Araplar, ‘Bir de Tayyip için yaz’ diye sipariş yazdırıyor

Güncelleme Tarihi:

Araplar, ‘Bir de Tayyip için yaz’ diye sipariş yazdırıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2012 00:00

64 firma ile Almanya’da düzenlenen Çikolata ve Şekerleme Fuarı’na katılan çikolata ve şekerleme sektörü; Libya, Tunus ve Mısır’a yapılan ihracatı 3’e katladı.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, “Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Arap Baharı’nın etkili olduğu ülkelere yaptığı ziyaretin ardından satışlar 3 kat arttı. Özellikle Libya, Tunus, Mısır gibi bölgeler Türk markalarına büyük ilgi gösterdi. One minute’la bölgeye yaptığımız ihracat iki katına çıkmıştı. Bu defa 3 kat arttı. Şu anda Libya’ya ne yükleseniz gidiyor” dedi.
Peşin parayla alıyorlar
Zekeriya Mete, bu ülkelerden gelen işadamlarının Türkiye’ye güveninin tam olduğunu peşin para verip 1 ay kadar da sıra beklemeyi göze aldıklarını anlatttı. 2012 için 2.1 milyar dolarlık ihracat hedefleyen çikolata ve şekerleme sektörünün, süt tozu ve şeker konusundaki sıkıntıların aşılması halinde bu rakamı da aşacağını belirten Mete, Köln’deki Uluslararası Çikolata ve Şekerleme Fuarı’nda da (ISM) büyük talep gördüklerini vurguladı.
Şeker konusunda ton başına 120 dolarlık bir ek maliyetlerinin olduğuna işaret eden Mete, “Türk Şeker, ton başına 60 dolarlık navlun alıyor. Bir de ürünü fabrikadan alıp kendi fabrikamıza götürmek için bir 60 dolar daha ödüyoruz. Biz bu alınan paranın ne olduğunu adlandıramadığımız için sakal parası diyoruz. Kârlarımız ciddi zarar gördü” dedi.
Mete, özellikle bürokratik engellerin ihracat hızlarını engellediğine işaret ederek, şöyle konuştu: “Türkiye’de 170 bin ton kullandığımız teşvikli şeker var. Şeker Kurumu bizden 60 dolar alıyor. Bunun adına da navlun deniyor. Biz pazarda bunun adını koyamıyoruz. Bu fiyatı bazen 100 dolarlara çıkarıyorlar. Sektörün kulvarı yelpazesi geniş. Çikolata şeker uçsuz bucaksız bir sektör. İsterse devlet herşeyi halleder ama 2 çuvalı halledemiyor.”
Çikolata Tanıtım Grubu
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, yeni tanıtım gruplarının kurulacağını açıkladı. Çikolata ve Şekerleme Grubu’nun başında İstanbul İhracatçı Birlikleri’nin (İİB) olacağını, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin Unlu Mamuller, Güney Doğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin ise Bakliyat Tanıtım Grubu’nun çalışmaları üstleneceğini açıkladı. Mete, organizasyonun imza aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!