Güncelleme Tarihi:
Arvento Mobile Systems Genel Müdürü Özer Hıncal, “Aralarında Mısır, Suriye, Iran, Arap Yarımadası, Türk Cumhuriyetleri, Moldova ve Romanya'nın da bulunduğu 20 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 10'u ihracattan kazanıyoruz. 3 yıl sonra bu rakamın yüzde 50 olmasını planlıyoruz” dedi.
İspanya’nın Barselona’da kentinde düzenlenen Mobile World Congress’e katılarak, son teknoloji ürünlerini sergilediklerini ifade eden Özer Hıncal, "Kongreye katılan 19 Türk firmasından biri olarak, yeni ürünlerimizi sergileme imkanı bulduk” dedi.
Rusya'da sürekli araç çalınıyor
20 ülkede gerçekleştirdikleri faaliyetler ile ilgili bilgi veren Hıncal, Türkiye'den sonra Azerbaycan'da da pazarın önemli bir bölümüne sahip olduklarını vurguladı.
Dünya pazarında da önemli oyunculardan biri haline geldiklerini belirten Özel Hıncal, “Ruslar, araç takip sistemini yoğun olarak kullanıyor çünkü araçlar sürekli çalınıyor. Arap dünyasında suiistimaller ve Afrika'da güvenlik sorunları nedeniyle artık bu bölgedeki şirketler de araç takip sistemlerini tercih etmeye başladı” dedi.
Sektörlere özel çözümler üretiyor
Standart araç takip sistemlerinin yanı sıra sektörlere özel geliştirilen çözümler ile sistemin faydalarını artırabildiklerini ifade eden Özer Hıncal sözlerine şöyle devam etti:
"Orman Genel Müdürlüğü'nün 4 binin üzerinde aracında bizim sistemimiz kullanılıyor. Eskiden orman yangınında helikoptere binip olay yerine gidiliyordu ki yangının büyüklüğü, zarar verdiği alan, riskli bölgeler tespit edilsin. Oysa şimdi bir plazmanın karşısına oturdukları yerden yangının yerini, riskleri, bölgedeki ağaç kalitesini tespit edebiliyorlar. Aynı anda o bölgeye müdahale edebiliyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın 4 bin 500 ambulansına yerleştirilen cihazlarla araçlar takip ediliyor."
Kaçakçılıkla mücadele
Uluslararası nakliye şirketleri için de takip sistemlerinin önemli hale geldiğini kaydeden Özer Hıncal, “3 günlük yolu 6 günde giden kamyonlar var. Nakliye şirketi bunun üzerinden şoförünü takip edebiliyor. Araçlardan yakıt çalınması, şirket araçlarının fazla kullanılması gibi sorunlar kontrol altına alınıyor. Ne zaman çıkış yapıldığı ve hedefe ne zaman ulaşıldığı gibi bilgiler kayıt altına alınıyor” dedi.
Hıncal, bu sistemlerle kaçakçılığın önüne geçilmesinin hedeflendiğini belirtti.
Bu teknolojinin özellikle otobüs şirketleri tarafından da kullanıldığına dikkat çeken Özer Hıncal, “Bir kaza anında otobüsün yeri tespit ediliyor ve hemen müdahale ediliyor. Bu sistemin sadece araçlar için değil insanlar için kullanılan versiyonlarını da geliştirdik. Engelliler, çocuklar, hastalar hatta evcil hayvanlar için kullanmak mümkün. Sistemi değerli eşyaların güvenliği için kullanmak da mümkün. Uyanlar, cep telefonuna ya da bilgisayara geliyor” diye konuştu.
Hız limiti de tanımlanıyor
Araç takip sistemleri sayesinde her araca istenilen hız limiti tanımlandığını belirten Hıncal, “Hız limitinin aşılması durumunda anında SMS ya da e-mail ile uyarı mesajı gönderiliyor. Hız limitinin aşıldığı durumlarda istenirse araç içinde sürücü de sesli olarak uyarılıyor. Araç takip sistemleri sayesinde kötü araç kullanımı kontrol altına alınıyor. Hız yapılması engelleniyor. Bu sayede trafik kurallarına uyulması sağlanıyor" dedi.