Güncelleme Tarihi:
Boston Filarmoni Orkestrası Şefi Benjamin Zander, 21'inci yüzyılda geleneksel erkek özellikleri gösteren liderlerin değil, daha çok kadın özellikleri gösteren liderlerin önde olacağını söyledi. Zander, Castrol'ün 100'üncü kuruluş yıldönümü kutlamaları nedeniyle geldiği İstanbul'da yaptığı konuşmada, kadınlarda bulunan duyarlılık, eşitlik, iletişim ve gücü yumuşak şekilde kullanma, insanlarla iletişime geçebilme özelliklerinin daha çok aranacağını öne sürdü.
Zander, İstanbul'da piyano resitali eşliğinde verdiği ‘‘Yönetimin Orkestrasyonu’’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, 21. yüzyılda insanlararası ilişkiler ve yönetim felsefesinin tamamen değişeceğini, bu değişime bütün sektörlerin ayak uyduracağını belirtti. Zander, 20. yüzyılın rekabet, savaş ve güç çağı olduğunu, 21. yüzyılın ise uyum, işbirliği, iletişim ve dayanışma yüzyıl olacağını söyledi. Zander, ‘‘21'inci yüzyılda insanlık bir aile gibi olacak. Aileden biri zarar gördüğünde nasıl hepimiz olumsuz yönde etkileniyorsak, ülkeler ve şirketler de öyle etkilenecektir’’ dedi.
Zander, 21'inci yüzyılda değişen ilişkilerle birlikte liderlik tanımının da evrim geçireceğini söyledi. 20'nci yüzyılın öğreten, baskın, emreden liderlerin çağı olduğunu, ancak 21'inci yüzyılda liderliğin tanım ve şeklinin değişeceğini vurgulayan Zander, şöyle devam etti:
‘‘21'inci yüzyılda geleneksel erkek özellikleri gösteren liderler değil, daha çok kadın özellikleri gösteren liderler önde olacak. Kadınlarda bulunan duyarıllık, eşitlik, iletişim ve gücü yumuşak şekilde kullanma, insanlarla iltişime geçebilme özellikleri daha çok aranır olacak. 21. yüzyılda duygularını, düşüncelerini, isteklerini biraraya getirenler başarılı olacak. 21'inci yüzyılın lideri şirkette ailede hükümette diğer bireylerle eşitlik kuracak ve daha çok diğer insanların istemlerini anlayıp, onlarla ortak projeler geliştirme çabası içinde olacak.’’
Konuşmasında vizyon konusuna da değinen Zander, her bireyin, her ailenin, her şirketin, her ülkenin bir vizyonu olması gerektiğini söyledi. Vizyonu varılacak hedefler olarak tanımlayan Zander, 21. yüzyılda vizyonların işbirliği ve paylaşım yönünde dğişeceğini ifade etti. Basın mensuplarını sorularını da yanıtlayan Zander, ‘‘Sizce en büyük lider kimdir?’’ sorusuna ise ‘‘Nelson Mandela’’ yanıtını verdi. Mandela'nın Güney Afrika'da değişik ırklardan ve dini inanışlardan milyonlarca insanı biraraya getirdiğine dikkat çeken Zander, Mandela ile birlikte Gandhi, Martin Luther King ve Kennedy'nin de büyük liderler olduğunu, ancak son üç liderin öldürülmekten kurtulamadığını söyledi.
Zander: Yanlış yapanı kutluyorum
BENJAMİN Zander, liderlere, yöneticilere tavsiyelerini de şöyle sıraladı:
İnsanların gözlerinin içine bakın. İyi lider insanların gözlerinin içine bakıp, gerçeği ve o insanların ihtiyacını kavrayabilmeli.
Teknolojinin bugün geldiği düzeyde insanların bir bölümünün açlık çekmesi çok ayıp.
İnsanlar birarada yaşamak ve paylaşmak için yaratılmıştır. Ulusculuk çağı bitiyor. Hepimizin bir Aspintine gibi yaşamaya ihtiyacımız var. Aspintine kökleri aynı yere bağlanan yüzlerce ağaca verilen isimdir.
Internet her şeyi değiştirecek. Geleneksel metotta bilgi, güç demekti. Lider bilgiyi kontrol eder, böylece gücü de elinde bulundururdu. Internet sayesinde artık herkesin her şeyden haberi var.
Bizim ailede lider eşimdir. Kadınlar ya da kadın özellikleri gösteren yöneticiler gerçek birer lider olacaktır.
Artık ben sınıfımda yanlış yapanı kutluyorum. Ne kadar güzel yanlış yapıyorsun diyorum. Çünkü öğrenmenin yanlış yapmayla başladığına inanıyorum.
9 yaşında beste yaptı
İNGİLTERE doğumlu Benjamin Zander, ekip çalışması ve yaratıcılık konularında üst ve orta düzey yöneticilere tavsiyelerde bulunan ve uluslararası platformda büyük başarılara imza atan bir şirket gurusu olarak tanınıyor. 9 yaşındayken beste yapmaya başlayan Zander, Londra Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi'nde ve Harkness Üyeliği kazandığı New York Üniversitesi'nde öğrenim gördü. Boston Filarmoni Orkestrası'nın kurucu müzik direktörü olan Zander, Filarmoni Orkestrası New York Carnegie Hall ve Lincoln Konser Merkezleri'nde konserler verdi. Zander, kendi yönetimindeki Filarmoni Orkestrası'nın Mahler, Beethoven ve Stravinsky kayıtları çeşitli ödüller kazandı. Konuk şef olarak Japonya, Kore, Almanya, İsrail ve Rusya'daki orkestraları yönetti.