Arkanızdayız, döviz kuru istikrara kavuşur

Güncelleme Tarihi:

Arkanızdayız, döviz kuru istikrara kavuşur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2001 00:00


Haberin Devamı

Türkiye'nin dünden itibaren uygulamaya başladığı ‘dalgalı kur sistemi’ni desteklediklerini belirten IMF Başkanı Horst Köhler, ilk baştaki muhtemel artışın ardından, enflasyonun düşme trendinin süreceği ve döviz kurunun istikrara kavuşacağı beklentisi taşıdıklarını belirtti.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Horst Köhler, Türk hükümetinin, meydana gelen gelişmeler karşısında, döviz kurunun dalgalanmaya bırakılması kararını IMF'in desteklediğini bildirdi. Ankara'daki ekonomi zirvesinin ardından Washington'daki IMF merkezinde yapılan değerlendirme toplantısından sonra açıklama yapan Köhler, ilk baştaki muhtemel artışın ardından, enflasyonun düşme trendinin süreceği ve döviz kurunun istikrara kavuşacağı beklentisi taşıdıklarını belirtti.

Köhler açıklamasında şunları söyledi: ‘‘IMF, Türk yetkililerinin Türk Lirası'nı dalgalanmaya bırakma yolundaki kararını desteklemektedir. İleriye baktığımızda, Türk hükümetinin enflasyonu düşürme ve sürdürülebilir bir büyüme sağlama yolundaki hedefleri devam ettirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Parasal düzenlemenin sürmesi ve sıkı para politikalarıyla, döviz kurlarının istikrara kavuşması, muhtemel bir artışın ardından enflasyondaki düşmenin sürmesi ve IMF destekli ekonomik programdan elde edilen temel kazanımların korunması beklenmektedir.’’

HEDEFLER DEĞİŞMEDİ

Köhler açıklamasında, ‘‘Türk hükümetinin ekonomik programının hedefleri değişmemekle birlikte, döviz kuru rejimindeki yeni uygulama IMF destekli ekonomik programın, makro ekonomik çerçevesinin gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Türk yetkilileri, programın yapısal bölümünün planlandığı gibi uygulanmaya devam edeceğini duyurmuşlardır. Mevcut IMF anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye yeni kredi diliminin önümüzdeki haftalarda serbest bırakılmasına da yönelik olarak IMF yetkilileriyle Türk hükümeti arasında, programda gerekli değişikliklerin görüşülmesine bu hafta başlanacağını umuyoruz. Bu görüşmelerde, bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkinartan maliyetlerin bir kısmının karşılanması amacıyla, programda kaynak sağlanması imkanları da araştırılacak’’ ifadelerini kullandı.

KREDİ DESTEĞİ

Türkiye'nin bu programının başarıya ulaşmasında özel kreditörlerin katkısının kritik önem taşıyacağını belirten Köhler, ‘‘IMF, uluslararası ticari bankalardan Türk ticari bankalarıyla işlemlerini sürdürmelerini, Aralık 2000'de kendi istekleriyle varılan anlaşma doğrultusunda beklemektedir’’ dedi.

Cottarelli yoldan döndü, moral verdi

IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli de Türkiye'de uygulanmakta olan yeni kur sistemi politikasını desteklediklerini ifade ederken, ‘‘Bu, genel olarak hükümetin hedefini ve dezenflasyon stratejisini değiştirmeyecektir’’ dedi. Ankara'dan önceki gün sabah ayrılan Cottarelli, Ekonomi Zirvesi'nde alınan döviz kurunu dalgalanmaya bırakma kararının ardından, dün sabah yeniden Ankara'ya döndü. Cottarelli, dalgalı kur ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, ‘‘Bizim gözden geçirmeye uymasında birtakım taleplerimiz olabilir, makro ekonomik çerçevenin gözden geçirilmesi konusunda’’ dedi.

