Arat, tekstildeki krize ihracatla meydan okuyor

Güncelleme Tarihi:

Arat, tekstildeki krize ihracatla meydan okuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Üretimin yüzde 70'ini İngiliz Marks & Spencer'a satan Arat Tekstil, önümüzdeki dönemde ABD pazarında genişlemeyi hedefliyor. Arat Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arat, ‘‘Üretimimizin yüzde 98'ini Avrupa ve ABD'ye gönderiyoruz. Talebi karşılamak için vardiya artırıyoruz’’ dedi.

AVRUPA ve Amerika'nın dev markaları için üretim yapan Arat Tekstil, ihracatla büyüyor. Üretiminin yüzde 98'ini Amerika ve Avrupa'ya ihrac eden Arat Tekstil Sanayi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Arat, 2000 yılı sonuna kadar ihracat bağlantılarının kurulmak üzere olduğunu söyledi.

Hasan Arat, yabancı markaların artan talebini karşılayabilmek için Türkiye'de konfeksiyonda ilk kez zaman zaman ikinci vardiyaya geçtiklerine işaret etti. Arat Tekstil, çift vardiya ile üretimi yüzde 70 oranında artırmayı planlıyor.

Üretim ve ihracattaki artış sayesinde bu yıl 25 milyon dolar civarında gerçekleşmesi beklenen cironun da 2000 yılında 50 milyon dolara ulaşmasını planladıklarını belirten Hasan Arat, ‘‘Amerika'da daha da büyümek istiyoruz’’ dedi.

Üretimlerinin yüzde 70'ini İngiltere'nin dünyaca ünlü mağaza zinciri Marks & Spencer için yaptıklarına işaret eden Hasan Arat, geri kalanını da GAP Int. Old Navy, Banana Republic, H & M (Hennes & Mauritz), Scotch & Soda, Liz Claiborne gibi dünyaca ünlü mağazalar için ürettiklerini söyledi.

Arat Tekstil'in kendi markaları ‘‘Deep And Dark’’ ve ‘‘Capadoia’’ markalarıyla da bazen Avrupa pazarına girdiklerini belirten Hasan Arat, iç piyasaya dönmeyi düşünmediklerini vurguladı.

MARKS & SPENCER'DAN ÖDÜL

Hasan Arat, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye'deki Mars & Spencer mağazalarında 'Made in Turkey' markasıyla pantolon ve montların büyük bölümünü Adana'daki tesisimizde üretiyoruz. Sonra bunları Londra'ya gönderiyoruz, orada Marks & Spencer'ın kalite kontrolünden geçiriliyor. Marks & Spencer, her ay ürettiği mal adedine ve kalitesine bakarak üreticilerini ödüllendiriyor. Son dört aydır biz de bu ödülü alıyoruz.’’ Arat Tekstil’in ortakları arasında, ilk halka açıldığı günden beri yatırım yapan Londra merkezli dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden Fidelity Investment da bulunuyor.

Sermayesi 2.5 trilyona çıkıyor

ARAT Tekstil Sanayi'nin 24 Eylül'de yapılan Genel Kurul toplantısında, şirketin halen 200 milyar lira olan ödenmiş sermayesinin 2.5 trilyon liraya, kayıtlı sermaye tavanının da 6 trilyon lira yükseltilmesi kararı alınmıştı.

Arat Tekstil'in sermaye artırımı kararının alındığı toplantıda, şirketin çoğunluk hisseleri Hasan Arat'ın da ortak olduğu Aktif Otomobilcilik'e devredildi. Hasan Arat, Aktif Otomobilcilik'in adının Aktif Tekstil Yatırımları olarak değiştirildiğini bildirdi. Arat, Aktif Tekstil'in, bütün tekstil yatırımlarını üstleneceğini söyledi. Halen Arat Tekstil'in yüzde 62.8'i Aktif Otomobilcilik'e ait bulunuyor.

Aktif Tekstil Yatırımları Şirketi'nin yüzde 79.78'i Anadolu Otomotiv, yüzde 0.06'sı Ortadoğu Otomotive, yüzde 0.10'u Taylan Bilgel'e, yüzde 20'si de Hasan Arat'a ait.

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Hasan Arat'ın yürüttüğü Arat Tekstil'in Başkan Yardımcısı Taylan Bilgel, Yönetim Kurulu Üyeleri ise İmre Barmanmek, Ali Rıza Temuroğlu, Can Arat, Eşref Sevim ve Fatih Özçelik.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!