Güncelleme Tarihi:
Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı bir araştırmaya göre İstanbul'daki 1 milyon yapıdan 600 bini kaçak. Arazi mafyasıyla polisiye ve adli mücadelenin tavizsiz yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre İstanbul, 600 bini gecekondu veya imara aykırı olmak üzere 1 milyon yapıdan oluşuyor.
Sayılarının 600 bini bulduğu tahmin edilen kaçak yapı ve gecekondulardan sadece 257 bin 904’ü kayıtlarda yer alıyor. Kayıtlarda yer alan gecekondulardan 87 bin 369’u Zeytinburnu’nda bulunuyor. Kayıtlı gecekondu sayısı 10 binin üzerinde olan ilçeler ise Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Beykoz, Maltepe, Sarıyer, Eyüp ve Ümraniye.
Gecekondulaşmayı oluşturan ve yaygınlaştıran başlıca etkenler ülke kalkınmasındaki bölgelerarası farklılık sonucu oluşan iç göç, gelir dağılımındaki farklılık, uygun bedelli arsa ve konut üretiminin yetersizliği, gecekondulaşmayı caydırıcı önlemlerin yetersizliği olarak sıralanıyor.
Hak olarak görüyorlar
Göç eden kişilerin dar gelirli olduğundan kamu arazilerini konut amaçlı işgal ettikleri, ancak, bu arazi için arazi mafyasına bedel ödedikleri vurgulanıyor.
Gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğin gecekondulaşmanın etkenlerinden biri olduğu belirtilerek, konut sahibi olacak gelire sahip bulunmayanların devlete ait arazilerde konut yapmayı bir hak olarak gördükleri, hatta bunu kendisine verilmeyen bir hakkı alma girişimi olarak değerlendirdikleri ileri sürülüyor.
Gecekondu yapımı yasak olmasına karşın, belli dönemlerde çıkarılan aflarla bu yapılara yasallık kazandırıldığı, cezai yaptırımla karşılaşmayan kişilerin de gecekondu yapımına devam ettikleri önemle vurgulanıyor.
BOŞ KAMU ARAZİLERİ BELEDİYEYE VERİLMELİ
Kamuoyunda arazi mafyası olarak bilinen yasa dışı güçlere karşı gerekli adli ve polisiye önlemler acilen alınmalı. Arazi mafyasına karşı sert önlemler alınmalı ve tavizsiz olarak uygulanmalı.
Gecekondu yapımına karşı caydırıcı önlemler alınmalı.
Gecekondulaşmayı önlemek için öncelikle gecekondulaşmaya neden olan dengesiz kalkınma ve gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilmeli.
Ucuz arsa ve konut üretimi sağlanmalı.
Kent dahilinde ve mücavir alanlardaki hazine arazileri ile kamu kuruluşlarına tahsisli olup, kullanılmayan arazilerin, konut yapımı için bedelsiz olarak belediyelere devri sağlanmalı.
Büyükşehir belediyelerinin toplu konut yapımında karşılaştıkları hukuki sıkıntılar giderilmeli.
Yeni gecekondu yapımına kesinlikle izin verilmemeli ve gerekli cezai yaptırımlar için mevzuat değişikliği gerçekleştirilmeli.