Asansör karteline AB’den 992 milyon Euro ceza

Güncelleme Tarihi:

Asansör karteline AB’den 992 milyon Euro ceza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 00:00

Avrupa Birliği (AB), kartel oluşturdukları gerekçesiyle asansör ve yürüyen merdiven sektörünün devleri ThyssenKrupp, Schindler, Kone, Otis ve Mitsubishi’ye 992 milyon Euro’luk rekor para cezası verdi.

AB Komisyonu, söz konusu şirketlerin iştirakleriyle birlikte Almanya, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg pazarında 1995-2004 yılları arasında sabit fiyat uyguladıklarını, ihalelere fesat karıştırdıklarını ve gizli ticari bilgileri paylaştıklarını açıkladı.

EN BÜYÜK UYGULAMA: AB Sözcüsü Jonathan Todd, söz konusu olayın Avrupa Birliği tarihinde gelmiş geçmiş en büyük sabit fiyat uygulaması olduğunu bildirdi. AB, Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Neelie Kroes ise bina ve hastane yapım masraflarının, bu kartel yüzünden yapay olarak şişirildiğini söyledi. Yetkililer, delil niteliğinde çok sayıda dökümana ulaştıklarını, böylece şirketlerin ihale ve asansör kurulum, bakım ve satış kontratlarında fiyatların sabitlendiğinin belirlendiğini bildirdi. Şirketlerin iz bırakmamak için ön-ödemeli cep telefonu kullandığı da söyleniyor.

EN BÜYÜK CEZA ALMAN’A: Alman demir-çelik ve mühendislik devi ThyssenKrupp, 480 milyon Euro ile kartel içinde ve AB tarihinde en yüksek cezayı alan şirket oldu. ThyssenKrupp’un cezası, daha önce paslanmaz çelik sektöründeki kartele de dahil olması dikkate alındığından, suçun tekrarlanma nedeniyle yüzde 50 artırıldı. ThyssenKrupp’un Frankfurt’taki merkezinden cezaya itiraz edileceği açıklandı.

OTIS İKİNCİ SIRADA: Asansör ve yürüyen merdiven kartelinin diğer üyelerinden ABD’li Otis ise 225 milyon Euro ceza ile en çok ceza alan ikinci şirket oldu. Onu, İsviçreli Schindler 144 milyon Euro, Finlandiyalı Kone 142 milyon Euro ve Japon Mitsubishi’nin Danimarka birimi 1,8 milyon Euro para cezası ile izledi. Kone’dan yapılan açıklamada, cezanın inceleneceği ve muhtemel girişimlerin gözden geçirileceği duyuruldu.

SABİT FİYATA KARŞI: Neelie Kroes’ın sabit fiyat uygulamalarına karşı başlattığı hareket, geçen ay enerji tesislerinde kullanılan dev ekipmanlarla ilgili olarak 10 şirkete 750 milyon Euro’yu bulan ceza verilmesiyle dikkat çekmişti. Kroes, AB’nin geçen yıl yeniden düzenlediği tekelcilik yasası kapsamında fiyat sabitlemenin giderek zorlaşacağını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!