Güncelleme Tarihi:
Araç klimasında hiçbir sorun gözükmese bile yılda bir kez araç klima bakımının yapılması gerektiğini belirten Avrupa’nın araç bakım devi Euromaster uzmanları, klima sisteminin düzgün çalışmaması durumunda aracın motorunun zorlandığını ve yakıt tüketiminin arttığını belirtiyor. En az iki yılda bir araç klima gazının yeniden doldurulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar aracın klimasından kötü kokular gelmeye başlamasının veya sıcaklığın istenilen seviyede sabitlenememesinin, araç klimasının bakımının yapılması gerektiğinin göstergeleri olduğunu söylüyor.
Temizliğin yapılmaması komaya bile neden olabiliyor
Klima temizliğinin yapılmaması durumunda bir çeşit zatürree olan lejyoner hastalığının yanı sıra yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateş sıklıkla görülüyor. Bunlara ek kuru öksürük, devamında görülen bulantı, kusma, ishal gibi bulguların yanında bozukluğu ve hatta koma bile görülebiliyor. Klimaların iyi temizlenmemesi durumunda da üreyebilecek küf mantarları alerjik astıma sebep olabiliyor.
Temziliğin yanı sıra klimaların doğru kullanımı da önemli
Araçlardaki klimaların doğru kullanılmaması sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar araçlarda klima kullanırken havanın direkt yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirilmesi gerektiğini söylüyor.
Uzmanlar polen filtresine de dikkat çekiyor
2000 model veya daha üstü modellerde takılı olan polen filtresi araçlarda, dışarıdan içeriye girmeye çalışan toz, polen, spor, toprak, sanayi dumanı gibi birçok kiri tutarak yolcuların alerjik hastalıklara yakalanmasını önlüyor. Yılda iki kez olmak üzere yol şartlarına göre 10 bin ve 15 bin kilometrelerde değiştirilmesi gereken polen filtresinin değiştirilmemesi araç içerisindeki hava kalitesini bir hayli düşürüyor. Camların erken buğulanması, polen filtresinin değişme zamanının geldiğinin bir göstergesi olarak belirtiliyor.