Arap Türk Bankası adını A&T Bank olarak değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Arap Türk Bankası adını A&T Bank olarak değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 15:44

Arap Türk Bankası, işletme adını “A&T Bank” olarak değiştirdi.

A&T Bank Yönetim Kurulu Başkanı ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı A. Aykut Demiray, A&T Bank'ın “Hep Birlikte Daha Yükseğe” sloganıyla yaşadığı değişimleri aktarmak amacıyla A&T Bank Genel Müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısında, Arap Türk Bankası'nın 1976 yılında kurulmuş bir banka olduğunu hatırlattı.

Arap Türk Bankası'nın, yüzde 62,37'sinin Libyan Foreign Bank, yüzde 20,58'inin Türkiye İş Bankası A.Ş, yüzde 15,43'ünün T.C Ziraat Bankası A.Ş ve yüzde 1,62'sinin Kuwait Investment Co.'ya ait olan, ortak girişim bankası olduğunu dile getiren Demiray, bankanın, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yoğunlaşmış bir banka olduğunu belirtti.
“2008 yılı, yaşanılan bütün problemlere rağmen, bizim için iyi bir yıl oldu” diyen Demiray, özkaynaklarının 257,2 milyon lira, net dönem karı'nın 2,7 milyon lira, toplam aktif büyüklüğünün 799,2 milyon lira, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 34,1, toplam menkul kıymetlerinin 327,5 milyon lira, nakit kredilerinin ise 325,5 milyon lira olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Aykut Demiray, 2007 ve 2008 yılları içerisinde bankalarındaki aktif yapısını değiştirdiklerini ve kredi portföylerini yüzde 100 oranında artırdıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Değişim, hayatın bir parçası... Biz bunu biliyorduk ama belki yapmakta biraz geç kaldık. Şimdi bu değişime başladık. 2009, yılı, dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu bir yıl. Bizim için ise değişim için öngördüğümüz bir kilometre taşı niteliği taşıyor.

İşletme adımızı, Arap Türk Bankası'ndan, A&T BANK olarak değiştirdik. 2008 yılında ödenmiş sermayemizi, yüzde 485,4 oranında artırarak başlattığımız değişim sürecinde, yeni stratejik hedefimizi; yeni bir vizyon, yeni ürünler, gelişmiş bir teknolojik altyapı, daha geniş bir şube ağı ve yeni bir müşteri portföyü ile niş bir banka olmaktan çıkıp orta ölçekli bir banka olmak şeklinde belirledik.”

ANTEP'E ŞUBE

Yeni stratejik planları doğrultusunda hedeflerini; yeni müşteri segmentlerine yayılmak ile dağıtım kanallarının sayısını ve çeşidini artırmak olarak belirlediklerini anlatan Demiray, bu yıl, Gaziantep, Konya ve Kayseri'de olmak üzere üç yeni şube açacaklarını, bu şubelerin ilkini ise, Gaziantep'te açacaklarını söyledi.

Bu yıl açacakları 3 şubenin ardından, 3 şube daha açmayı düşündüklerini dile getiren Demiray, “Ancak, yaşanılan kriz ortamı, bizi biraz daha ihtiyatlı olmaya itiyor. 3 şubenin adını henüz koymadık ama 2013 yılına kadar 50 şube açacağız. Hedefimiz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki lider konumumuzu korumak. Özellikle Libya'daki pazar lideri konumumuzu, sürdürmek, birinci amacımız” diye konuştu.

Önümüzdeki beş yıl içerisinde, internet bankacılığı ve ortak ATM ağı da dahil olmak üzere banka dağıtım kanallarını genişleteceklerini vurgulayan Demiray, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar kurumsal krediler ve mevduattan oluşan faaliyet alanımıza artık bireysel bankacılığı da ekliyoruz. Ancak, bireysel bankacılık alanında, özel bankacılığın bir alt segmentine hitap edeceğiz. Binlerce kredi kartı dağıtmayacağız belki ama kredi kartımız olacak.

Reklam filmimizi de yayına koyuyoruz. Değişim, sıkıntılı bir süreç ama biz küçük bir aileyiz. O yüzden A&T Bank'ta değişimin, daha kolay olacağını düşünüyorum. 2013 yılına kadar, aktif büyüklüğümüzü, 3 milyar liraya, karlılığın önemli ölçütlerinden olan öz kaynak ve aktif getiri oranlarımızı ise sektör ortalamalarına yükseltilmeyi hedefliyoruz.”

