‘Artık süreç başlasın’

Güncelleme Tarihi:

‘Artık süreç başlasın’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2013 01:06

Yeni imar planları onaylanan Fikirtepe’de tedirginlik devam ediyor.

Haberin Devamı

Onaylanan plan detaylarının ve emsalin paylaşılma-masından yakınan halk, “Artık süreç başlasın yoksa ayaklanacağız” diyor. Yetkililer ruhsatların en geç 3 hafta içinde verileceğini belirtiyor.

FİKİRTEPE, terk edilen evleri, yıkılan binaları ve boş sokaklarıyla dönüşümü bekliyor. 4.14 emsal verilen, sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından afet alanı ilan edilerek yeni imar planı onaylanan bölgede halkın tedirgin bekleyişi sürüyor. Bölgede evlerin çoğu boş, dükkanlar kapalı. Açık olanlar ise iş yapamadığı için kapanma tehlikesi ile yüz yüze. Fikirtepe, Dumlupınar, Eğitim ve Merdivenköy Mahalleleri Sosyal Yardımlaşma Derneği (FİDEM) Başkanı Sami Balta, Fikirtepe’de sorunların çözüldüğü yönündeki görüşlere karşı çıkıyor. Bölgede hala belirsizliğin hüküm sürdüğünü söyleyen Balta, “Yeni imar planı onayladı ama emsali, plan detaylarını bilen yok. Ben tüm belgelerim hazır, ruhsatımı verin deyince ruhsat alıyor muyum? hayır. Demek ki bölgede herşey yoluna girmedi” diyor.

PANİĞE GEREK YOK

İstanbul Kentsel Dönüşüm Müdürü Bülent Babaoğlu, Fikirtepe’de prefabrike olarak kurulacak ve sürece destek olacak ofisin 2 hafta içinde hazırlanacağını söyledi. Fikirtepe’de kısa sürede iyi sonuçlar yakalanacağını belirten Babaoğlu, “Mülk sahiplerinin tedirgin olmasını anlıyorum ama panik yapacak bir durum yok. Ofis kurulacak ve vakit kaybetmeden hazır olan şirketlerin ruhsatları verilecek” dedi. Bölgede merak edilen en önemli konu yeni emsalin ne olacağı. Ada bazında belirlenecek emsalin 3.75 ile 4 arasında olması bekleniyor. Bölgedeki değişimi emsalle sınırlandırmamak gerektiğini söyleyen Babaoğlu, “Bakanlık buraya 5 ya da 7 emsal verseydi sosyal alanları olmayan ileride sorun çıkaracak bir bölge ortaya çıkardı. Bu defa neden zamanında bunu düşünmediniz denirdi” dedi.

4’ÜN ALTI KAOS YARATIR

Fikirtepe halkının bakanlığın bölge şirketleri için garantör olması talebini değerlendiren Babaoğlu, “Bakanlığın garantör olması söz konusu değil. Biz şirketlerin ve bölge halkının önünü açtık. Buradaki işimizi bitirip diğer bölgeleri için çalışmalayız” dedi. Halkın 3 yıldır yaşanan olaylar nedeni ile maddi ve manevi yıprandığını belirten Sami Balta, “4’ün altında emsal Fikirtepe’yi yeni bir kaosa sürükler. Halk ayaklanır ve ortalık karışır” dedi. Diğer taraftan Fikirtepe halkı rant peşinde olduklarına dair çıkan söylentileri yalanlayarak, “Asıl köşeyi aracılar döndü” yorumunu yapıyorlar.

Haberin Devamı

Şirketlerlerin gözü bakanlıkta

Haberin Devamı

BÖLGEDE proje geliştiren Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, “Plan detayları acıklanınca süreç hızlanacak. Bölgede yer alan 64 adanın 15’inde yüzde 100 anlaşma sağlandı. İlk aşamada 10 bin konut anlaşmalı olarak yapılacak” dedi. Anka Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Şaadet Temel, kilit noktanın plan detaylarına bağlı olduğunu belirterek, “Bölge halkı 3.72 ile 4 arası emsale hayır demez” dedi.

Giden dönüyor

İddİlara göre bazı firmalar anlaştıkları hak sahiplerine kira yardımını dondurdu. Kimi firmaların ise yüzde yüz anlaşma olmadan maddi destekte bulunmadığı öne sürüldü. Sürecin başında başka yerlere taşınan mülk sahipleri kira yardımı alamamaları ve sürecin uzaması nedeniyle evlerine geri döndü. Fikirtepe halkı evlerinde güvenle oturamamaktan şikayetçi. Gündüz dahi evlere hırsız girdiğini belirten Fikirtepeliler, bölgeyi mesken tutan bağımlı ve evsizlerden tedirgin.

Haberin Devamı

Yeni blok satışta

EMAAR Türkiye’nin 2.5 milyar dolar yatırımla Çamlıca’da inşasına başladığı Emaar Square projesinin Residences C bloku satışa çıktı. 400 konutun satışı ve rezervasyonu tamamlanan Emaar Square’de C bloktaki 3 ve 4 odalı dairelerin fiyatı 471 bin 888 dolar ile 1 milyon 929 bin 888 dolar aralığında değişiyor. 2015 yılının sonunda tamamlanması beklenen projede binden fazla konut yer alacak.

Kentlerin yeni kimliği olacak

KAMU, özel ve sivil sektörlerin işbirliğini sağlamak amacıyla 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 14’üncü yıldönümünde kurulan Kentsel Vizyon Platform, kentlerin kimliği için çalışacak. Platform, bölge, kent, mahalle ölçeğinde yeni planlama yaklaşımı ve kent modelleri geliştirmek amacıyla örnek çalışma yapacak. NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur ve Kentsel Strateji Şirketi Kurucu Ortağı A. Faruk Göksu’nun öncülüğünde hayata geçirilen platform, 81 il için 81 vizyon belirleyecek. Platform, çağrı yoluyla davet edilen ve kent stratejisti olmak isteyen adaylara eğitim verecek. Seçilen adaylar, kentler için araştırma yapacak. Böylece Türkiye’nin her noktası için bir vizyon rehberi oluşacak. Platform ilk çalışması olarak ‘Malatya Vizyon Planı’, kent ölçeğinde ‘Edirne Kent Modeli’, mahalle ölçeğinde ise ‘Kağıthane Mahalle Rehberi’ hazırladı.

İSTANBUL’UN YÜZDE 25’İ CİDDİ RİSKLİ

Faruk Göksu, “Depremde her 100 binadan 42’si etkilendi, 33’ü yıkıldı. 100 yılda ise 540 bin birim yıkıldı. Ülkemizdeki 100 yapının 72’si son 40 yılda yapıldı. Ayrıca İstanbul’da her 100 binadan 25’i ciddi risk altında” dedi. Kentsel dönüşüm değil, kentsel vizyon üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Erden Timur, “Süreç sadece İstanbul odaklı değil. Çalışmalarımızın yüzde 70-80’i Anadolu kentleri için yapıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!