Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 1999 00:00
"Bize bundan sonra düşen, bugüne kadar yaptığımız gibi namusumuzla vergimizi ödemek" diyen Özince, faiz geliri elde eden insanların, adeta ayıplı, yasal olmayan, fahiş bir gelir elde ediyor gibi ele alınmasının da doğru olmadığını söyledi.
Özince, bankacılık sektörünü de ilgilendiren güncel konulardaki görüşlerini gazetecilere açıklarken, ek vergi yasasıyla ilgili olarak şöyle dedi:
"Muhakkak ki hiç kimse yükünün artmasını istemez. Ama kaçınılmaz bir durum varki böylesine ilaç ilk kez uygulanıyor. Bunun memnuniyetle karşılanacağını kimse ummazdı belki, ama dikkat edilmesi gereken, bunun yasalaşmış bir husus olduğu için daha fazla polemik konusu yapılmaması.
Ben hukukçu değilim, ama hukuki bir problem varsa bunu da adalet değerlendirir. Bize bundan sonra düşen, bugüne kadar yaptığımız gibi namusumuzla vergimizi ödemek. Bankacılık sektörünün bugüne kadar bunu bu şekilde yaptığını biliyoruz."
Sıkıntı yaratabilir Ersin Özince, bankaların, şikayetçi oldukları peşin vergi uygulamasından sonra bu kez ek vergi yasasıyla daha fazla sıkıntıya uğrayıp uğramayacaklarının sorulması üzerine de, şunları söyledi:
"Muhakkak sıkıntı yaratabilir. Ama Türkiye sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Bu fedakarlıkların yapılması herhalde kaçınılmazki bunlar gündeme getiriliyor. Demek başka çare yokki bu tür olağanüstü yöntemler uygulanıyor. Olağanüstü bir yöntem uygulandığında muhakkak ki bazı reaksiyonlar olur, ama bunları bence tadında bırakmak veyahut polemik konusu haline getirmeden değerlendirmek lazım."
Rantiye Bankalar Birliği Başkanı Özince, Başbakan Bülent Ecevit'in "rantiye" ifadesine karşı dün bir gazetede yer alan açıklamalarının hatırlatılması üzerine de haberin veriliş tarzında kendisinin Başbakan ile konuyu tartışıyor gibi değerlendirmenin çok yanlış olduğunu bildirdi.
Söz konusu beyanda bulunurken, böyle bir amaç gütmediğini, o tarzda da söylemediğini kaydeden Özince, ancak, "rantiye kesimi, "rantiye" gibi söylemlerin, faizle ilgilenen, 25 yıldır bankacılık sektöründe çalışan, Bankalar Birliği Başkanlığı yapan kendisi için pek hoş bir ifade olmadığını belirtti.
Ersin Özince, "Faiz geliri bankacılık sektöründe Türkiye'de çok güzel vergilendirilmektedir. Vergilendirilmeye de devam edilir. Burada bu geliri elde eden insanları adeta ayıplı, yasal olmayan bir gelir, fahiş bir gelir elde ediyor gibi ele almak kanaatimce doğru değil" diye konuştu.
Bankacılıkta iyileştirme Özince, "hükümetin bankacılığın rehabilitasyonu operasyonuna hazırlandığı ve sorunlu 10 bankadan düzelme olanağı olmayanın tasfiye edileceği"ne ilişkin dün bir gazetede yayımlanan haberle ilgili görüşlerini açıklarken de bu konuda bir bilgisi olmadığını söyledi.
Bankalar Birliği Başkanı olarak, otoriteyi temsil etmediğini hatırlatan Özince, hangi müesseselerin sıkıntısının olabileceğini, adedinin ne olabileceğini bilmediğini belirtti ve "Ancak şurası muhakkakki otorite, yani Hazine,
Merkez Bankası ve hükümetimiz bu konuda bazı hazırlıklar içinde, bunun böyle olduğu anlaşılıyor. Sektörde sıkıntılı unsurlar varsa, bunların sıkıntılarının azaltılmasıyla ilgili bazı önlemler düşünülüyor demektir. Ben bunu olumlu olarak değerlendiriyorum" dedi.
Özince, bunun bir paniğe yolaçıp açmıyacağına ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:
"Asla... Türkiye'de, hele hele mevduat devletin yüzde 100 güvencesindeyken niçin paniğe yol açsın. Bilakis bir iyileştirme yapılıyor diye olumlu değerlendirilmesi lazım. Çünkü uzun zamandır böyle bir iyileştirmenin gerekliliği konusuna hep işaret ediliyordu. Basınımızda sürekli yazılan bir konuydu. Şimdi yapılacak demekki. Yapılsın, uygundur. Sektörün büyük bir kısmı sıkıntısızdır. Hiç endişe edilecek bir durum olduğunu düşünmüyorum."
Özince, bankacılık sektöründe gerek varsa bir restorasyon uygulanacağının anlaşıldığını, bunun olumlu ve iyi bir şey olduğunu tekrarladı.
Moody's Moody's'in Türkiye'nin genel görünümünü "durağan"dan "olumlu"ya çevirmesini de değerlendiren Özince, ne kadar tartışılırsa tartışılsın, uluslararası boyutta görüntünün, hükümetin iyi bir kaynak yarattığı olduğunu söyledi.
"Yani bütçe gelirleriyle ilgili bir olumluluk bu paketle ortaya çıkmıştır. Rating ajansı da bunu derhal pragmatik şekilde olumlu değerlendirmiştir. Bu konuda alınan önlemler ardı ardına geldikçe muhakkak ki olumluluk olacaktır" diyen Özince, ek vergi yasasının ilk aşamada yabancı yatırımcıların güvenini sarstığı şeklinde değerlendirildiğinin hatırlatılarak,
kredi notundan sonra yabancı yatırımlarda artış bekleyip beklemediğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:
"Tamamen kişisel kanım, bunun özellikle yılın son ayı civarında olmayabileceğidir. Belki yılbaşından sonra eğer istikrar tedbirlerinin uygulanmasına devam edildikçe olabileceğine inanıyorum."
Özince, Türkiye'nin geleceğine son derece pozitif baktığını sözlerine ekledi.