“KRİZ VAR DİYE DURAMAYIZ”

Aykut Demiray, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, “değişimi, neden kriz ortamında yapıyorsunuz?” sorusuna Demiray, değişim kararlarının, bir gecede verilmiş bir karar olmadığını ve sürecin, geçen yıl başladığını bildirdi.

Demiray, “Küresel krizin olduğunu biliyoruz. Asla bir maceraya girmiyoruz. Ne yapacağımızı biliyoruz. Krizde yapacağımız küçük yatırımlarla, krizden etkilenmemiş potansiyelden, daha fazla yararlanacağız. Kriz var diye duramayız. Kriz, aynı zamanda bir fırsat da demektir” şeklinde konuştu.

Diğer bir soru üzerine de Demiray, Suriye'nin bir çok ihtiyacının, Gaziantep'ten karşılandığını, bu yüzden ilk açacakları şube olarak Gaziantep'i seçtiklerini bildirdi.

Bir gazetecinin, “Batık kredinizin tutarı ne kadar?” sorusunu da Demiray, “Batık kredimiz, sıfır... Yeni bir krediyi, takibe attığımızı hatırlamıyorum. Tüm takılmış krediler için yüzde 100 nakit karşılık ayırıyoruz. Dolayısıyla, takipteki alacaklar bakiyemiz, sıfır... Kredi anlamında da, aktif olarak çalıştığımız 300 kurumsal müşterimiz var” şeklinde yanıtladı.

Diğer bir soru üzerine Demiray, İş Bankası'nın ve Ziraat Bankası'nın girmek istemedikleri veya esnek olamadıkları bölgeler olduğunu belirterek “ Biz, o bölgelerde faaliyet göstereceğiz. Bu dünyada, herkese bir ekmek kapısı var. Büyük bankalarımızın, Afrika'da yapılanması zor. Eğer Afrika, cazip bir pazarsa; A&T Bank, bu pazarlara ulaşmanın en iyi kapılarından biri...” diye konuştu.

Aykut Demiray, bir gazetecinin kriz ile ilgili sorusu da şöyle yanıtladı:
“Dünya, çok önemli bir krizden geçiyor ama finansal tarafı kurtardık diye düşünüyorum. Bankacılık kesimine, bir güvenlik ağı kurdular ve insanlar buna ikna oldu. Avrupa ve ABD bankalarında ise hala sorun var. Krizin dibine değmedik ama değmek üzereyiz diye düşünüyorum.

Türkiye, son beş yılda, her yıl ortalama yüzde 6,5 büyüdü. Şimdi, bu büyümelere tekrar ulaşmak uzun bir zaman alacak. Avrupa'da ABD'de, Türkiye'de eksi büyümeler olacak. Belki, önümüzdeki yıl, bir toparlanma görebiliriz.
Bu büyümenin yakıtı, uluslar arası para bolluğu ve finansal inovasyondu. Gelişmekte olan ülkelere çok para aktı ama şimdi bu oyun bitti gibi görünüyor. Finansal inovasyona bir kısıtlama getirilecek. Yeni dönemde bankacılık, biraz daha temel bankacılık prensiplerine dönecek.

Biz, 2001 krizinden sonra bankacılık sistemimizi iyi yönettik. Bugün Türkiye'de bankaların sermaye yeterlilik oranları yüzde 15 seviyelerinde. Böyle bir şeyi, Avrupa ve ABD bankaları, hayal bile edemiyorlar. Yani sermaye bakımından sağlam bir konumdayız ama reel sektör tarafındaki kötü kredi artışı, dikkat çekici boyutlarda.”

Demiray, diğer bir soru üzerine de, bu yıl, toplam aktif büyüklüğünde 800 milyon ile 1 milyar lira arasında büyüme, karlılıkta da 20-25 milyon lira kar hedeflediklerini bildirdi.

Bir gazetecinin, “Sendikasyonlar konusunda çalışmalarınız var mı?” sorusunu da Demiray, “Sendikasyonlar olarak sınırlandırmayalım ama pasifimizi ve mevduatımızı artıracağız. Yeni şube açacağımız bölgelerde de mevduat var. Mevduat, temel fonlama kaynağımız olacaktır. Bunun yanı sıra, sizin sendikasyon dediğiniz, benim ise uluslar arası borçlanma, dışarıdan borçlanma şeklinde düşündüğüm süreci de mutlaka çalıştıracağız. Şu sıralarda sıkıntı var ama her sıkıntıya da bir çözüm var” şeklinde yanıtladı.

Demiray, kredi kartları konusunda ise “Muhtemelen İş Bankası ile ortak bir çalışma yapacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!