Güncelleme Tarihi:
TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, yaptığı açıklamada, 2012 yılı başından itibaren elit ve koşu tayları satışı öncesi hedef kitleye ulaşmak ve ihale edilen tayların daha iyi tanıtılması adına yaptığı çalışmalar kapsamında, yaklaşık 500 bin liralık harcama yaptıklarını söyledi.
Atın tarihçesi ve yetiştiriciliğini içeren tanıtım belgeseli hazırlayıp TV kanallarında yayınlattıklarını, işletmelerin damızlıkta kullandığı safkan Arap aygırlarının kataloğunu hazırladıklarını anlatan Bilden, Anadolu Tarım İşletmesi'nin koşu tayları satışında ilk kez tay bedelinin yarısını ödemek şartıyla geri kalan kısmının 5 ay taksitlendirilmesi ve kredi kartıyla ödeme yapılması uygulamasını başlatıldığını söyledi.
Bu yılki satışlara katılanlara muhammen bedeli 25 bin liradan olan 4 tane promosyon tay hediye ettiklerini belirten Bilden, bunun yanı sıra satışlar süresince işletmelerde daha önce konaklama imkanına sahip olmayan at sahiplerine son derece rahat ve konforlu bir şekilde konaklama imkanı sağladıklarını kaydetti. Bilden, şöyle devam etti:
“TİGEM, satışa arz edilecek tayların pazar araştırması, satış planlaması, satış ilkeleri ve yöntemleri gibi konuları daha güncel ve bilimsel yaklaşımlar üzerine oturtarak tay satış gelirlerini ülkemizdeki enflasyon artışı ile birlikte değerlendirmiş, bunun neticesinde 2011 yılında safkan Arap koşu tayı ortalama fiyatı 36 bin lirayken 2012 yılı fiyatı 55 bin liraya yükselmiştir. 2012 yılında ortalama satış fiyatlarında, 2011 yılına göre yüzde 52 artış kaydedilmiştir. Bu artışta yıl içerisinde alınan tedbirlerin önemli etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda sırasıyla 2, 16 ve 30 Ekim 2012 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 3 işletmemizin elit tay satışlarında da camiamızın yoğun ilgisi ve satış gelirlerinde önceki yıllara kıyasla önemli artışlar kaydedilmesi beklenmektedir.”TİGEM'in dünyadaki en önemli safkan Arap atı yetiştiriciliği ve ıslahı yapılan merkezlerden birisi olduğuna ve yıllardan beri yaptığı ıslah çalışmaları ile safkan Arap atı yetiştiriciliğinde dünyada haklı bir üne sahip olduğuna işaret eden Bilden, Arap atının Türkiye'deki varlığı ve genetik safiyetinin devamı açısından TİGEM'in, bu faaliyetindeki etkinliğini artırarak sürdürmeyi hedeflediğini kaydetti.
600 bin liraya Arap atı
Bu yıl yaptıkları satışlara yaklaşımı değiştirdiklerini söyleyen Bilden, müşterilere taksit imkanı, konaklama, promosyon gibi bir dizi yenilige gittiklerini söyledi. Ekim ayında yapılacak 'elit satışlar'da 50 atın satışını yapacaklarını söyleyen Bilden ortalama fiyatın 200 bin TL olmasını beklediklerini söyleyerek "500-600 bin liraya satılacak çok iyi atlarımız da var. Bu satışlarımıza yurtiçinde olduğu gibi yurtdışından da önemli bir ilgi olması bekliyoruz. Büyükelçiliklerimizi at kataloglarını gönderdik" dedi. Bilden, Türkiye genelinde yarışlara katılan bin 800 kadar atın 600'ünün TİGEM'den çıktığını, toplam primlerin yüzde 50'sinin TİGEM atlarının kazandığını söyledi.
Safkan Arap atı yetiştiriciliğinde TİGEM etkin
Osmanlı'dan miras kalan ve halen yaşatılan yegane kaynaklardan birisi olan safkan Arap atının yetiştiriciliği ve ıslah çalışmaları bugün TİGEM'in Karacabey, Anadolu ve Sultansuyu işletmelerinde yürütülüyor. TİGEM, koşu atı olan Arap atının ıslahı ve gen kaynağının muhafazası için safkan Arap atı yetiştiriciliğini devam ettirirken, Türkiye'de yarış alanlarında koşan safkan Arap atlarının hemen hemen tamamının kökeni TİGEM işletmelerindeki safkan Arap atlarına dayanıyor.
Koşu kabiliyetini artırma yönünde yapılan ıslah ve seleksiyonlar neticesinde, yüksek vasıflı nesiller elde eden TİGEM, toplamda yaklaşık 200 bin dekarlık bir alanı at yetiştiriciliğinde kullanıyor ve faaliyetlerini bin 164 adet Arap atı ile sürdürüyor.
Yarış sahalarında 2011 yılında koşan at sayısının yüzde 34'ü TİGEM'de, geri kalan kısmı ise özel haralarda yetiştirilirken, yetiştirmede kullanılan safkan Arap damızlık kısrak miktarı, TİGEM işletmelerinde 350 baş olmasına karşılık özelde bu sayı bin 900 baş civarında bulunuyor. Bu yıl içinde dağıtılan toplam ikramiye ve yetiştiricilik priminin yüzde 50'sini TİGEM yetiştirmesi atların kazandığı bildiriliyor.
Öte yandan, atçılıkta, sahip olunan gen kaynaklarını koruyabilmek amacıyla Karacabey Tarım İşletmesi'nde dondurulmuş sperma laboratuvarı kuran TİGEM bir ilk olarak 2012 yılında 3 meşhur aygıra (Caş, Ayabakan ve İzbatur) ait 75 doz dondurulmuş spermayı Fas'a ihraç ederek sektörden elde edilen gelir kaynaklarına bir yenisini ekledi.