Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 10:57
Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif, Arap bankalarının kriz içinde duraksadığını ancak yeniden şahlanacağına, gelişeceğine, birçok alanda yayılacağına inandığını belirterek, “Bu sırada bir stratejik ortak da yanına almıştır ve o da Türkiye'dir” dedi.
Arap Bankalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve
Merkez Bankası işbirliğiyle düzenlenen “Krizden Mali İstikrara” konulu Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesinde konuşan Yousif, Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin kısa süre içinde büyük gelişme gösterdiğini belirtti.
İlişkilerdeki gelişmenin başka alanların yanı sıra ekonomik ve mali alanda da kendini gösterdiğine işaret eden Yousif, son yıllarda Arap dünyasından Türkiye'ye 6 milyar
dolar geldiğini, iki taraf arasında ticaret hacminin çok geliştiğini, 2009 yılında Türkiye'nin ihracatının yüzde 21'inin Arap dünyasına gittiğini, ithalatının ise yüzde 5,5'inin Arap ülkelerinden geldiğini anlattı.
Birçok Avrupa ülkesini sarsan ve hükümetleri zor duruma sokan krizden Türkiye'nin daha çok işbirliğiyle çıktığını kaydeden Yousif, “Türkiye'nin, Arap dünyasıyla işbirliği yaparak bu krizden çok daha kolaylıkla çıkacağı görülüyor” dedi.
Yousif, Orta Doğu'da 2010 yılında ekonomik büyümenin yüzde 4,5-4-8 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini, Arap dünyasının dışarı gönderdiği meblağların kendi ülkesine döndüğünü belirterek, “Arap bankaları kriz içinde duraksamıştı ama yeniden şahlanacağına, gelişeceğine, birçok alanda yayılacağına inanıyorum. Bu sırada bir stratejik ortak da yanına almıştır ve o da Türkiye'dir” diye konuştu.
Uluslararası bankaların önemli ölçüde sarsıldığı krizde Arap bankalarının çok fazla etkilenmediğinin altını çizen Yousif, “Artık yatırımlarımızı kendi bölgelerimizde ve komşu bölgelerde yapmamız gerekiyor” dedi.
KATILIM BANKALARININ YÜKSELİŞİArap bankalarının krize rağmen 2009'da malvarlığında büyüme kaydettiğini, yüzde 6 gelişme ve yüzde 19 gelir elde ettiğini söyleyen Yousif, uluslararası alanda toplam sermayeleri 1,5 trilyon doları bulan 98 Arap bankasının, uluslararası bankacılık tablosunda en büyük bankalar arasına girdiğini kaydetti.
Yousif, 2009 yılında önemli bir çıkış yapan katılım bankalarının faaliyetlerine de dikkati çekerek, “Bu bankalar uluslararası alanda varolma projelerine geçmiştir. En önemli yerlerinden biri de Türkiye'dir. Kendilerini kapitalist sisteme alternatif olarak göstermemektedirler ama bir yardımları dokunabilir. Bu bankalar, değişiklikler gören bir dünyada iyi bir mevcudiyet göstereceğini kanıtlamıştır” şeklinde konuştu.
“BANKACILAR BİR DERS ÇIKARDIYSA, O DA ETKİN DENETLEMEDİR”Dünya Arap Bankaları Birliği Başkanı Joseph Torbey ise, Uluslararası Arap Zirvesi'ni Türkiye'de gerçekleştirerek Arap ülkeleri ve Türkiye arasında işbirliğini bir kez daha vurgulamak istediklerini söyledi.
Torbey, global krizin sadece kaybedilen trilyon dolarlar açısından değil, bu kayıpların eğitimde, emeklilik fonlarında, genel yaşam kalitesinde ve diğer alanlarda yol açtığı sorunlar açısından taşıdığı öneme işaret ederek, krizin özellikle alt sınıfları etkilediğini kaydetti.
Artık harcamaların ve bütçe açıklarının daha iyi kontrol edilmesi, büyümenin sağlanması ve bunlar için yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Torbey, “Biz bankacılar olarak bu krizden bir ders çıkardıysak, o da etkili denetlemedir” dedi.