Dünya Bankası'ndan dalgalı kura destek

ULUSLARARASI Para Fonu IMF'nin ardından Dünya Bankası da, TL’nin dalgalanmaya bırakılması yönünde Türk hükümeti tarafından alınan kararı desteklediğini bildirdi. Dünya Bankası'nın Türkiye'nin ekonomik program ve reformlarının başarıya ulaşması için Türkiye'nin gerekli uluslararası desteği alması amacıyla Türk hükümeti, IMF ve diğer ilgili taraflarla yakından çalışılacağı da belirtildi. Açıklamada, ‘‘Dünya Bankası ayrıca, makro ekonomik istikrar, sürdürülebilir büyüme ve yoksulluğun azaltılmasını amaçlayan geniş ekonomik reform programını uygulamaya devam edeceğini bildiren Türk hükümetinin bu kararına tam destek vermektedir’’ denildi.

S&P: Türkiye'nin not düşüşü yakın

S&P, döviz kurlarının serbest bırakmasının Türkiye'nin notunun düşürülmesi ihtimalini artırdığını belirtti. S&P Ülke Notları Direktörü Konrad Reuss, Reuters'e yaptığı açıklamada; ‘‘Türkiye'nin şu anki görüntüsü bir not indiriminin daha yakın olduğu şeklinde’’ dedi. S&P, Türkiye'nin B+ olan uzun vadeli ve B olan kısa vadeli notları konusunda bir kaç hafta içinde karar vereceğini açıklamıştı. Bankacılık önlemlerinin net olmadığını savunan Reuss, ‘‘Bu muhtemelen gelişmekte olan ülkelere de yeni bir darbedir. Yeni ihraçlar açısından yıla iyi başlamışlardı’’ dedi.

Moody's: Notunuzda devalüasyon riski var

MOODY'S, Türkiyenin B1-Durağan olan notunun devalüasyon riski taşıdığını açıkladı. Önceki gün Türkiye'nin notunu olumludan durağana çeviren Moody's'in Yatırımcı Servisi ve Ülke Riskleri Biriminin Eş Başkanı David H. Levey, Türkiye'nin B1-Durağan olan notunun devalüasyonla ilgili risk faktörlerini içerdiğini söyledi. Türkiye'nin 1994 yılında yaşadığı krizi hatırlatan Levey, ‘‘Türkiye tarihsel olarak borçlarını ödeme kararlılığı göstermiştir. 1994 yılında uluslararası sermaye piyasalarına başvurmadan 17-18 milyon dolar dış borç ödemesi yapmıştı’’ dedi.

Fitch hem not kırdı hem izliyor

KREDİ derecelendirme (rating) kuruluşu Fitch IBCA, Duff and Phelps, Türkiye'nin uzun vadeli TL cinsinden kredi notunu BB'den B artıya düşürdü. Fitch, Türkiye'nin (eksi BB) olan uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu da olumsuz izlemeye aldı. Fitch'den yapılan açıklamada, ‘‘Türkiye'nin bütün kredi notlarınındüşürme eğilimi ile izlemeye aldığı’’ bildirildi. Açıklamada, Türk ekonomisinin ‘‘bilinmeyen topraklara’’ gittiği ibaresi kullanıldı.

AB Komisyonu: Yakından izliyoruz

AB Komisyonu, Türkiye‘deki krizin izlendiğini ancak bu konuda, bugünkü aşamada yorum yapılmayacağını bildirdi. Brüksel‘de düzenlenen günlük olağan basın toplantısında yabancı gazetecilerin, Komisyon sözcülerine, Türkiye‘deki gelişmelere ilişkin çok sayıda soru sordukları görüldü.

Sözcüler, bir gazetecinin, ‘‘Komisyon, Türkiye'deki mali krizin çözümüne katkı amacıyla maddi yardım önlemleri öngörüyor mu?’ şeklindeki sorusuna, ‘‘Bugünkü aşamada öngörülen hiçbir şey yok’’ yanıtını verdiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!