Son dakika haberi! Bakan Bilgin, CNN Türk'te soruları cevapladı: Amacımız bütün çalışanları enflasyona karşı korumak

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2023 21:58

CNN Türk'te soruları cevaplayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Amacımız memurları da bütün çalışanları da gözetmek ve enflasyon karşısında korumaktır. Sosyal politika tedbirlerini devreye soktuk. Asgari ücret yılda bir defa düzeltiliyordu. Temmuzda da bir ara düzenleme yapmıştık. Bu Temmuzda da bir düzenleme yapacağız" dedi.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, CNN Türk'te Semiha Şahin'in moderatörlüğündeki Akıl Çemberi programında TürkMedya Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel, gazeteci Özay Şendir'in sorularını cevapladı. Bilgin'in açıklamasında öne çıkanlar şöyle:

Amacımız memurları da bütün çalışanları da gözetmek ve enflasyon karşısında korumaktır. Sosyal politika tedbirlerini devreye soktuk. Asgari ücret yılda bir defa düzeltiliyordu. Temmuzda da bir ara düzenleme yapmıştık. Bu Temmuzda da bir düzenleme yapacağız. Toplu sözleşme çerçevesinde biz hem memurlarımızla hem işçilerimizle toplu sözleşme yaptık ve bunun tarihleri var. Temmuzda bu düzenlemeyi de yapacağız. Emeklilik maaşlarında da düzenleme yaptık. En düşük emekli maaşını yükselttik. Yeni bir çalışma daha yapıyoruz.

Haberin Devamı

"ASGARİ ÜCRETTEN VERGİNİN KALDIRILMASI BİR DEVRİM"

Asgari ücretten verginin kaldırılması bir devrimdir. Bu rahmetli Ecevit'in bir idealiydi ancak uygulayamadı, uygulamak bize nasip oldu. Sermayenin emek düşmanlığı yapmasına izin vermeyiz. Türkiye'nin geleneğinde bu var. Cumhuriyet döneminde bir çok imkansızlıklara rağmen Gazi Paşa emekçileri koruyana birçok düzenleme yaptı. Düzenlemeler toplumu zenginleştirir Türkiye'yi zenginleştirir. Bugün her alanda finanstan tutun dijital teknolojilere kadar emek çeşitlendi, Türk devleti bu emeğin yanında durmak istiyor. Asgari ücretti paranın alım gücünü belirleyip ona göre uygulama yapacağız. Ben yurttaşların aklında kalması için 500 dolar civarında olacağını söylemiştim. Temmuzda da bütün bunları dikkate alarak düzenleme yapacağız.

BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET OLUR MU?

Bölgesel asgari ücreti gündeme almayı düşünmüyoruz. Bölgesel asgari ücrete gidildiği zaman ülkedeki nüfus hareketliliğini farklı yönlendirebilir. Bu konuda teşvikler var. Sanayisi az olan bölgelere sanayi kurulduğunda teşvikler yapılıyor.

SENDİKALI İŞÇİ SAYISININ AZLIĞI

AK Parti hükümeti sendikayı artırmak için e-Devlet üzerinden elektronik üyelik sistemini getirdi. İşçiler işverenin haberi olmadan da üye olabiliyor artık. Kamu çalışanlarında sendikalaşma oranı çok yüksek. İşçilerde de bunu yükseltmek lazım. Bunun için bir işyerinde eğer vergi borcu yoksa işçiler özgürce sendikaya üye olabiliyorsa biz onlara beyaz bayrak veriyoruz ve bazı öncelikler veriyoruz. Bunlarda yetersiz kalacak, yaptığımız kapsamlı bir çalışma var. Sendikalaşmanın önünü yasal olarak da açıyoruz.

Haberin Devamı

EYT'DE STAJIN SAYILMAMASI

Staj bir çalışma olarak sayılmıyor, orada biz işçi işveren ilişkisi olmuyor. Çıraklıkta da durum farklı onun içinde bir çalışma yapıyoruz. Biz EYT çalışmasını ben daha bakan değilken çalışmaya başladık. Emekli olacak insanların yaş ortalamasının nereye geleceğine baktık. 50 yaş ortalaması makul bir orandı. Türkiye'nin nüfusu hala genç bir nüfus. Türkiye'de istihdam yarattığımız sürece çalışma yapabileceğimiz insanlar var.

"BUNDAN SONRA AF OLMAYACAK"

Türkiye'nin büyümeye devam etmesi lazım. Türkiye yüzde 7 büyüme yaptığı zaman istihdam oranı 1 milyondan fazla oluyor. Bundan sonra af olmayacak. Prim konusunda af olmayacağını söylemek istiyorum.

