmıştı. Asgari geçim indiriminde yapılan düzenlemeyle ücretlerde düşüş engellenirken, bu düzenlemenin 3 aylık maliyetinin de 1 milyar TL olduğu belirtilmişti. 2017 yılında da benzer bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna Müezzinoğlu, “Benim yetkimde olan bir konu değil. Hükümetimiz bu talepleri değerlendirir. Günü geldiğinde bir karar verilir. Yıl içinde ihtiyaç olduğunda konu, hükümete götürülür” yanıtını verdi.
373 TL KESİNTİ
BRÜT ASGARİ ÜCRET:..................... 1.777,50
SGK PRİMİ (%14):............................. 248,85
İŞSİZLİK SİGORTASI FONU (%1):.... 17,78
GELİR VERGİSİ (%15):...................... 93, 32
ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ:................ 133,31
DAMGA VERGİSİ (%07.59):...............13,49
KESİNTİLER TOPLAMI:..................... 373,44
NET ASGARİ ÜCRET:........................ 1.404,06
İŞVERENE MALİYET
ASGARİ ÜCRET:................................. 1777,50
SGK PRİMİ (Yüzde 15.5 İşveren):....... 275,51
İşveren işsizlik sigortası fonu (%2): ..... 35.55
İşverene toplam maliyet: ..................... 2.088,56
HAZİNE DESTEĞİ AYNI ORANDA OLMAYABİLİR
GEÇEN yıl, seçim vaatleri kapsamında asgari ücret net bin TL’den bin 300 TL’ye çıkarılmıştı. Artışın istihdama olumsuz yansımaması için de, brüt 2 bin 550 TL ve altında ücret alan çalışanlar için işverenlere Hazine’den aylık 100 TL destek verilmesi benimsenmişti. Bu destek, 2017’de de sürdürülecek. Ancak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen tasarıya göre, 2017’de işverenlere verilecek asgari ücret desteği konusunda tek yetkili Bakanlar Kurulu olacak. Bakanlar Kurulu 100 TL’lik destek miktarını artırabilecek veya düşürebilecek, ayrıca destekten yararlananlar için getirilen 2 bin 550 TL’lik ücret tavanını da yeniden tespit edebilecek. Bakan Müezzinoğlu da, “Aynı oranda olmasa dahil o desteğin devam edeceği konusu var” dedi.
TARAFLAR NE NEDİ?
Türk-İş Heyeti Başkanı Nazmi Irgat: Çalışanların beklentilere yanıt vermediğini görüyoruz. Açıklanan rakam, TÜİK’in rakamına da bizim öngörülerimize de yakışmıyor. Komisyon, asgari ücretin vergi dışı kalması konusunda ise mutabık kaldı. Bu rakamın yetersizliğine karşın, asgari ücrette ocak rakamı neyse, aralıkta da o olmalı.
TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir: ‘İşçi istedi, işveren vermedi’ diye birşey yok. Ülkenin gerçekleri konjonktürel durum, önümüzdeki yılın beklentileri çerçevesinde sürdürülebilir bir rakam olmalı. Hiçbir komisyon üyesinin duygusal davranma talebi yok. Birçok parametreyi asgari ücret belirliyor. Yapılabileceğinin en iyisi yapıldı.