Arabanızı bile iade edebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:

Arabanızı bile iade edebilirsiniz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2016 10:31

Berlin Tüketici Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Fuat Şengül, tüketicilere altın değerinde tavsiyelerde bulundu. Şengül, Tüketicilerin haklarının neler olduğunu, kusurlu bir mal veya ihtiyacı karşılamayan hizmetten memnun olmayınca neler yapılması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

ÖZELLİKLE baş ağrıtan konuların başında gelen, küçük yaştaki çocukların internet üzerinden ısmarladıkları ürünlerin yüksek faturaları karşısında anne ve babaların neler yapabileceği konusunda tavsiyelerde bulunan Şengül, satın alınan hizmet ve ürün anlaşmalarının iptali konusunda da bilgi verdi. 

Satışa sunulan her türlü mal ve hizmetin, insan yaşamı ve sağlığı açısından zarar vermemesi gerektiğini belirten Şengül, şunları söyledi:
“Tüketiciler mal ve hizmeti satın alırken doğru karar vermek ister. Bunun için tüketicinin gerekli bilgilere ulaşabilmesi ve zararlı, yanıltıcı reklamdan, etiketten, ambalajdan korunması gerekir. Tüketici satın aldığı üründen ve hizmetten memnun kalmayabilir. Ayıplı veya kusurlu ürünleri değiştirme, iade edip ödenen bedeli geri alma, kusurdan dolayı değer kaybının bedelden düşürülmesini veya ücretsiz tamirini talep edebiliriz. Önemli olan, yasal sürenin geçirilmemesi. Genel olarak yasal süre 2-4 hafta içinde değişiyor. Elbette istisnaları da var. Bazen bir yıl sonra bile iade mümkün. Kusurlu ürünleri iade edin derim.”

Haberin Devamı

YANLIŞ BİLGİ VERİLDİYSE...

“Araba satın aldığınızda satıcı arabanın 100 kilometrede beş litre yakıt yaktığı bilgisi verirse veya bu bilgi broşürde yer alıyorsa, bilginin doğru olması gerekir. Beş litre yerine otomobil 8 veya 9 litre yakıt harcıyorsa, yanıltıcı bilgi verilmiş kabul edilir. Otomobili satın aldığınız tarihin üzerinden bir yıl da geçse satış sözleşmesini bu durumda iptal etme hakkınız doğar. Mahkemelerin bu yönde verdiği kararlar bulunuyor. Ya da evinize telefon ve internet bağladınız. Bunun için iki yıllık sözleşme yaptınız. Ancak sizden kaynaklanmayan nedenlerle evi, internet veya telefon sözleşmesinin sona ermesinden aylarca önce boşaltmak durumunda kaldınız. Yeni adrese taşındığınız adreste sözleşme yaptığınız şirket size telefon veya internet hizmeti sunamıyorsa sözleşmeyi tek taraflı iptal edebilirsiniz.”

FATURAYI ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

18 yaşın altındakilerin yasal olarak sözleşme yapma hakkı bulunmadığını belirten Şengül, anne babalara şu uyarıda bulundu: “Çocuklar internet üzerinden sık sık uygulama indiriyor. Anne-babalar evlerine fatura gelince bunu fark ediyor. 18 yaşından küçüklerin sözleşme yapma hakkı bulunmadığı için bu satış gerçekleşmemiş sayılır. Anne ve babalar küçük yaştaki çocukların satın aldıklarını bu durumda ödemek zorunda değil. Bazı durumlarda sözleşmeleri tek taraflı olarak ve bir sebep bildirmeden itiraz yoluyla iptal edebilirsiniz. Dalgınlıkla veya aceleci bir şekilde sözleşmeyi kabul etmeniz veya ürünü önceden test etme şansına sahip olmadığınız alışverişlerde bu mümkün. Şirket dışında veya kapıda yapılan alışverişlere karşı da itiraz edilebiliyor. İtiraz bildirimini zamanında gönderirseniz, sözleşme iptal olunur. İtirazınızı telefonla da beyan edebilirsiniz. Ancak e-posta, faks veya iadeli taahhütlü posta kullanılmasını tavsiye edilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!