Haberin Devamı

"ESAS İŞİ YAPANIN KAMU İŞÇİSİ OLMASI LAZIM"

Bahsettiğimiz sorunlar parlamenter sistemde asla çözülemeyecek sorunlardı. Başkanlık sitemi bunu çözdü. Bir çok konu daha var önümüzde duran. Taşeron işçiler de var. Esas işi yapan adamların yerine taşeron işçi alınmamalı. Esas işi yapanın kamu işçisi olması lazım. Bu çalışmayı yaptık. Meclise intikal ettiremediğimiz son dosya buydu. Böyle bir kaç çalışmamız daha var.

"ENFLASYON DÜŞMEYE BAŞLADI"

Dünyada son bir kaç yılda çok fazla şey oldu. Türkiye bir trilyon dolarlık bir ekonominin eşiğinde. Türkiye'de enflasyonun yükselmesinde bazı nedenler etkili oldu. Bir pandemi. Pandemide Türkiye büyük bir sağlık altyapısı çalıştı. ikincisi olağanüstü bir üretim zinciri maliyeti arttı. Tüm sitemlerde kopuşun olması gelir ve enerji maliyetini arttırdı. enerjiye 57 milyar dolar fazladan para ödedik. Devlet bunun tamamının haneler yansıtmadı. Türkiye bu süreçte büyüyerek çıktı. Enflasyon düşmeye başladı. Tüfe ile Üfe arasına öyle bir açılmıştı ki o bizi korkutuyordu. Şimdi aradaki fark 20 puanlara indi. Bu enflasyon düşüyor demektir. Türkiye üretmeye başladı. Günde 100 bin varil petrol üretecek kuyuların açılması tüm bunlar Türkiye'nin enflasyonu mağlup ettiği gibi bundan sonra cari fazla vereceğini de gösteriyor. Türkiye sağlıklı bir raya oturmuştur.

Haberin Devamı

"SGK'NIN GELİRLERİYLE İLGİLİ YANLIŞ RAKAMLAR VAR"

SGK'nın gelirleriyle ilgili yanlış rakamlar var. SGK gelir-giderlerini karşılama oranı yüzde 92. Biz hastanelerdeki ilacın karşılanmasını SGK üzerinden yapıyoruz. Götürü bütçeden. Bu SGK'nın açığını kapatma için değil. Hastanelerde hala kaçalar var mı var. Bunun da önüne geçmek için çalışmalarımız var.

EV HANIMLARININ EMEKLİLİĞİ

Ev hanımları primi ödedikleri zaman bunun 3'te 1'ni devlet ödeyecek. Aile ve Gençlik fonuna ise yeni keşfedilen kaynaklardan fon ayrılacak. Ev hanımları primini borçlanarak ödese de onun 3'te 1'ni devlet ödeyecek. Ne zaman yürürlüğe gireceği ise meclisin çalışma takvimine bağlı.

Haberin Devamı

İKİNCİ TUR DEĞERLENDİRMESİ 

Türkiye'nin ekonomisi bugün 1 trilyon doların eşiğindedir. Bunun belli başlı sebepleri var Türkiye'nin 21 yılda yakaladığı istikrar. İkincisi AK Partinin önünü açtığı politika. Üçüncüsü Cumhurbaşkanımızın liderliği. Cumhurbaşkanımız olmasa bunların hiçbiri olamazdı. Bunu şunun için söylüyorum. Parlamentoda sonualar belirlendi.. Cumhurbaşkanlığında da Cumhurbaşkanımızın seçilmesi lazım ki bu istikrar devam etsin. Türkiye'deki parlamenter sistem demokratik sistem değildi. Bir MGK sistemiydi. Meclisin bütün iktidarı elinden alınmıştır Başbakan MGK toplantısına gittiği zaman toplantının konusu nedir bilmezdi. MGK toplantısında Göstermelik bir cumhurbaşkanı en başta otururdu, yanında ise Kuvvet Komutanları olurdu. Süleyman Bey başbakan iken Türkiye'ye ABD ambargosu uygulandığında Süleyman bey Türk bayrağı asmıştı. Darbeciler Süleyman Demirel'i Türk bayrağını astığı yerde hapsettiler. Türkiye'ye Recep Tayyip Erdoğan'a bunun için kızgınalar. Türkiye'yi Batı kontrolünden çıkardığı için. Bizim talebimiz şudur; bizimle eşit taraftan bakın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!