Asgari ücret toplantısı saat kaçta? Asgari ücret saat kaçta açıklanacak?

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret toplantısı saat kaçta Asgari ücret saat kaçta açıklanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2019 09:14

Asgari ücret toplantısı, 17 Aralık Salı günü TİSK'in ev sahipliğinde gerçekleşecek. İşveren sendikası tarafından gerçekleştirilecek olan asgari ücret toplantısı, ay sonunda gerçekleşecek olan toplantının genel çerçevesini belirleyecek. Peki, 2020 asgari ücret toplantısı saat kaçta başlıyor? İşte 17 Aralık asgari ücret toplantısı hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Asgari ücret toplantısı saat kaçta yapılacak sorusu, buradan çıkacak olan sonucu merakla bekleyen binlerce kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. İlk toplantıyı Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ikinci toplantıyı işçi sendikası Türk-İş ev sahipliğinde yapan komisyon, üçüncü toplantıyı ise işveren sendikası TİSK ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Peki, asgari ücret toplantısı saat kaçta gerçekleşecek? İşte, asgari ücret toplantısı hakkında detaylı bilgiler

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI SAAT KAÇTA?

2020 yılının asgari ücret toplantısı, TİSK ev sahipliğinde saat 14.00'da gerçekleşecek. Bu toplantıdan çıkacak olan sonuçlar, son toplantının genel çerçevesini belirleyecek. 

DİSK BAŞKANINDAN 3 BİN 200 LİRA AÇIKLAMASI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Biz insan onuruna yakışır bir asgari ücret istiyoruz. Asgari ücretin yıllar içinde enflasyon, döviz kuru, altın karşısında bütün kaybının giderildiği, büyümeden, milli gelir artışından payını alan ve gerçek bir geçim ücreti olması gerektiğini söylüyoruz" dedi.

Haberin Devamı

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Ankara’da işçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görüşmeleri devam ederken geldiği Edirne’de trafiğe kapalı Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması yaptı. Asgari ücretin insan onuruna yakışır bir seviyede olması gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, "Bu ülkede asgari ücret bir ortalama ücret haline gelmiş durumdadır. Bu ülkede çalışanların yüzde 43’ü asgari ücretle çalışıyor. Bu oran dünyada ortalama yüzde 8-9. Asgari ücrete dahi ulaşamayan 1.8 milyon işçi var Türkiye’de. Asgari ücretin biraz üzerinde ücret alanlarla düşündüğümüzle birlikte yüzde 70’leri buluyoruz. Yani Türkiye’de asgari ücret, bir ortalama ücret haline gelmiştir. O nedenle Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesi süreci devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşmedir" dedi.

’ASGARİ ÜCRET TESPİT SÜRECİ DEĞİŞTİRİLMELİ’

Asgari ücretin belirlenme yöntemini eleştiren Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Asgari ücretin bu şekilde belirlenmesini, yani tümüyle antidemokratik bir biçimde, ’Bir masanın etrafına 15 kişinin toplanıp milyonların yaşamı hakkında, milyonların çoluğunun, çocuğunun geleceği hakkında karar vermesi asla kabul edilemez’ diyoruz. Bu asgari ücret tespit süreci derhal değiştirilmelidir ve asgari ücret gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Gerçek bir toplu pazarlıksa grev hakkımızın da olduğu, yani uyuşmazlık durumunda grev hakkının da olduğu gerçek bir toplu pazarlıkla belirlenmediği sürece asgari ücret, yıllardır olduğu gibi açlık sınırının da altında olduğu gibi bir asgari ücret reva görülüyor bugün Türkiye’de milyonlara. Milyonların meselesi haline gelmiş olan asgari ücret, yani bir memleket meselesi haline gelmiş olan asgari ücretin belirlenmesi sürecine biz DİSK olarak, o masada olmamamıza rağmen iş yerlerinden, sokaklardan, meydanlardan müdahil oluyoruz ve kendi emeğimize, geleceğimize hep birlikte sahip çıkıyoruz. O yüzden kent kent, sokak sokak insan onuruna yakışır bir asgari ücret için mücadeleyi hep birlikte veriyoruz. Biz insan onuruna yakışır bir asgari ücret istiyoruz. Asgari ücretin yıllar içinde enflasyon, döviz kuru, altın karşısında bütün kaybının giderildiği, büyümeden, milli gelir artışından payını alan ve gerçek bir geçim ücreti olması gerektiğini söylüyoruz. Asgari ücretin net olarak hesaplanması gerektiğini söylüyoruz."

Haberin Devamı

ÖNCEKİ TOPLANTILAR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantıda, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, tarafların bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşmak istediklerini belirterek, "Komisyonda tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi asgari ücretin tüm tarafların uzlaşısı ile tespit edilmesini canı gönülden diliyorum." ifadesini kullandı.

İşçi ve işveren temsilcileri de toplantıda görüş ve taleplerini dile getirdi.

Türk-İş'in ev sahipliğindeki ikinci toplantıda ise Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK temsilcileri, ekonomik veri ve raporları sundu.

KOMİSYON 15 KİŞİDEN OLUŞUYOR

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.?

BAKMADAN GEÇME!