Güncelleme Tarihi:
YPF’nin en büyük hissedarı İspanyol Repsol şirketinin saf dışı bırakılma Madrid’de kızgınlık yarattı. İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Garcia-Margallo, Arjantin’e karşı bir takım önlemler almayı planladıklarını açıkladı.
Financial Times gazetesinin haberine göre, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, ülke meclisine YPF’nin yüzde 51’lik hissesini satın almak için bir bütçe gönderdiği belirtildi.
YPF’nin kamulaştırılmasıyla Rusya’nın 2000’li yılların başlarında Yukos şirketini devlet bünyesine geçirmesinin ardından, doğal kaynak sektöründeki en büyük kamulaştırma gerçekleştirilmiş oldu.
Analistler, YPF’nin yüzde 51’lik hissesinin piyasa değerinin 5 milyar dolar olduğu belirtti.
Ferdandez şirketin kamulaştırılmasını devlet binasının önünde bekleyen kalabalığa kendisi açıkladı.
ARJANTİN'İN KAMULAŞTIRMA KARARI HALKI AYAKLANDIRDI- FOTO GALERİ
İspanya’dan gelen eleştirilere karşı çıkan Ferdandez, yurt dışından gelen baskılara boyun eğmeyeceklerini belirtti. Ferdandez, meclis binası önündeki kalabalığa “Ben devlet başkanıyım, bir külhanbeyi ya da serseri değilim” diye seslendi.
İSPANYA-ARJANTİN İLİŞKİSİNE ZARAR VERDİ
İspanyol Repsol şirketinin elindeki bütün hisseler yerine yüzde 57.43’lük hissesini kaybedeceği belirtildi.
Kararın ardından acil bir toplantı gerçekleştiren İspanyol hükümetinde Dışişleri Bakanı José Manuel Garcia-Margallo, İspanya’nın Arjantin’e karşı bir takım önlemler almayı planladığını söyledi.
Alınacak kararların birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Garcia-Margallo, “Bu karar İspanya ve Arjantin arasındaki samimi ilişkiyi sonlandırmıştır. İspanya, en zor zamanlarında Arjantin’in yanında olmuştur” diye konuştu.
ARJANTİN'DEKİ İŞ ORTAMI OLUMSUZ ETKİLENECEK
Arjantin hükümetinden yapılan açıklamada, YPF’nin sektörde yatırım yapmada başarısız olduğu ve hükümetin geçen yıl 9 milyar dolardan fazla yakıt ihraç etmesine neden olduğunu açıkladı. YPF’nin hisselerinin New York Borsası’nda yüzde 21 değer kaybettiği belirtildi. Repsol ise hissedarlarının çıkarlarını korumak adına yasal bütün hareketleri değerlendireceklerini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Bu ayrımcılık yapan ve açıkça illegal bir karar” ifadesine yer verildi. Arjantin’in bu hareketinin İspanya ve Avrupa Birliği’nde (AB) bir dizi yasal sıkıntına yol açması bekleniyor. Brüksel’de AB yetkililerinin uzlaşmalı bir çözüm için devreye girdi. AB’nin ticaret işlerinden sorumlu yetkilisi John Clancy “Arjantin hükümetinin şirketi zorla kamulaştırması, yatırımcılara hem ulusal hem de uluslararası arena olumsuz sinyaller gönderecek ve Arjantin’deki iş ortamını kötü yönde etkileyebilir” dedi.