Güncelleme Tarihi:
ARABAĞLANTI ücretlerindeki düşüş nedeniyle 2010 yılı ikinci çeyreğindeki büyümelerinin yüzde 1.7 düzeyinde olduğunu söyleyen Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “İlk büyüme beklentimiz yüzde 10’du. Ama mobil veri ve servis gelirlerindeki büyüme ve grup şirketlerinin katkısıyla 2.24 milyar TL’yle tüm zamanların en iyi ikinci çeyreğini geçirdik. Net kârımız 422 milyon TL oldu” dedi.
En yüksek 2’nci çeyrek
Mobil veri ve servis gelirlerindeki büyüme ve grup şirketlerinin yüzde 34 oranındaki artan katkısıyla tarihlerindeki en yüksek ikinci çeyrek gelirine ulaştıklarını belirten Süreyya Ciliv, şu bilgileri verdi: “Grup şirketleriyle beraber 2.24 milyar TL’lik gelir elde ettik. Grubun, Amortisman Vergi Faiz Öncesi Kar (AVFÖK) 724 milyon TL, net karı da 422 milyon TL oldu. Arabağlantı ücretlerindeki indirimler sonucunda büyümemiz ilk beklenti olan yüzde 10’un altında yüzde 1.7 seviyesinde gerçekleşti.”
Düşüş etkiledi
Grup şirketlerinden özellikle Superonline ve Astelit’in iyi bir ivme yakaladığını dile getiren Ciliv, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bunların kârları arttı ve konsolide gelirlere katkıları ilerleyen günlerde daha da büyüyecek. Mobil arabağlantı ücretleri şu anda AB’deki 27 ülkenin ortalamasının yüzde 80 altında. Sabit ara bağlantı ücretleri ise AB rakamlarının yüzde 10 üzerinde. Zor bir çeyrekti ve gelirlerimizi etkiledi. Sabit operatöre AB ortalamasının yüzde 10 üzerinde ödüyoruz. Onlar bize AB ortalamasının yüzde 80 altında ödüyorlar.”
Yatırım 2 milyar
2004-2009 yıllarında 5.6 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Ciliv, “Bugüne kadarki toplam yatırımlarımız da 12 milyar TL oldu. Kriz sırasında başta 3G olmak üzere Turkcell yatırımlarına devam etti. 2009 yılı yatırım bütçemiz 2.7 milyar TL’ydi. Yatırımların getirisini almaya başladık. Bu yıl da grup şirketlerle beraber 2 milyar TL’lik yatırım hedefliyoruz” dedi.
450 bin faturalı geldi
İkinci çeyrekte, önceki çeyreğe göre daralmanın yavaşladığını ve mobil hat penetrasyonunun yüzde 84’e gerilediğini belirten Süreyya Ciliv, “2010 sonunda da mobil hat penetrasyonunun bu seviyelerde kalmasını bekliyoruz. 450 bin yeni faturalı abone alarak, tüm aboneler içindeki oranını yüzde 28.9’a yükselttik” diye konuştu.
3G’ye geçiş otomatik olsun
Ciliv, Diyarbakır-Paris 3G hız karşılaştırması konusunda, Diyarbakır’ın, Paris’ten 10 kat hızlı olduğunu ve bundan gurur duyduklarını anlatarak, şöyle konuştu: “GPRS’den Edge teknolojisine geçmek için gidip abonelik başvurusunda bulunulmuyor. Biz 3G’de başvuru yapılmasının kaldırılmasını istiyoruz. Aynı şekilde 3G’ye de otomatik olarak herkes geçsin. 3G’nin kullanımı kolaylaşsın ve herkes geçebilsin.”
Avrupa’da değişiklik önceden planlanıyor
SÜREYYA Ciliv, sektördeki regülasyonlara ilişkin şu bilgileri verdi: “Üç operatör ciddi şekilde rekabet ediyor. Bu nedenle bu pazardaki rekabet zaten müşterilerimiz için büyük bir kazanca yol açıyor. Dünyadaki diğer ülkelerde, regülatörlerin fiyatlara çok detaylı dahil olması pek görülmüyor. Eğer rekabet ortamı yaratılmışsa, fiyatlar zaten normal olarak düşüyor. Fakat sabit tarafta tek operatör var. Orada da inşallah mobil ortama benzer rekabet ortamı doğar. Regülasyonun aldığı bütün kararlara saygılıyız ve onları uygulamaya çok dikkat gösteriyoruz. Yurtdışındaki şirketler tarife değişikliklerini bir yıl öncesinden planlıyorlar. Bizim regülasyondan en büyük ve en önemli isteğimiz, bize öngörülebilir zaman tanımaları.”
Vergi gideri 113.6 milyon liraya çıktı
TURKCELL’in ikinci çeyrek sonuçlarıyla ilgili bazı bilgiler şöyle:
Grup şirketlerinin katkısıyla 2’nci çeyrekte geliri 2.24 milyar TL oldu.
Superonline, gelirlerini 80 milyon TL’ye, Inteltek ise 10.5 milyon TL’ye çıkardı.
Turkcell Türkiye’nin arabağlantı gelirleri 2’nci çeyrekte yüzde 38 geriledi.
Toplam vergi gideri 2009’un aynı dönemine göre artarak 113.6 milyon TL’ye yükseldi.
30 Haziran 2010 itibariyle konsolide borç tutarı 2.6 milyar TL oldu.
Bu miktarın 970.8 milyon TL’si Turkcell’in Ukrayna operasyonları ile ilgili.