Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 00:00
Dünyanın en büyük çelik üreticisi Mittal, 5 aylık savaşın ardından Avrupa’nın en büyüğü Arcelor’u 25.6 milyar Euro’ya (33.84 milyar dolar) ikna etti. Dünyanın en büyük çelik üreticisi Mittal ve ikinci sırada olan Arcelor’un birleşmesiyle ortaya çıkan yeni şirket 55 milyar Euro ciro ve 100 milyon ton üretim kapasitesine sahip olacak.
Arcelor-Mittal adını alacak şirket, en yakın rakibi Japon Nippon Steel’den üç kat büyük olacak. Dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi Nippon ve ardından gelen Posco’nun birleşmesi halinde bile 62 milyon ton üretim kapasitesiyle, Arcelor-Mittal’in çok gerisinde olacak.
FİYATI ARTIRDI: Yeni şirkette Mittal’in payı yüzde 45 olacak. Mittal, Arcelor’u evliliğe ikna etmek için 5 ay uğraşmış, Mittal’in girişimleri Avrupa’da sermayede ulusalcılık akımını da tetiklemişti. Teklifi iki kere geri çevrilen Mittal en son teklifini 29 milyar dolardan 33.84 milyar dolara çıkarmıştı.
55 MİLYAR EURO CİRO:
Merkezi Lüksemburg’da olacak Arcelor-Mittal’in yıllık ciroları toplamı 55 milyar Euro civarında. Dünyadaki çelik üretiminin yüzde 10’unu karşılayacak yeni şirket yılda 100 milyon tonun üzerinde çelik üretecek. 2005 yılı verilerine göre iki şirketin toplam çalışan sayısı 334 bin.
EŞ BAŞKANLAR:
Arcelor Başkanı Joseph Kinsch, Hint asıllı Lakshmi Mittal’in sahip olduğu Mittal’in getirdiği teklifin, yönetim kurulunca benimsendiği açıkladı. Kinsch, pazar günü geç saatlere kadar süren yönetim kurulu toplantısında oybirliğiyle Mittal’in yeni teklifinin kabulünü tavsiye etme kararı verildiğini söyledi. Kinsch, Mittal’in son teklifinin bir öncekine göre yüzde 10 daha fazla olduğunu da kaydetti. Kinsch ile Lakshmi Mittal Yönetim Kurulu’nda eş başkan olacaklar. Arcelor CEO’su Guy Dolle yeni şirketin de CEO’su olacak ve yönetim kurulunda Arcelor’un daha çok üyesi bulunacak.
SONUNDA BAŞARDIK:
Mittal’in sözcüsü anlaşmanın duyurulmasının ardından "Bütün hissedarların çıkarları adına biz hep bu birleşmenin gerçekleşmesini istedik. Sonunda başardık. Çok mutluyuz" dedi. Belçika’daki borsa yetkilileri, Mittal’in teklifi karşısında belirsizliğin sürmesi ve Rus Severstal grubuyla görüşme söylentilerinin yarattığı huzursuzluk üzerine geçen Çarşamba günü işleme kapatılan Arcelor hisselerinin, dün yeniden açılabileceklerini söylediler.
Piyasaların gücü milliyetçiliği yendiMITTAL’in rakibini satın alma girişimi tüm dünyada büyük tartışmalara yol açmıştı. Anlaşma sağlanması "piyasa güçlerinin milliyetçi kaygıları bastırdığı" şeklinde değerlendirildi. Fransa’nın desteğini alan Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, satışa engel olma sözü vermiş ve Arcelor CEO’su Dolle, Mittal’in teklifini "tekel parası" olarak nitelendirmişti. Lüksemburg Ekonomi Bakanı Jeannot Krecek varılan anlaşmadan memnunluk duyduğunu söyledi.
Sektörde birleşme dalgası bekleniyorARCELOR-Mittal’in dünya çelik piyasındaki dengeleri tamamen değiştirmesinin ardından uzmanlar sektörde yeni birleşmeler olabiliceğini belirtiyor. Japonya, Güney Kore, Çin, Rusya ve Brezilya’da birleşmeler olması bekleniyor. Dün sabah Avustralyalı OneSteel, Avustralyalı rakibi Smorgon Steel’i 1,16 milyar dolara satın alacağını duyurdu.
Teklifi artırmak için Severstal’ı kullandıARCELOR-Mittal’in birleşme anlaşmasına en büyük tepki Rusya’dan geldi. Rus basını, Rus Severstal ile birleşme görüşmeleri yapan Arcelor’u fiyat yükseltmekle suçladı. Nezavisimaya Gazetesi, "Arcelor yönetimi Severstal’ı kullanarak, muhteşem bir operasyonla fiyatı yükseltmeyi başardı" dedi.