Güncelleme Tarihi:
Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Genel Başkanı Sedat Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap turistlerin özellikle coğrafi yakınlık nedeniyle Mersin'e her geçen yıl daha fazla gelmelerinin ilde turizm canlılığını artırdığını belirtti.
Ortadoğulu turist sayısında artışta, başlatılan Mersin-Lazkiye Deniz Otobüsü seferleri ile İsrail-Lübnan savaşının da etkisi olduğuna işaret eden Kutlu, şunları söyledi:
“Türkiye'deki alışveriş merkezleri ile özellikle giyim sektöründeki çeşitlilik küçük yerleşim merkezlerinden gelen Ortadoğulu turisti alışverişe yönlendiriyor. Bu nedenle Ortadoğulu turistlere alış veriş merkezlerinde sıkça rastlamanız mümkün. Avrupalı turist ise ihtiyaç duyması halinde alış veriş yapıyor, genellikle otelinde ya da sahil genelinde dinlenmeyi tercih ediyor. Sonuçta Arap turist, Avrupa'dan gelen turiste göre en az 2-3 kat daha fazla para bırakıyor.”
“ALTERNATİF TURLAR DÜZENLENMELİ”
Arap ülkelerinden gelecek turistlere yönelik seyahat acentelerinin daha nitelikli çalışmalar yapması gerektiğini anlatan Kutlu, şöyle konuştu:
“Ortadoğu'dan gelen turiste acentelerin farklı alternatifler sunmaları da gerekiyor. Program sadece Mersin ve Adana ile sınırlı tutulmamalı. Örneğin, kalış sürelerini artırmak için Nevşehir Ürgüp, Konya Mevlana gibi yakın çevremizde birer haftalık programlar devreye konabilir. Aksi takdirde sürekli Mersin'e gelen turist için bu durum ilerleyen süreçte sıkıcı gelebilir.”
Kutlu, Mersin-Lazkiye deniz otobüsü seferlerinin karşılıklı turist sayısını artıran bir çalışma olduğunu da ifade ederek, “Çalışmanın genişletilmesi ile sadece Suriye'den değil Lübnan, Suudi Arabistan ve Ürdün gibi diğer ülkelerden de kentimize ve ülkemize turist taşınabilir. Bu seferin ısrarla sürdürülmesi gerekiyor” diye konuştu.
TURAB Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Hadra da genellikle gruplar halinde gelen Arap turistlerin petrol fiyatlarının artması ile harcamalarının da yükseldiğini belirtti.
Hadra, çok sayıda ülkenin Arap turistlere yönelik çalışma içine girdiğini vurgulayarak, “özellikle yeşili ve doğayı seven Arap turistler için kentimiz ve ülkemiz oldukça uygun. Tek yapmamız gereken Avrupalı turiste göre çok fazla döviz getiren Ortadoğulu turisti ülkemize çekmek için biraz daha çaba göstermek” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ise, kente gelen Arap turistlerin genelde şehir merkezli konaklama yaptıklarını, tatillerini alışveriş odaklı geçirdiklerini ifade etti.
Arık, bu sezon Mersin'e 100 bine yakın yabancı turistin geldiğini, her 4 turistten birinin Arap olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.