2016 asgari ücret ve AGİ miktarı ne kadar oldu?

Güncelleme Tarihi:

2016 asgari ücret ve AGİ miktarı ne kadar oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2016 15:59

Asgari ücretle çalışanların en büyük hayal kırıklığı, geçmiş yıllarda asgari ücret haricinde ödenen AGİ’nin 2016 asgari ücret tutarına dahil edilmesi oldu. 2016 asgari ücret ve AGİ miktarı ne kadar oldu? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Yeni yılın ilk günü itibariyle zamlanan asgari ücretin net tutarına eklenen Asgari Geçim İndirimi (AGİ), asgari ücretlilerde hayal kırıklığı yarattı. Çalışma Genel Müdürlüğü, Sendika Üyeliği ve İstatistik Daire Başkanlığı’nın 2016 için hazırladığı asgari ücret tutarının 1.300 TL'ye yükselmesiyle Asgari Geçim İndirimi (AGİ) 2016 tutarlarında farklılık olmasına yol açtı.

2016’ın ilk gününden beri en çok konuşulan konular arasında yer alan asgari ücret ve AGİ, asgari ücretli çalışanlarda hayal kırıklığı yarattı. SGK primi, işsizlik sigorta fonu, gelir vergisi, asgari geçim indirimi, damga vergisi eklendiğinde ise bir işçinin brüt asgari ücreti 1.645,77 TL olarak belirlendi. Vergiler düşüldükten sonra, AGİ dahil olmak üzere 2016 yılı boyunca geçerli olan net asgari ücret 1.300 TL’ye yükseldi.

Haberin Devamı

Asgari ücretlinin ve aile bireylerinin asgari geçim bedelini vergi dışı bırakmak için 2007'den itibaren uygulanan AGİ, bu yıl, ilk kez net asgari tutarına eklendi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun belirlediği asgari ücretin içinde bekar çalışan için 123,53 TL olan AGİ’nin bulunması dikkat çekti.

2016 asgari ücret ve AGİ miktarı ne kadar oldu

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NEDİR?

16 yaşını dolduran ücretli çalışanların asgari geçimini sağlayacak kısmının toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılması durumu olarak adlandırılan Asgari Geçim İndirimi, her yıl hesaplanarak güncelleniyor. Çalışanların medeni durumuna ve çocuk sayısına göre değişiklik gösteren AGİ, ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarı üzerinden hesaplanıyor.

Çalışanın kendisi için yüzde 50, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için yüzde 7,5, üçüncü çocuk için yüzde 10, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında uygulanıyor.

ÇOCUK İÇİN AGİ ŞARTLARI

Çalışanın çocukları için ödenen AGİ’de şunların yerine getirilmesi gerekiyor: “Çocuğun mükellefle oturması, çocuğa mükellefin bakması, (nafaka verilen, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle oturanlar dahil), 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olması.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!