Güncelleme Tarihi:
Bakan Yılmaz, Kazakistan Savunma Bakanı Jaksıbekov ile kurdeleyi keserek Kazakistan-ASELSAN Engineering Şirketi'nin ilk yatırımı olan Astana'daki elektro optik fabrikasının açılışını gerçekleştirdi. Bakan Yılmaz ile mevkidaşı Jaksıbekov, daha sonra fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.
ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Özcan Kahramangil, gazetecilere yaptığı açıklamada, fabrikanın bölgedeki ve eski Sovyet ülkelerine ürün satmayı amaçladığını söyledi. Kazakistan'ın kendileri için önemli bir ülke olduğunu ifade eden Kahramangil, Türkiye ve Kazakistan ilişkilerinin iyi olması nedeniyle fabrikayı bu ülkeye kurduklarını anlattı.
ASELSAN olarak bugüne kadar Kazakistan'a 34 milyon dolarlık satış yaptıklarını belirten Kahramangil, açılışını yaptıkları fabrikanın önümüzdeki 10 yılda bölge ülkelerine 1 milyar dolarlık satış yapmasını hedeflediklerini kaydetti.
Kazakistan ASELSAN Engineering Limited Sirketi Genel Müdürü Tarık Ziya Kaboğlu ise fabrikada şu anda aralarında termal kamera ve dürbünlerin de bulunduğu 9 çeşit elektro optik ürün üretildiğini ifade ederek, önümüzdeki dönemde Kazakistan devletinin envanterinde yer alan T72 tankları, helikopterleri ve zırhlı araçları da modernize etmeyi istediklerini söyledi.
Pazar ihtiyaçlarına göre fabrikayı geliştireceklerini anlatan Kaboğlu, şu anda fabrikanın 8 bin 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiğini, bunu 25 metrekareye çıkarabileceklerini bildirdi.
Fabrikada 50 kişi çalışıyor
Yaklaşık 44 milyon dolara mal olan fabrikada, tamamı Kazakistan vatandaşı olan 50 kişi çalışıyor. 8 bin 500 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren fabrikada gece görüş ve termal görüş cihazlarının üretim ve test hatları, çevre koşulları laboratuvarı, ölçüm ve kalibrasyon laboratuvarı, malzeme depolama ve paketleme hattı, elektronik kart üretim ve test hattı bulunuyor.
Kazakistan ASELSAN Engineering (KAE) Limited Sirketi, Şubat 2011'de kuruldu. KAE, Kazakistan askeri ve sivil kuruluşlarla bölge ülkelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik elektro optik ve elektronik cihaz ve sistemleri üretecek. Şirket ayrıca, bu sistemlerin her türlü platforma entegrasyonunu gerçekleştirecek.
Fabrikanın yılda 3 bin gece görüş cihazı, 1200 termal nişangah, 3 bin adet de gündüz görüş nişangahı üretme kapasitesi bulunuyor.
KAE sermayesinin yüzde 50'si Kazakistan Engineering şirketine, yüzde 49'u ASELSAN'a, yüzde 1'i de Türkiye'nin Savunma Sanayi Müsteşarlığına ait bulunuyor.