Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2002 01:46
İstanbul Yaklaşımı'nı için ilk örnek olan Işıklar Holding, konsorsiyum lideri olan Pamukbank'ın Yapı Kredi'yle birleşme kararının yarattığı gecikme sonrası bu hafta bankalarla ‘kurtuluş imzası’ atıyor.
Işıklar'ın 100 milyon dolarlık borcu gayrimenkul takasıyla 78 milyon dolara indi.
İÇİNDE bulunduğu zor durumdan çıkabilmek için 9 aydır bankalarla anlaşmaya çalışan Işıklar Holding, nihayet mutlu sona ulaşıyor. İstanbul Yaklaşımı kapsamında borçları yeniden yapılandırılacak olan Işıklar Holding cuma günü imza atmayı beklerken, konsorsiyum liderliğini yürüten Pamukbank'ın Yapı
Kredi ile birleşeceğinin açıklanması ve çerçeve anlaşmaya ekler yapılması yüzünden bir kaç gün daha beklemek zorunda kaldı.
Holdingin İcra Başkanı Hilmi Güvenal ‘‘Son bir kaç gün kaldı’’ dediği anlaşmayla, Işıklar'ın 100 milyon dolarlık borcunun borç-varlık takası yapılarak 78 milyon
dolar olarak yeniden yapılandırılacağını belirtti. Hilmi Güvenal, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Bankalarla nihai imza ne zaman atılacak?
- İlk olduğu için birçok şey bizim dosya sırasında rötuşlanıyor. Cuma günü imzalamayı planlamıştık. Ama anlaşmanın ekleri var, bunların hazırlanması birkaç gün alacak. Salı-çarşamba günü imzayı atmış oluruz.
Konsorsiyum lideri Pamukbank'ın yine anlaşacağınız bankalar içinde yer alan Yapı Kredi'ye devredilecek olması imza aşamasını etkiler mi?
- Başta biraz endişelendik 'şimdi ilgi alanları birleşmeye yoğunlaşır' diye. Ama onlar da bu konunun aksamaması için ellerinden geleni yapıyorlar, bu işin bitmesi için programlarını ayarlamaya çalışıyorlar.
İmzalayacağınız anlaşma Işıklar'a özel mi olacak?
- Bizde farklı sektörlerde hizmet veren şirketlerimiz kollektif olarak ele alınıyor. Her birinin ihtiyaçları farklı, geri ödeme kapasiteleri farklı. Ama diğer taraftan da grup olarak ele alınma zorunluluğumuz var. 'Bankalar şöyle davranacaklardır, birbirinin ayaklarına basmayacaklardır, değerlendirme şöyle yapılacak' gibi prensipler net ama çözüm herkes için aynı değil. Bu bir şablon değil.
TÜM MAL VARLIĞI MASADA
Borç varlık takasını kabul etmeniz bankaların ilk olarak sizinle masaya oturmasında etkili oldu mu?
- Bizim bir kısım işletme dışı varlıklarımız ipotek sahibi bankalar tarafından devralınıp borç düşürülecek. Maalesef ekspertiz değerleri kriz nedeniyle çok düşük ama yeniden yapılanmanın bir parçası olduğu için biz de razı oluyoruz. Bence Işıklar Holding'in ilk dosya olmasının ardında, Işıklar'ın en başta, daha hiç bu prensipler yokken ‘‘bunlar universal prensiplerdir’’ diyerek bunu kendisinin teklif etmesi yatıyor.
Işıklar bunu yaptı diye diğerlerinden de istenir mi bu şartlar?
- ‘Mal varlığımızı ortaya koyuyoruz alın borcumuzu düşürün’ dememizi bankalar olumlu buldu. Sonradan İstanbul Yaklaşımı'nın parçası haline geldi. Şimdi başvuranlara da benzer bir talep gelir. İstanbul Yaklaşımı'nda borçluların tüm mallarıyla masaya oturması gerekiyor. Bankalar ‘biz fedakarlık yapıyoruz, işin sahibi de fedakarlık yapsın’ diyor.
KRİZ YÖNETİMİ SÜRECEK
Bundan sonrası için nasıl bir projeksiyon yapıyorsunuz?
- Böyle bir işte 1 yıl ile 18 aydan öncesini konuşmamak gerekiyor. Çünkü bizim perakende hiçbir işimiz yok, diğer iş sahiplerine mal ve hizmet satıyoruz. Orada da ilişkiler bir günde kurulup, satışlar bir günde başlamıyor. Dolayısıyla önümüzdeki 18 ay sanki hálá nakit krizindeymişiz gibi yönetmemiz gerekiyor. Ondan sonra biraz rahatlayabiliriz.
Bu süreç içinde yerli ya da yabancı ortaklıklar gündeme gelebilir mi?
- Yabancıların ilgisini çeken şirketlerimiz var. Ama bankalarla problemden dolayı bir nevi vebalı gibi oluyorsunuz, 'batacak mı kalacak mı' diye bakıyorlar size. Benden önce de hep ortaklık görüşmeleri olmuş ama işler iyiyken biz yüksek fiyat istemişiz, işler kötü olunca onlar çok ucuza kapatmak istemişler. Önümüzdeki 18 ayın gündeminde olacak bir konu bu.