Güncelleme Tarihi:
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Feyzullah Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa'da ilk olan "Arım Balım Peteğim Projesi" kapsamında yapımına başlanan binaların 15 Mart itibarıyla teslim edileceğini, yaklaşık 30 milyon liraya mal olacak tesislerde KOBİ temsilcileri ile arıcılara eğitim verileceğini, laboratuvarlarda arı ürünleriyle ilgili analiz yapılacağını, paketleme tesislerinde ise bal, polen, propolis ve arı sütünün çeşitli şekilde ambalajlanarak tüketiciye sunulacağını söyledi. Projeyle ilgili yüklenici firmaya yer tesliminin yapılmasının ardından binaların hızla yükseldiğini ifade eden Konak, ilk defa 2009 yılında gündeme gelen projenin artık gün saydığını vurguladı.
Projenin hem ürün çeşitliliği hem de üretim açısından güvenilir bir proje olduğunun altını çizen Konak, "Burada değerlendirilecek ürünlerde soru işareti olmayacak. Burada analizi gerçekleştirildikten sonra paketlenecek ürünlerin albenisi olacak. Aynı zamanda güvenilir olacak. Bu da mutlaka sektöre ayrı itici bir güç getirecektir. Bu anlamda da bir ilk olacağını düşünüyoruz. Bizler de heyecanla projenin faaliyete geçmesini bekliyoruz" dedi.
SAHTE BALA GEÇİT YOK
Konak, proje sayesinde sahte balların önüne geçileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu proje sayesinde en iyi laboratuvar ortamında analizleri yapılan ürünler piyasaya sürüldüğünde, üzerinde hiçbir şaibe bırakmayacak. Proje sayesinde sahte ballar rahatlıkla ortaya çıkarılacak ve teşhir edilecektir. Bu proje bal konusunda tüketicinin güvenini yeniden kazanmasını sağlayacak. Kısacası sahte ballara geçit olmayacaktır. Buradan analizi yapılarak piyasaya sürülen bal hakkında hiçbir vatandaşımız tereddüt yaşamayacak. Bunun garantisini verebiliriz. İnşallah Arım Balım Peteğim Projesi sektörün lokomotifi olacak. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceğiz."
ARIM BALIM PETEĞİM PROJESİ
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu'nca 2009'da hazırlanan Arım Balım Peteğim Projesi kapsamında, uluslararası akreditasyona sahip test ve analiz laboratuvarı oluşturulacak. Proje sayesinde arı ürünlerinde hijyen ve güvenilirlik temin edilecek, 4 bin 700 metrekare kapalı alana sahip olacak işleme ve paketleme tesisi inşa edildikten sonra ham mum ve temel petek işleme ünitesi ile bal, polen, arı sütü ve propolis işleme üniteleri yapılacak, arı ürünleri krem, karışım, kapsül, draje gibi çeşitli şekillerde işlenecek.